Interviu cu scriitorul Gheorghe Schwartz

Interviu cu scriitorul Gheorghe Schwartz
ARAD – Scriitorului Gheroghe Schwartz i s-a conferit recent cel mai important premiu de proză, “Liviu Rebreanu.”

Adevărul: Sunteţi autorul unui proiect unic în literatura română,  „Cei o sută”. Până unde aţi ajuns în momentul de faţă?

Gheorghe Shwartz:  „Cei o sută” reprezintă o istorie livrescă o omenirii, pornind de la căderea Babilonului şi până astăzi. Se intitulează astfel pentru că este vorba despre o sută de generaţii din tată-n fiu, o sută de generaţii care reprezintă 2500 de ani de istorie. Am început acest proiect în 1985, iată ne aflăm în 2007 şi am reuşit în aceşti 22 de ani să ajung la trei sferturi cu acest proiect. Aşa că am putea spune că nu mai este un proiect, ci un fapt în mare parte împlinit. Au apărut până acuma şase volume iar al şaptelea volum zace deocamdată într-o editură şi nu ştiu când va apare. Momentan lucrez la al optulea volum şi, în condiţiile în care Dumnezeu îmi va posibilitatea să mai trăiesc şapte ani activi, sper ca în şapte, opt ani să fie gata întreaga întreprindere.

 Adevărul:  Aţi primit recent Marele Premiu la Festivalul Naţional de proză de la Bistriţa. Ce reprezintă pentru dvs. acest eveniment?

G. S.:  Acest festival de la Bistriţa este un eveniment anual dedicat memoriei unui scriitor naţional, lui Liviu Rebreanu. De fapt, momentul important se petrece la Maeru, localitatea în care Rebreanu a mărturisit că a petrecut cei mai frumoşi 10 ani din viaţă. Este un Festival naţional de proză, la fel cum la Botoşani există Festivalul naţional de poezie, „Eminescu”. Fiecare din aceste sărbători literare se termină cu decernarea unor premii, iar Marele Premiu este oferit de Uniunea Scriitorilor din România. De aceea Marele Premiu pentru proză, „Liviu Rebreanu”, reprezintă o confirmare naţională a unui demers literar de lungă durată, pentru că se dă de obicei pentru întreaga operă.

Adevărul: Desfăşuraţi, de asemenea, o bogată activitate academică, ca decan şi profesor la Universitatea „Aurel Vlaicu”…

G. S.:  A trebuit să-mi împart viaţa în cele două direcţii pe care le-aţi pomenit: în scrisul unor cărţi de beletristică şi în scrisul unor cărţi ştiinţifice, unor cărţi care sunt dedicate studenţilor şi nu numai lor. De pildă, am reuşit tot aşa, după o muncă de foarte mulţi ani, să propun o psihologie personală, psihologia comportamentului sau psihologia transversală şi care a devenit, cred, un brand al Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad. De asemenea, munca aceasta la catedră te face să fii în mijlocul celor mulţi, repetând chiar un truism, să simţi bătând viaţa în jurul tău.

Adevărul: Vă mulţumim!

 

 

 Carte de vizită:

 

 

•Născut la: 16.09.1945 în localitatea Lugoj, jud. Timiş.

• Absolvent al Universitatăţii Babeş-Bolyai Cluj, Facultatea de Istorie-Filozofie.

• Decan al Facultăţii de Ştiinţe Umaniste şi Sociale a Universităţii „Aurel Vlaicu” Arad şi Directorul Institutului European al UAV

• Din l976, membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru în Consiliul de conducere al Uniunii Scriitorilor din România 

• Membru Lions Club (1997/1998 preşedinte)

• Membru Association for Humanistic Psychology (Almeda– SUA)

 

 

V.Z.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !