INTERVIU cu deputatul Dorel Căprar, președinte PSD Arad: „În joc nu este soarta PSD sau a lui Dragnea, ci a României”

11Comentarii
INTERVIU cu deputatul Dorel Căprar, președinte PSD Arad: „În joc nu este soarta PSD sau a lui Dragnea, ci a României”

Președintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar vorbește despre situația din interiorul partidului și susținerea guvernării PSD.

JA: Domnule deputat, funcția dumneavoastră, de președinte al Comisiei de Apărare a Camerei Deputaților, presupune că aveți acces și la alte informații decât cele vehiculate în public și chiar decât cele la îndemâna tuturor liderilor partidului de pe un anumit palier. Așadar, ce credeți că se întâmplă cu PSD, este în pericol de scindare, este trădat de o parte a oamenilor importanți ai partidului?

DOREL CĂPRAR: Nu vreau să se creadă că sufăr de scenarită, că văd conspirații, comploturi sau ceva de acest gen, dar pot să afirm că tot ce se întâmplă acum cu PSD nu are legătură cu soarta lui Dragnea sau cu soarta PSD, ci cu soarta României, cu locul pe care îl merită de drept în Uniunea Europeană. Iar cum, din toate guvernările de până acum, doar guvernarea PSD-ALDE a pus piciorul în prag, refuzând să accepte pe mai departe statutul de colonie bună de exploatat, a început războiul împotriva PSD. De ce să ne ascundem după deget, a început imediat după ce Klaus Iohannis a devenit președintele României. Tot ce a făcut de la instalarea sa în funcție a fost o luptă pentru dărâmarea PSD și instalarea unui guvern al său, un guvern care să nu apere interesele României, ci ale multinaționalelor.

JA: Îmi permit să vă întrerup: sunteți, cumva, antieuropean, credeți că România ar trebui să iasă din UE?

DOREL CĂPRAR: Doamne ferește! Nici Dorel Căprar, nici PSD, nu sunt împotriva Uniunii Europene. Dimpotrivă, susținem cu toată convingerea construcția europeană, dar vrem să participăm direct la ea, nu să fim simpli executanți fără niciun fel de drepturi. Luptăm exact cu aceeași dușmani cu care luptă și Uniunea Europeană, dușmani care vor să distrugă esența, baza, construcției europene, solidaritatea, beneficiind și de sprijin din partea unor cercuri de interese din țările membre, interesate doar să acceadă la putere, la resursele țării. Voit sau nevoit, opoziția face aceste jocuri, aruncând tot felul de acuze aberante, pe care le promovează la nivel de UE. Din fericire, cei care le folosesc, niște trepăduși, nu sunt luați în seamă de Comisia Europeană. Drept dovadă, indiferent de premierul pe care l-a avut România în guvernarea PSD-ALDE, ați văzut vreo luare de poziție oficială a Comisiei Europene împotriva României? Nu, dimpotrivă, România se bucură de considerație și respect. Asta, ca să încheiem acest capitol și să revenim la situația din PSD.

JA: Exact cum spuneți, acum nu mai sunt acuze din partea opoziției, ci chiar din elita PSD, a început efectiv un război care poate să ducă la dezastru.

DOREL CĂPRAR: Război este prea mult spus, mai degrabă este vorba despre o tentativă de impunere, datorită conjuncturii, a unor curente de opinie diferite de strategia și platforma PSD, care au existat dintotdeauna, dar nu li s-a dat curs, pentru că majoritatea nu a fost de acord. Liderii acelor curente au respectat decizia majorității, dar acum au fost presați și amăgiți să încerce să se impună. Repet, să profite de conjunctură, încercând să schimbe majoritatea. Sunt convins că nu vor reuși, dar la fel de convins sunt că aceasta nu va duce la o scindare, este vorba despre oameni care s-au convins, de-a lungul timpului, că niciun partid desprins din PSD nu a avut viață. Și că, mai ales, întotdeauna, sciziunea nu a slăbit PSD, ci l-a întărit. Iar în cele din urmă, tot la în PSD s-au întors.

JA: Excludeți posibilitatea unei trădări?

DOREL CĂPRAR. Din capul locului. Este vorba despre oameni devotați social democrației, care au rezistat ani la rând cântecului de sirenă al adversarilor politici, indiferent de ce li s-a promis. Sper doar că și de acestă dată este vorba despre promisiuni și nu despre șantaje, despre amenințări cu pușcăria și distrugerea familiilor. Pentru că la așa ceva este greu de rezistat. Citiți, vă rog, motivarea Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru condamnarea lui Dragnea la trei ani și jumătate de pușcărie. Este ceva de domeniul filmelor cu proști, iar eu sper că la apel se va da achitare. Ar fi un prim semn că eforturile PSD pentru scoaterea justiției de sub control politic dau roade, cu toate piedicile pe care ni le pune opoziția.

JA: Totuși, se spune că peste 20 de organizații județene au semnat faimoasa scrisoare în care se cere demisia lui Dragnea. PSD ce poziție are?

DOREL CĂPRAR: Așa zisa scrisoare este, mai mult decât una pierdută, vorba lui Caragiale, inexistentă. PSD Arad nu a primit-o, alți lideri județeni cu care am vorbit -inclusiv unii care au fost pomeniți în fake news- au spus că este o scorneală. O simplă diversiune, pentru a semăna neîncredere și pesimism în teritoriu. Pot, în schimb să vă spun un fapt concret, acela că sâmbătă, la Bistrița, toate organizațiile din Ardealul de Nord au decis că trebuie să-l susținem în continuare pe președintele Liviu Dragnea și actuala guvernarea.

JA: Credeți că Dragnea ar trebui să demisioneze?

DOREL CĂPRAR: Personal, nu cred, dar vă reamintesc că demisia este o decizie unilaterală, nu impusă. O reuniune de urgență a Comitetului Executiv Național este necesară, nu pentru a decide dacă Dragnea trebuie sau nu să demisioneze, ci pentru a calcula, la rece, urmările acestei demisii. Nu în ceea ce îl privește pe Dragnea, ci efectul asupra PSD și, mai ales, ce va urma pentru România după aceasta. Sunt convins că Dragnea va lua o decizie care să nu afecteze România, ci, dimpotrivă, să o ajute.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor