INTERVIU JA. Deputat Mihăiţă Calimente, preşedinte ALDE Arad: „Puterea locală îşi face campanie pe bani publici”

De C.M.
15Comentarii
INTERVIU JA. Deputat Mihăiţă Calimente, preşedinte ALDE Arad: „Puterea locală îşi face campanie pe bani publici”
© Mihăiţă Calimente Foto: JA

Deputatul arădean va iniţia un proiect legislativ care să reglementeze perioada de precampanie.

1. Jurnal arădean. D-le preşedinte, susţineţi că ALDE Arad ţinteşte un scor cu două cifre la alegerile parlamentare. Pe ce vă bazaţi ?

Mihăiţă Calimente. Pe faptul că arădenii au început să conştientizeze că ALDE este singurul partid liberal din România, respectiv din Arad. Singurul care păstrează idealurile şi vrea să păzească moştenirea Brătienilor. Românii, în general şi arădenii, în particular, s-au lămurit că aşa zisul PNL nu mai are nimic de-a face cu liberalismul, din moment ce este membru al Popularilor Europeni, coabitând cu PMP, partidul lui Traian Băsescu şi cu UDMR. Este limpede ca lumina zilei că ALDE, mai ales prin preşedintele său şi al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a rămas singurul partid din România care luptă împotriva desfiinţării Parlamentului, o cale sigură spre dictatură.

2. Din păcate, Parlamentul are o imagine extrem de proastă în rândul cetăţenilor, nu puţini fiind de acord că ar trebui desfiinţat.

Mihăiţă Calimente. Nu cred că este chiar aşa, după părerea mea sunt foarte puţini cei care susţin acest lucru. Nu cred că românii vor să desfiinţeze cel mai înalt for al ţării, care le-a adus democraţie, iar acum este singurul care mai poate să apere câtă democraţie a mai rămas în urma dezastrului lăsat de sistemul odios creat de Traian Băsescu şi acoliţii săi. Aceiaşi care doresc să intre în Parlament, doar ca să revină la butoane, alături de colegii lor din PPE, pentru ca după aceea să-l desfiinţeze, ca să nu-i mai poată da jos nimeni. Vă reamintesc că Băsescu voia desfiinţarea Senatului, iar acum candidează pe primul loc la Senat, visând chiar la preşedinţia acestuia, pentru ca, din această postură, în caz că Preşedintele României ar fi suspendat, să devină preşedinte interimar. Vă asigur că din acea poziţie, utilizând partea sistemului care încă a rămas la comanda lui, în doar două luni ar înfunda România într-un hău din care nu va mai ieşi niciodată.

3. Preşedintele Klaus Iohannis repetă la nesfârşit că nu va numi un premier penal şi îl include în această categorie şi pe Călin Popescu Tăriceanu. Cât de mult credeţi că influenţează acesta opţiunile alegătorilor ?

Mihăiţă Calimente. Tăriceanu nu este trimis în judecată. Au încercat să-l „combine” în două cazuri importante, rezultând o acuzaţie de mărturie mincinoasă, bazată pe faptul că nu-şi mai aminteşte exact ce a spus în urmă cu câţiva ani. O chestiune absolut ridicolă. În schimb, Klaus Iohannis a declarat, în calitate de Preşedinte al României, că nu a avut niciodată dosar penal, deşi, ca primar al Sibiului, a fost acţionat în judecată, împreună cu familia, pentru achiziţionarea ilegală a unei case. Asta nu este declaraţie mincinoasă? De ce nu se autosesizează instituţiile abilitate, mai ales că există o hotărâre definitivă şi irevocabilă? De ce a profitat Iohannis de poziţia sa de preşedinte ca să obţină o cale extraordinară de atac? Oare, unui simplu cetăţean al României i s-ar aprobat recursul în anulare? Cu ce bază morală pretinde Iohannis că toţi trebuie să ne supunem deciziilor justiţiei, când el însuşi nu o face? Când minte Iohannis, atunci când susţine că are încredere în justiţie, sau atunci când spune că deciziile acesteia nu sunt corecte?

4. Tot Iohannis a declarat că partidele care nu s-au reformat vor fi „măturate” de către electorat, susţinând, mai voalat sau mai direct, că PNL este singurul care a făcut reformă.

Mihăiţă Calimente. Asta o spun Alina Gorghiu şi foştii PDL-işti. Ce reformă? Se laudă că au întinerit partidul, că au adus oameni noi, când, de fapt, cu foarte mici excepţii, locurile eligibile sunt ocupate tot de către actualii parlamentari, un lucru firesc, de altfel. Nu cred că este normal să trimiţi în Parlamentul României nişte copii care abia au început să descifreze ABC-ul vieţii, necum pe cel al politicii, a ceea ce înseamnă să faci legi de care depinde viaţa a zeci de milioane de oameni. Sigur, ALDE sprijină şi promovează tineretul, dar promovare nu înseamnă să impui prezenţa pe liste pe locuri eligibile, ci acordarea şansei de a învăţa, de a se ridica treptat, a acumula cunoştinţele necesare pentru accederea în cel mai înalt for al ţării. Ca şi în cazul obligativităţii prezenţei pe liste a unui anumit procentaj de femei, este vorba despre discriminare. Prezenţa pe liste nu trebuie să ţină cont de vârstă sau sex, ci de activitatea depusă în partid şi de cunoştinţele acumulate în timp. Altfel, riscăm să ne trezim cu nişte legi care pot provoca un adevărat haos în toate domeniile.

5. Pe plan local, iată, Lia Ardelean candidează ca independent. Având în vedere faptul că vorbim despre un fost deputat şi fost preşedinte al PC Arad, cât de mult vă încurcă ?

Mihăiţă Calimente. Eu cred că nu prea mult. Lia Ardelean a fost un exponent al fostului PC, care acum nu mai există, pentru că a format, alături de PLR, un partid liberal, ALDE. În mod firesc, zic eu, bazinul electoral al fostelor formaţiuni rămâne fidel, chiar dacă este vorba despre o altă denumire. ALDE susţine dreptul fiecărui cetăţean, inclusiv al Liei Ardelean, de a alege şi de a fi ales.

6.Cum vi se pare precampania în Arad?

Mihăiţă Calimente. În nota obişnuită de 12 ani încoace. Puterea locală, sub pretextul unor sărbători inventate, îşi face campanie pe banii arădenilor. Abuzează de instituţiile din subordinea sa, obligându-le să facă pe faţă campanie în favoarea lor. Staţiile de tramvai au fost înţesate cu afişe ale lui Cioloş şi PNL, fără ca alte partide să aibă acest drept, pentru că nu vrea CTP, care este „proprietatea” PNL. Asta, în timp ce Cioloş spune că nu doreşte să-i fie asociată imaginea cu PNL ! Unii dintre actualii aleşi locali, profitând de funcţiile pe care le deţin, au început chiar să ameninţe reprezentanţi ai altor partide, încercând să facă presiuni în favoarea PNL. În acest sens, cred că legea ar trebui să conţină prevederi clare şi în privinţa perioadei de precampanie, interzicând administraţiilor locale orice fel de manifestări pe bani publici susceptibile de a aduce un avantaj electoral puterii locale. Voi şi iniţia un proiect legislativ pe această temă. Dacă tot vorbeşte preşedintele Iohannis despre reformă, atunci hai să o şi facem, nu doar să o mimăm!

„Cred că românii au conştientizat că ALDE este singurul partid liberal din România” Mihăiţă Calimente15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor