Interviu JA cu Samuel Caba, președintele Asociației pentru Reformă Civică și Democrație: „De ce România nu e ca America”

4Comentarii
Interviu JA cu Samuel Caba, președintele Asociației pentru Reformă Civică și Democrație: „De ce România nu e ca America”
După o vizită în Statele Unite ale Americii, Samuel Caba face comparații între societatea, politica și administrația din SUA și România.

JA. Domnule Samuel Caba, ați făcut de curând o vizită în Statele Unite. Cum vedeți diferența dintre societatea americană și cea din România?

SAMUEL CABA: După ce stai câteva săptămâni în Statele Unite ale Americii, iei legătura cu foarte mulți oameni din toate mediile sociale și când parcurgi mii de mile cu mașina pe șoselele americane, îți poți face o imagine destul de corectă despre modul de viață american. Și mai ales, poți face comparații care, din păcate, nu sunt deloc în avantajul nostru. Și o să vă dau câteva exemple concrete. Ne plângem, pe bună dreptate, de corupția din România sau mai exact de nivelul acestui fenomen. Corupție există peste tot, inclusiv în America. Dar aceasta nu atinge proporțiile unui fenomen, ca la noi, și eu cred că am găsit câteva explicații.

JA. Care ar fi acestea?

S.C: Să luăm sistemul economic din America, mult mai simplu pentru micile firme. Poți să deschizi o firmă în timp extrem de scurt, poți să lucrezi deja în aceeași zi și să faci profit. Mecanismele sunt extrem de simple: cât timp îți plătești impozitele, ești lăsat să lucrezi, să faci profit, să dai salarii și să trăiești decent. Fără controale peste controale, hărțuiri peste hărțuiri, așa cum pățesc la noi marea majoritate a agenților economici. Sistemul te protejează și te ajută să lucrezi și să prosperi, atâta timp cât respecți regulile. La noi, se știe: sistemul legislativ este imprevizibil și impredictibil, regulile jocului economic se schimbă peste noapte iar agentul economic este pus de multe ori în situația de a căuta soluții de multe ori la marginea sau după marginea legii. Și asta încurajează corupția de la noi. Amestecul politicului în toate sferele vieții de la noi, în lipsa unui sistem legislativ ca în SUA, favorizează de asemenea corupția.

JA. Cum adică? Politicul nu se amestecă în sprijinirea mediului de afaceri din SUA?

S.C.: Aici venim la modul cum funcționează sistemul american. La ei, totul ține de reguli și de eficiență. Dacă ești înalt funcționar al statului și ai încredere în competențele cuiva, poți să îl angajezi, transparent, chiar dacă este membru al familiei tale. Totul este ca el să performeze în acel post. Este cazul actualului președinte, Donald Trump, care colaborează cu fiica sa și și-a angajat ginerele, ambii fiind extrem de calificați în domeniile lor, fără ca asta să genereze problemele care în România, în cazuri similare, ar stârni valuri de contestații și scandaluri. Mai departe, în Statele Unite este reglementată instituția lobby-ului, care funcționează. Aleșii fac lobby pe diferite teme și asta este perfect normal. Același lobby la noi intră acum în sfera corupției și traficului de influență. Dacă am aplica regulile noastre în America, să vedeți ce „coruptă” ar deveni pe loc societatea americană, așa cum funcționează ea astăzi.

JA. Care ar fi concluzia acestei comparații?

S.C.: Pentru a schimba, trebuie să cunoști și să înțelegi. Sistemul american s-a rodat și s-a auto-reglat în peste două secole. Noi avem abia trei decenii de democrație nouă. Dar de la acest parteneriat trebuie să avem și alte așteptări decât cele legate de asigurarea securității noastre. Dacă vom avea înțelepciunea de a învăța și a înțelege, apoi de a adapta realităților noastre mecanismele care funcționează în America atunci societatea românească va avea doar de câștigat. Pentru a fi mai concret, vă spun ce mi-aș dori eu, care cunosc acum ambele sisteme. Adaptarea sistemului de asistență socială din SUA ar fi benefică pentru România. Încurajarea mediului de afaceri românesc, a oamenilor de afaceri români, așa cum președintele Trump sprijină mediul de afaceri american ar aduce mari beneficii economiei românești. Și, nu în ultimul rând, revenirea la fundamentele spirituale, întoarcerea la creștinism, baza pe care s-a creat nu doar societatea românească, ci întreaga Europă de azi de-a lungul istoriei ei, sunt câteva condiții care ar putea conduce rapid la însănătoșirea societății românești contemporane.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor