INTERVIU JA. Flavius Măduţa, deputat: „Pentru unii politica este doar o cale de îmbogăţire”

De T.C.
14Comentarii
INTERVIU JA. Flavius Măduţa, deputat: „Pentru unii politica este doar o cale de îmbogăţire”
© Flavius Măduţa Foto: JA
Deputatul arădean spune că a intrat în politică sperând că partidele politice pot fi reformate de către oameni de caracter.

Domnule Flavius Măduţa, aţi anunţat anul trecut că vă retrageţi din politică. Care sunt motivele care v-au determinat să faceţi acest pas?

Flavius Măduţa. Am intrat în politică din dorinţa de a schimba în bine comunitatea în care trăiesc. Am pornit cu entuziasm şi cu convingerea că schimbarea pe care o aşteaptă oamenii este posibilă dacă în politică intră oameni de calitate, oameni de caracter, care au demonstrat în viaţa profesională că sunt competenţi. Din păcate, această schimbare este foarte greu de făcut. Partidele politice, în special partidele politice mari, sunt rezistente la schimbare, sunt în mare măsură confiscate de oameni pentru care politica este o şansă de a se îmbogăţi, de a avea un viitor pe care nu sunt capabili să îl construiască altfel. De aici apar compromisurile de tot felul, corupţia, promovarea unor oameni slabi care nu reprezintă o ameninţare pentru lideri. Este foarte greu să schimbi această realitate, ar trebui să îţi asumi foarte multe conflicte, să intri în certuri cu tot felul de oameni. Foarte mulţi oameni oneşti, din păcate, stau departe de politică tocmai din aceste considerente. Pentru mine politica nu este o miză în sine şi mai multe evenimente din ultimii ani m-au determinat să mă retrag din acest mediu care nu mă reprezintă. Consider că este mai bine să aloc mai mult timp familiei şi activităţii profesionale.

Aţi fost în ultimul timp ţinta atacurilor unor membri ai propriului partid, care au şi propus să fiţi exclus din PSD…

Flavius Măduţa. În momentul în care am renunţat la toate funcţiile de conducere din partid şi am anunţat că mă retrag din politică, am luat şi decizia de a pleca din PSD Arad. Am considerat totuşi că trebuie să rămân lângă colegii din grupul parlamentar până la finalizarea mandatului de deputat. Într-adevăr, am fost ţinta unor atacuri din partea unora, dar nu am dorit să răspund până după alegerile locale, pentru a nu fi acuzat că atac PSD. Acum, cred că este cazul să fac unele precizări, deşi nu îmi face deloc plăcere să intru în astfel de dispute şi cu astfel de oameni. Pentru mulţi din PSD Arad, am fost o persoană incomodă pentru că am spus lucrurilor pe nume, m-am opus unor practici ale politicii locale de folosire a puterii politice în scop privat, pe care nu le mai comentez acum şi unor oameni care nu ar avea ce căuta în mod normal în politică, mai ales în anumite poziţii în administraţie. Nu intru în amănunte că ar fi degradant. Apoi, m-am opus venirii senatorului Fifor la Arad, care a pus condiţia de la început să candideze pentru un mandat de senator aici. Cred că fiecare politician ar trebui să candideze acolo unde locuieşte. Mă întreb, ce fel de om trebuie să fii să pleci de acasă şi să cauţi un loc să candidezi prin alte părţi? M-am întrebat de atunci, de ce o fi plecat domnul Fifor de la Craiova, să vină la Arad? Timpul a demonstrat că nu m-am înşelat în ceea ce îl priveşte. Sunt efectiv mirat de comportamentul agresiv al acestuia, care a venit la Arad şi jigneşte jurnalişti, colegi, adversari politici, face tot felul de glumiţe nesărate, se leagă de trecutul şi viaţa privată a oamenilor. Dincolo de masca unui om aparent elegant, are toate metehnele politicianului român, deci nu cred că am greşit când nu am fost de acord cu venirea sa la Arad. A fost convenabil pentru dânsul să încerce să dea vina pe mine pentru pierderea alegerilor locale. Lui Dorel Căprar, un singur lucru vreau să îi spun: Dorele, timpul le rezolvă pe toate!

Acuzaţia principală era că l-aţi sprijinit pe Marin Lupaş la alegerile locale, dumneavoastră şi echipa pe care o aveţi.

Flavius Măduţa. Cred că PSD Arad ar fi cel mai bine reprezentat de oameni ca Marin Lupaş. Este cinstit, implicat, munceşte în interesul cetăţenilor, nu este mincinos şi nici demagog. Am tot respectul pentru calea pe care a ales-o Marin Lupaş, de a refuza înţelegerile politice şi de a demonstra că poate să intre pe propriile puteri în Consiliul Local Municipal. Am fost întrebat de colegi din conducerea centrală a PSD şi de colegi din Parlament înainte de alegeri şi le-am spus că Marin Lupaş ar fi cea mai bună alegere pentru PSD, nu a fost o surpriză pentru nimeni că l-am susţinut. Totuşi, din respect pentru unii colegi din PSD nu am adoptat nici o poziţie publică înainte de alegeri în favoarea lui Marin Lupaş. Cei care fac parte din echipa mea de la cabinetul parlamentar l-au sprijinit pe Marin Lupaş din convingere, pentru că au crezut în el, nu pentru că le-aş fi cerut eu. Nu i-am influenţat în niciun fel, dar nici nu pot să îi acuz pentru atitudinea lor. Mi se par efectiv jenante atacurile la adresa lui Flavius Ghender de exemplu, care i-a ajutat mult de-a lungul anilor pe mulţi din cei care conduc PSD Arad şi care datorită lui au părut poate mai inteligenţi şi mai competenţi uneori. Nu este admisibil să recurgi la plângeri penale fără motiv real pentru a încerca să îl intimidezi, este degradant pentru persoanele care au făcut asta şi efectiv o ruşine pentru PSD Arad.

„Mai multe evenimente din ultimii ani m-au determinat să mă retrag din acest mediu care nu mă reprezintă” Flavius Măduţa14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor