INTERVIU JA. Liviu Dragnea, preşedinte PSD: „Nu facem dezvoltarea ţării pe criterii politice”

De Simion Todoca
Reactualizat la:
8Comentarii
INTERVIU JA. Liviu Dragnea, preşedinte PSD: „Nu facem dezvoltarea ţării pe criterii politice”

Liderul PSD afirmă că alocările de bani către judeţe nu se fac în funcţie de culoarea politică

JURNAL ARĂDEAN. D-le preşedinte, după cum ştiţi, la Arad puterea locală este deţinută de către PNL, care nu scapă niciun prilej să-i acuze pe cei de la PSD, mai ales pe parlamentari, că nu atrag bani de la Guvern pentru investiţii importante. În ce măsură este dispus şi în măsură Guvernul să aloce fonduri pentru proiecte care, în mod normal, aparţin administraţiei locale?

Liviu Dragnea. În proporţie de 100%, cu condiţia să fie solicitări serioase, fundamentate şi, mai ales, administraţiile respective să se achite de toate obligaţiile care îi revin, să pună la dispoziţie terenuri libere de sarcini, utilităţi etc. Guvernul îşi face partea lui dacă şi tu, ca administraţie, o faci pe a ta. Ştiu, de pildă, că în problema Cetăţii Aradului Guvernul a făcut tot ce trebuia să facă, în schimb Primăria nu s-a achitat de sarcinile la care s-a angajat, iar din această cauză problema trenează de ani în şir. Guvernul are deschidere şi bună voinţă, sper că vizita pe care o vor face miniştrii Fifor şi Ţuţuianu la Cetate în perioada imediat următoare, va ajuta la clarificarea situaţiei. Revenind la acuzele PNL, acestea sunt total nefondate. Din câte ştiu, niciodată Aradului nu i-au fost alocate sume măcar apropiate de cele din guvernările PSD. Ştiu că Aradul a primit, pe PNDL, aproape 650 de milioane pentru proiecte din judeţ şi municipiu, a primit pe POR, pentru modernizare de drumuri, a beneficiat de sume importante pentru investiţii în spitale, şcoli şi grădiniţe. Colegii mei, parlamentarii de Arad, au informat la vremea respectivă cu privire la aceste alocări, care demonstrează că PSD are un mod de abordare total diferit de fostul PDL, actualul PNL, care aloca banii strict politic. Am prezentat de- a lungul anilor exact cifrele, pentru că ele nu mint şi nu pot fi răsucite şi arată că judeţele conduse de PSD primeau între 0 şi 3% , iar restul veneau la PDL-işti.

Poate că primarii PSD ar vrea ca acum, când partidul este la guvernare, să vadă reversul medaliei

Liviu Dragnea. Nu vă ascund că sunt colegi de la PSD supăraţi, mulţi ani s-au chinuit şi nu au primit niciun ban, sigur că acum au fost tentaţi să solicite tot împărţirea politică, numai că noi nu facem dezvoltarea ţării pe criterii politice. Trebuie să fie o dezvoltare echilibrată, în funcţie de necesităţi, la care să aibă acces toţi cetăţenii. Se pare, însă, lucru total inacceptabil, că unele Consilii judeţene, printre care şi CJA, din câte îmi spun colegii, alocă bani comunelor în funcţie de culoarea politică a primarului. Nu este în regulă, iar Prefectura trebuie să se uite mult mai atent la aceste aspecte. Cineva trebuie luat la întrebări, pentru că nu sunt bani personali, sunt bani publici şi ei trebuie să fie repartizaţi conform legii, având în vedere o dezvotare echitabilă a judeţului. Aici, colegii mei trebuie să arate cu multă tenacitate şi perseverenţă realitatea, pentru ca oamenii să o cunoască.

Care este realitatea în privinţa celor două pasaje, un subiect exploatat politic peste măsură?

Liviu Dragnea. Cunosc problema, nu mai este un secret pentru nimeni că reluarea lucrărilor a fost împiedicată nepermis de mult timp, în ciuda eforturilor noastre. Cert este că, dacă nu vor mai exista contestaţii, în scurt timp se va relua lucrul. S-a dovedit fără urmă de îndoială, că fostul PDL a avut legătură directă, prin unele firme, cu tergiversare, tocmai pentru a avea subiect de propagandă negativă la adresa PSD.

Această metodă de a arunca în spatele guvernării orice nerealizare locală nu este sănătoasă. Indiferent de cât de meşteşugit aşează cineva vorbele, la un moment dat lumea pricepe care este adevărul. Nu poţi să acuzi la nesfârşit guvernarea pentru tot ce nu se întâmplă pe plan local, din vina ta sau nu. Sper că în perioada care urmează colegii mei vor avea capacitatea de comunicare mult mai eficientă, pentru ca realitatea să fie percepută de oameni. La Arad este o echipă bună, cu aleşi locali şi parlamentari de calitate. Lucrez strâns cu senatorul Fifor şi deputatul Căprar, preşedintele organizaţiei, care este în proces de modernizare şi deschidere. Cred că are un ritm de creştere mai mare decât alte organizaţii judeţene, au o abordare modernă, bazată pe transparenţă şi deschidere către societate şi către oameni . Deasemenea, organizaţia de tineret este dinamică, se mai şi contrazic între ei, pentru că dorinţa şi nerăbdarea sunt mari. Am încredere în ei şi cred că după alegerile din 2020 PSD Arad va fi una respectată pe măsura performanţelor la nivel naţional

Pe parcursul vizitei la Curtici aţi pomenit despre canalul Mureşel. Este încă o problemă grea pentru arădeni, exploatată politic. Ce ştiţi în această privinţă?

Liviu Dragnea.Împreună cu noi a fost şeful ANIF Arad, Mircea Purcaru, care a prezentat d-lui ministru Daea un document, în care spune exact ce e de făcut. Este o problemă importantă pentru arădeni, care ar putea fi rezolvată prin CJA, dar avem şi varianţa 2, ministerul Agriculturii. Vom vedea care va fi soluţia potrivită.

PSD are un mod de abordare total diferit de PDL, care aloca politic banii”

UPDATE

Având în vedere faptul că ministrul Ţuţuianu a demisionat, l-am contactat pe ministrul Mihai Fifor, pentru a afla dacă va veni cu noul ministru sau se anulează vizita. Răspunsul a fost că vizita la Cetate s-a amânat.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor