Interviu cu dr. Adrian Popa, manager al Spitalului Matern

4Comentarii
Dr. Popa
Dr. Popa
ARAD – Managerul Maternităţii speră ca aparatura modernă să ajungă până la sfârşitul anului.

Adevărul: Domnule director, cum vă „lăudaţi” cu bugetul spitalului?

Adrian Popa: Grosul bugetului vine de la Casa de Asigurări de Sănătate care, datorită lipsei de fonduri, ne-a alocat doar 87% din cât am cerut noi. Din această sumă putem asigura salariile pe tot anul şi o parte din cheltuielile către furnizori. Pe de altă parte, avem promisiuni de la Consiliul Judeţean – care este proprietarul clădirii – că la următoarea rectificare, din mai, vom primi fonduri pentru igienizarea şi amenajarea anumitor saloane deteriorate.

Adevărul: Ce alte surse de finanţare mai aveţi?

Adrian Popa: Mai sunt programele naţionale de sănătate derulate de Ministerul Sănătăţii şi veniturile proprii – obţinute din manevre la cerere, din avorturi la cerere. Unul cu anestezie locală şi prin dilatare chiuretaj prin aspiraţie costă 50 RON. Numărul acestora a scăzut, deci luăm mai puţini bani. Dar, practic, această scădere e un lucru bun, cu atât mai mult cu cât nu a crescut numărul avorturilor la cabinete.

Adevărul: Cum stă Maternul în privinţa dotării?

Adrian Popa: Dotarea nu este la nivelul aşteptărilor noastre şi al pacientelor noastre. Avem sectoare cu dotare bună şi sectoare unde dotarea lasă de dorit, cu aparate vechi, uzate moral. Cel mai prost stăm la Obstetrică.

Adevărul: Se ocupă Ministerul Sănătăţii de problema aceasta?

Adrian Popa: Există un program de finanţare a maternităţilor din România – MATROM – care va fi finalizat în toamna acestui an. Deci, atunci aşteptăm să primim şi noi dotare modernă, de tip secolul XXI. Valoarea acesteia este de peste 500.000 de euro.

Adevărul: În ce măsură corespunde Spitalul Matern normelor Uniunii Europene?

Adrian Popa: În anumite aspecte putem spune că suntem în Uniunea Europeană, în altele – precum condiţiile de cazare sau dotarea – nu suntem. Dar în ceea ce priveşte actul medical, patologia care se rezolvă aici, în Ungaria sau Franţa – de exemplu – nu se fac lucruri mai complicate decât la noi. Sigur, se fac mult mai uşor datorită dotării moderne.
Adevărul: Care e situaţia privind retrocedarea unei clădiri a spitalului?
Adrian Popa: Procesul intentat de fundaţia Caritatea Bucureşti – care reprezintă proprietarul, comunitatea evreiască – a fost preluat de Consiliul Judeţean – actualul proprietar – şi este la Curtea de Apel Timişoara. Problema e în stand-by.

CARTE DE VIZITĂ

Adrian Popa
S-a născut la 19 februarie 1968. În 1994 a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara. E medic primar obstetrică-ginecologie, cu competenţă în ecografie obstetricală ginecologică şi laparoscopie ginecologică. Lucrează în cadrul Spitalului Matern, iar de la sfârşitul anului trecut ocupă funcţia de manager general. Este căsătorit şi are un copil.

D.D.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor