Interviu J.A. Prof. univ. dr. Marian-Traian Gomoiu, membru corespondent al Academiei Române

Interviu J.A. Prof. univ. dr. Marian-Traian Gomoiu, membru corespondent al Academiei Române
ARAD – Oameni potenţi financiar provoacă ameninţări în Delta Dunării datorită unei dezvoltări haotice.

Delta Dunării a fost aleasă de către UNESCO ca rezervaţia biosferei şi prezintă interes nu doar ecologic, ci şi economic şi chiar politic. Care este viziunea d-voastră privind această abordare?

Gomoiu. Am fost preocupat de treburile Deltei Dunării fiind în permanenţă dincolo de schimbările politice, de schimbările guvernatorilor, un participant constant la consiliile ştiinţifice. Cu regret pot să spun că după 20 de ani nu asistăm la o ameliorare, sunt ameninţări antropice datorită unor dezvoltări haotice. Ridicarea nivelului de trai a unora, a îmbogăţirii, au introdus în Deltă construcţii care nu fac parte din arhitectura tradiţională. Au introdus bărcile cu motor de mare viteză, sunt o serie de lucruri care nu sunt compatibile cu noţiunea de rezervaţie a biosferei. Dacă acum 20 de ani, când eram Guvernatorul Deltei, aş fi fost lăsat să concesionez unor firme străine unele părţi din Deltă sunt convins că s-ar fi dezvoltat armonios acele părţi în acord deplin cu mediul. În străinătate, acolo unde sunt doar câteva sute de metri pătraţi de zonă umedă, aceasta este amenajată ca la expoziţie. În România dezvoltarea a avut loc haotic şi este greu astăzi să revenim, să punem lucrurile la punct, cu atât mai mult cu cât ne luptăm cu oameni potenţi financiar.

Care este colaborarea d-voastră cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad?

Gomoiu. Am participat întotdeauna la manifestările ştiinţifice şi la şcolile de vară din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, tratând problemele generale teoretice ale ecologiei. Eu sunt de o viaţă întreagă cercetător marin. Marea Neagră este domeniul meu. La 29 octombrie 2009, am primit din partea secretariatului programului Mării Negre un premiu, o medalie pentru activitatea dedicată Mării Negre. Prin urmare, în afară de preocupările mele pentru Delta Dunării, în general, am venit aici cu toată dragostea pentru problemele pe care le-a ridicat Universitatea „Vasile Goldiş”. Am participat la seminarii şi la conferinţe internaţionale deosebit de importante. A fost şi o curiozitate personală să văd în ce măsură o universitate particulară se poate dezvolta şi poate concura pe piaţa educaţională. Eu fiind şi profesor la Universitatea „Ovidius” din Constanţa şi, în acelaşi timp, am fost directorul Institutului de Cercetări Marine din Constanţa, o filială a Institutului de Geologie şi Geoecologie Marină, unde sunt şi astăzi, la vârsta mea, consilier al directorului general.

Aţi lansat o carte deosebit de importantă pentru mediu cu titlul „Zonele Umede. Abordare Ecologică”.

Gomoiu. Da, cartea este deosebită şi pentru Câmpia de Vest, pentru ceea ce se petrece în aceste zone, pentru protecţia zonelor umede, Lunca Mureşului, râurile, zonele riverane ale Crişurilor, ale Someşului, ale tuturor afluenţilor, au o importanţă deosebită în menţinerea sănătăţii pământului în aceste zone.

UVVG va organiza în luna mai o Conferinţă internaţională „Ecosisteme naturale şi antropizate în bazinul Someş-Crişuri-Mureş-Tisa”. Cu ce gânduri veţi participa?  

Gomoiu. Este o conferinţă deosebit de importantă în primul rând pentru că marchează aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”. Semnificaţia acestei conferinţe transfrontaliere este deosebită, deoarece reuneşte forţele şi preocupările ştiinţifice în domeniul biologiei, ecologiei din partea vestică a României, dar şi mulţi parteneri maghiari. Voi participa cu bucuria unei prezenţe la o manifestare ştiinţifică regională de referinţă pentru Europa unită. Sunt bucuros, de asemenea, că, la ceas aniversar, voi fi alături de comunitatea academică a UVVG la sărbătorirea celor 20 de ani de istorie.

V.F.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase