INTERVIU JA. Marin Lupaş, consilier municipal independent: „Vreau să unesc oamenii, nu să-i dezbin”

De M.C.
1Comentariu
INTERVIU JA. Marin Lupaş, consilier municipal independent: „Vreau să unesc oamenii, nu să-i dezbin”

Marin Lupaş spune că problemele Aradului rămân nerezolvate din cauză că partidele le politizează

1. JURNAL ARĂDEAN. D-le Lupaş, după primar, sunteți singura persoană publică din Arad care a fost legitimată în mod direct prin vot de către arădeni. Cum ați simțit o asemenea responsabilitate în ultimul an?

Marin Lupaş. Vreau să unesc oamenii, nu să-i dezbin. De aceea am venit în fața arădenilor cu proiecte care aduc laolaltă, nu care îi pun pe unii împotriva altora, cum au tendința primarul și opoziția să facă. Mulți însă nu înțeleg sau nu vor să accepte ideea de independent, vorbesc în special de taberele învechite, PNL și PSD. Nu sunt foarte mulți cei care au dorit o voce independentă în Arad, dar sunt oameni care apreciază corectitudinea, indiferent câte presiuni s-ar face împotriva acestei valori morale, tot mai trecută cu vederea. De aceea, faptul că în 2016 arădenii au dorit să aibă un reprezentant independent care să-i reprezinte în Consiliul Local cred că este un bun început.

2. Aţi insistat pe probleme cum ar fi pistele de biciclete, eficientizarea CET sau stadionul UTA, considerîndu-le priorităţi absolute, sau pentru că erau subiecte „fierbinţi” pe scena politică arădeană?

Marin Lupaş. Adevărul este că sunt un intrus în politică. Poate de aceea și pare că nu iau cele mai calculate decizii electorale sau că nu îmi fac destulă reclamă, dar sunt lucruri în care cred: depolitizarea sportului, în special a infrastructurii de sport, un serviciu public eficient cum este termoficarea, la un preț corect și așa mai departe. Nu îmi stă însă în fire să critic fără să vin cu o soluție, în acest plan cred că nu mă aseamăn cu cei din PSD care doar atacă Primăria ca să nu fie acuzați de blat. Diferit de unii care doar critică, într-un limbaj de lemn, fără să vină cu niște propuneri de cum ar fi mai bine, eu aleg să fac ceva mai concret. În anii de când sunt în prima linie politică, am combătut deciziile eronate ale Primăriei oferind alternative. Chiar și atenționările aduse unei atitudini sau acțiuni incorecte, fie la PNL fie la PSD, au fost făcute pentru a le îndrepta pe viitor comportamentul.

3. În acest context, care sunt reacțiile din partea cetățenilor?

Marin Lupaş. Nu am sondaje și nici acces la astfel de instituții ca partidele, dar am o relaţie apropiată cu oamenii. N-am câștigat nimic personal implicându-mă în această zonă, în politică, și, în plus, am dus bătălii mai dure în viață decât disputele politice cu unii ca Falcă, Pistru, Căprar sau Fifor. Ei continuă să se certe, iar arădenii să sufere. Cum prevăzusem în atâtea cazuri, reprezentanții PNL și PSD fac scandal doar de fațadă. Salubrizarea, CET-ul, Stadionul și cine știe câte mai subiecte sunt politizate inutil. Dacă ar fi serioși în privinţa legilor și oprirea administrației Falcă, cei de la PSD ar fi readus legislația alegerilor locale în făgașul ei democratic. Însă chiar senatorul Fifor a votat împotriva unei inițiative legislative de a se reveni la cele două tururi de scrutin la Primărie. Cu alte cuvinte, i-a mai ușurat nașului lui Băsescu obținerea conducerii Primăriei peste câțiva ani. De fapt am văzut și la ultimele alegeri parțiale, la Deva, la Bocsig, unde PNL și PSD fac schimb de primari, fără nicio jenă sau vreo remușcare față de alegătorii lor. Pe acest fond, eu vin cu o cale de mijloc. Nu pretind că le știu pe toate, acolo unde nu cunosc întreb pe alții, mă consult cu oameni mai pricepuți ca mine. Dar păstrând același principiu: arădenii sunt puși pe primul loc.

4. Nu vă îngrijorează că pierdeți politic din această poziționare?

Marin Lupaş. Crezul meu este că mai bine să pierd eu politic, decât să piardă arădenii . În primul rând, nu mă atrage lumina reflectoarelor, dar am simțul datoriei. Iar în multe cazuri în domeniul administrației publice locale ești pus în această situație, în prim-planul atenției publice și trebuie să spui lucrurilor pe nume și să dezvălui blaturile dintre partidele tradiționale – pentru asta nu mă suportă nici cei din PSD nici cei din PNL. În al doilea rând, atrag atenția asupra multor probleme locale pentru ca să găsim o rezolvare, dezinteresat și sincer – pentru asta cred că arădenii mă apreciază

5.Cum vedeți curentul PSD? Mulți oameni se îndreaptă într-acolo.

Marin Lupaş.Din păcate, cred că mai mult se vor curenta! Îi ştiu pe cei care conduc PSD Arad, îi știu pe cei care conduc acum PSD în România, cu oamenii aceștia nu se poate construi ceva onest și corect. Nici PNL-ul nu se prezintă mult mai bine. Ei încearcă, ați văzut, prin cooptarea celor care îi susțineau indirect, să facă pasul la vedere. Însă și politica lor este una bazată pe conflicte. Nu cred că asta reprezintă viitorul. Dacă mi se permite, aşi putea să fac o paralelă cu ceea ce se întâmplă din acest punct de vedere în Catalunya. Oamenii de acolo au tot dreptul la autodeterminare, însă politicienii doar au profitat de cetățeni, pentru a-şi atinge scopurile, iar rezultatul a fost catastrofal pentru cetăţeni. Tot ca o paralelă, însă, politicienii din Catalunya riscă inclusiv închisoarea pentru că nu au respectat legea. În România situația este complet alta, cei care greşesc nu sunt traşi la răspundere. Și nu e vorba doar de conducerea PSD, ci și de cea a PNL, mai ales la Primărie. Vedem că orice document, orice angajament cu semnătura și ștampila Primăriei poate fi egal cu zero – nu e doar cazul terenului de fotbal din Subcetate, ci și strategia energetică din 2012, unde se prevedeau investiții semnificative la CET, dar și ultimul exemplu cu identificarea celor care depozitează deșeuri ilegal în zona Mărului. Acte administrative încălcate chiar de Primărie?! Asta numai respect față de legalitate nu este. Semnalul din Europa acesta ar putea fi, că politicienilor nu le va merge să mintă oamenii încontinuu. În Arad se pare că minciunile partidelor învechite încă au priză la public. Sper să schimb asta.

În Arad, se pare că minciunile partidelor învechite încă au priză la public” Marin Lupaş1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor