INTERVIU JA. Petru Nicoară, primar Păuliş: „Comunitatea te apreciază după fapte, nu după vorbe”

3Comentarii
INTERVIU JA. Petru Nicoară, primar Păuliş: „Comunitatea te apreciază după fapte, nu după vorbe”

Petru Nicoară, primarul Păulişului, despre relaţia sa specială cu oamenii şi planurile de viitor.

JURNAL ARĂDEAN: Sunteţi unul dintre puţinii primari pe care o comunitate îl girează pentru un timp lung. Care este secretul longevităţii dvs?

PETRU NICOARĂ: Acest „secret” se rezumă la implicarea nemijlocită în problemele comunităţii, seriozitatea cu care privesc lucrurile zi de zi, sufletul ce îl pun în tot ceea ce întreprind în Primărie, în comunitate. Iniţiativa în coordonarea activităţilor la nivelul comunei are o deosebită importanţă pentru mine, relaţia cu toate colectivităţile locale, contactul permanent cu cetăţenii. Ascult ce spun oamenii mai in vârstă, dar şi ce spun tinerii, ce gândesc ei, să răspund solicitărilor celor din jur. Uşa primarului este permanent deschisă pentru oameni, indiferent de statutul lor. Cu răbdare ascult problemele ridicate, greutăţile cu care se confruntă, încercând, în spiritul legii, să îi ajut să găsească o soluţie. Sunt mereu în mijlocul oamenilor, vreau să rămână în urma mea în fiecare an câte două-trei investiţii. Doar aşa comunitatea mă va aprecia: după fapte, nu după vorbe. De-a lungul carierei mele – atât ca director de şcoală, dar şi ca primar – mi-a plăcut corectitudinea, cinstea, omenia şi principialitatea.

Se spune că un profesor bun este cel care face ca lucrurile grele să pară uşoare. Consideraţi că e posibil acest adevăr şi din ipostaza primarului?

NICOARĂ: Este posibil dacă ştii să aduci în faţa cetăţenilor proiectele pe care doreşti să le faci pentru ei. Să îi convingi că un proiect pe care doreşti să îl demarezi nu se poate pune în practică în una sau două săptămâni, necesită timp. Nu mă pot detaşa de faptul că sunt dascăl, că trebuie să am răbdare în munca cu oamenii, să îi informez corect despre problemele actuale, să am contact permanent cu ei.

Dacă am face un bilanţ al anilor trecuţi, ce obiective aţi enumera ca realizate în comuna Păuliş?

NICOARĂ: Cu bucurie pot să spun că în localitatea unde m-am născut şi copilărit, Sâmbăteni, am reuşit cu fonduri din bugetul local şi sponsorizări să cumpărăm terenul şi să construim Căminul Cultural, care timp de 15 ani a fost o ruină. Am introdus aici reţeaua de alimentare şi distribuţie a apei pentru 1800 locuitori. Printr-un proiect pe Ministerul Mediului şi Fondului de Mediu s-a construit „Parcul Sabin Manuilă” şi, din fonduri proprii, încă două parcuri cu spaţii de joacă. Din bugetul local şi cu sprijinul CJA s-a amenajat şi îngrădit baza sportivă Sâmbăteni, construindu-se şi un vestiar. Am reuşit să preluăm Şc. Gim. „Sabin Manuilă” Sâmbăteni, pe Primăria Păuliş, accesând Programul Operaţional de Dezvoltare Rurală prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, „Proiectul de extindere şi reabilitarea şcolii” care se va încheia în mai 2016. Tot pe acest program au fost asfaltate 4 străzi totalizând 3,8 km. În Sâmbăteni a fost amenajată o zonă cu locuinţe pentru tineri, fiind introdusă reţeaua de apă şi curent. Tot pe fonduri europene a fost achiziţionată întreaga gamă de veselă pentru 300 persoane în cadrul Căminului Cultural Sâmbăteni. În Păuliş, din fondurile CJA şi bugetul local a fost construită clădirea primăriei în 2011. Pe fonduri guvernamentale a fost ridicată Sala de gimnastică şi sport de la Şc. Gim. Păuliş. De asemenea, baza sportivă din Păuliş a fost modernizată printr-un proiect local cu sprijinul unor sponsori, executându-se lucrări, în regie proprie, de construcţii a vestiarului şi a tribunei, împrejmuirea arenei, alimentarea cu energie electrică şi termică. Pe un program guvernamental şi cu sprijinul CJA, cu o cofinanţare din bugetul local, a fost reabilitată interior şi exterior Şc. Gim. Păuliş şi Grădiniţa PN2. Pe Master Planul Judeţului Arad s-a finanţat proiectul pe fonduri europene „Reabilitarea şi Extinderea Reţelei de Apă în Păuliş”. În regie proprie s-a făcut „Parcul Central Căpitan Ioan Fătu”, eroul căzut în 1944, la Păuliş. Au fost achiziţionate utilaje printr-un proiect european în valoare de 800.000 lei (tractor 136 CP, remorcă 13 tone, vidanjă 7000 l, „autoutilitară cu nacelă” pentru intervenţie la iluminatul public şi altele). Am primit prin Ministerul Dezoltării Regionale două microbuze şcolare pentru transportul elevilor. Au fost achiziţionate: o Dacia Duster şi o Dacia Papuc, un buldoexcavator, două autospeciale pentru intervenţii în caz de incediu. În Cladova am reuşit asfaltarea drumului comunal DC69, de la DN7 până la Barajul Valea Mare, pe 6 km, şi a fost amenajat un parc cu spaţii de joacă. În Baraţca s-a construit un Centru Local de Informare Turistică şi s-a făcut o extindere de apă pe aproximativ 600 m.

Ce v-aţi propus pentru anul acesta?

NICOARĂ: Să finalizăm şi să recepţionăm proiectele: extinderea si reabilitarea şcolii din Sâmbăteni; asfaltare străzi Păuliş şi Sâmbăteni, inclusiv podeţe şi rigole; împreună cu CJA şi Compania de Apă Arad să facem recepţia la Staţia de epurare Păuliş, care va deservi 7000 locuitori; să dăm în folosinţă baza sportivă din Sâmbăteni; să construim 3-4 km trotuare din pavele şi beton în Păuliş şi Sâmbăteni; extinderea reţelei de apă în Sâmbăteni de-a lungul DN7 (E68); vom accelera punerea în posesie pe parcelele care revin tinerilor cu drept de a primi în folosinţă 300 mp; să finalizăm Planul Urbanistic General, cu zone de locuinţe, zone comerciale, spaţii şi terenuri care ar aduce venituri la bugetul local; amenajarea unui parc de joacă pentru copii şi recreere pentru vârstnici la Baraţca; punerea în valoare a izvorului cu apă minerală de pe Malul Mureşului de la Păuliş.

Aţi accesat proiecte şi pentru perioada 2014 -2016?

NICOARĂ: S-a depus un proiect european pentru Programul PNDR 2014 – 2020: asfaltare străzi în Păuliş şi Sâmbăteni pe 8 km, pe Măsura 7:2. Un alt proiect vizează Reabilitarea Grădiniţei PN1 Păuliş, iar un altul, pe Măsura 7:6 – „Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural”, vizează Reabilitarea Căminului Cultural Păuliş. Ne propunem să accesăm fonduri europene pentru 2014 – 2020 pe Programul Operaţional Regional ADR 5 Vest Timişoara, precum şi prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice – Programul Inter Regional V-A România-Ungaria, după cum urmează: „Reabilitarea Monumentului Eroilor de la Păuliş”, inclusiv introducerea curentului electric, apă, spaţii verzi şi împrejmuirea monumentului; „Pista de biciclişti Sâmbăteni-Păuliş-Baraţca-intersecţia cu Valea Cladovei”, deosebit de utilă pentru legătura Aradului cu Valea Cladovei; asfaltarea Drumului Comunal 69 Cladova –Valea Mică; asfaltare străzi pe Valea Frunzişului” în Baraţca, dar şi alte proiecte.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor