INTERVIU JA. Samuel Caba, fost candidat la Primăria Aradului: „Au tăiat patru ani frunze la câini şi tot nu s-au săturat”

De C.P.
Reactualizat la:
8Comentarii
INTERVIU JA. Samuel Caba, fost candidat la Primăria Aradului: „Au tăiat patru ani frunze la câini şi tot nu s-au săturat”
© Samuel Caba
Caba spune că pe listele de candidaţi ajung oameni fără valoare.

D-le Samuel Caba, aţi rămas un observator al vieţii politice româneşti şi arădene, dar nu vă regăsiţi pe loc eligibil pe listele de candidaţi la alegerile parlamentare. Cum credeţi că vor fi acestea?

Samuel Caba. E multă agitaţie în lumea politică şi e firesc să fie aşa, în preajma alegerilor.Vorbim despre forul legiuitor al ţării, cea mai importantă instituţie din România. E firesc să fie o emulaţie în jurul unui astfel de moment politic.Din păcate, suferim în tradiţionalul stil românesc.E o luptă acerbă, incorectă şi inutilă pentru a ocupa un loc pe listele de candidaţi.Iar această luptă se poartă cu arme murdare. Să o spunem deschis: nu avem o bună practică în selectarea candidaţilor.De cele mai multe ori primează interesul obscur, de gaşcă şi de partid.Aici se naşte corupţia şi poate că organele abilitate ale statului ar trebui să fie mai atente şi la acest fenomen.Sunt parlamentari, azi, care şi-au cumpărat locul în Parlament cu bani. Sunt convins că fenomenul nu a fost oprit,iar noul Parlament ce se va constitui dupa 11 decembrie 2016 va avea, din păcate, în componenţa sa mulţi senatori şi deputaţi de nivel mediocru.

Să înţelegem că nu aţi fost dispus să „cotizaţi” pentru un loc în Parlament?

Samuel Caba. Să ne înţelegem, nu sunt un tip care să mă ascund după deget, dar se ştie ce caracter am şi nu ar fi îndrăznit nimeni să-mi propună un asemenea târg murdar. Problema critică, la toate partidele, constă în faptul că nu se ţine cont de de valoarea personală, ci se marşează mai mult pe ideea de om cu bani sau de om care nu are probleme. Dacă eşti ca apa sfinţită în politică- într-o anume politică- şansele să promovezi sunt mici. Or, eu vreau să fiu „apa vie” şi asta emai greu pentru unii care nu au valoare şi nu au nimic a spune considerabil şi adevărat. Am renunţat în a mă angaja într-o astfel de competiţie. Eu nu bat pe la „porţile Stambulului” pentru a fi trecut pe o listă de candidaţi. Am, însă, încredere că societatea românească va evolua şi în sens politic. Aradul nu va creşte dacă nu va avea parlamentari care să fie o voce reală, nu reprezentanţi ai „mutismului” în Parlament. Analizaţi activitatea parlamentarilor arădeni ( a unora dintre ei, evident ) şi veţi vedea că nu fac cinste Aradului. Mi-ar fi ruşine dacă aşi fi în locul lor. Au tăiat frunze la câini timp de patru ani şi tot nu s-au săturat. Zicea Esop: „Cu cât e mai mică mintea, cu atât e mai mare îngâmfarea”. E şi cazul unora dintre actualii parlamentari. În ce mă priveşte, sunt tânăr, am multe de realizat în plan profesional şi cred că va veni şi clipa când voi fi apreciat la justa mea valoare. Iar atunci voi fi solicitat să intru în forul suprem al ţării. Şi o voi face la un momentdat.

Cine credeţi că va câştiga alegerile, în plan naţional şi în plan local?

Samuel Caba. Din păcate, nu vom avea cu adevărat un câştigător. Marele câştigător în plan naţional ar trebui să fie poporul român, ca beneficiar al legilor elaborate în Parlamentul României. Dar, repet, mă îndoiesc de calitatea viitorului Parlament. În plan direct al bătăliei electorale cel mai mare scor îl va obţine, evident, PSD. Rămâne dilema: va reuşi ALDE să impună diferenţa pentru formarea unei majorităţi parlamentare şi, mai apoi, preşedintele nejucător Iohannis va numi (sau nu), va forţa (sau nu) un premier „al meu” ? care să respecte votul popular ! Cred că va fi un fiasco total. De aceea, marea majoritate a populaţiei nu mai este interesată de procesul electoral, de care nu se mai ţine seama.

O perspectivă deloc optimistă. Vă va face asta să renunţaţi cu totul la politică?

Samuel Caba. Ar fi nedemn din partea mea să mă retrag.Ce ar spune cei care m-au votat ca şi primar?! E vorba totuşi de câteva mii de persoane.Eu cred că dincolo de maturizarea politică necesară (şi mie) ,arădenii vor înţelege că Aradul are şi altă perspectivă înafară de cea oferită de PNL ARAD.

În ceea ce priveşte zona alegerilor parlamentare din decembrie,în plan local ,este evident că nu văd schimbări faţă de locale.Dilema va fi la partide gen PMP (aş dori să aibe succes) ,ALDE sau cele recent apărute pe scena publică -USR-ul şi Alianţa Noastră România a lui Marian Munteanu.La Arad însă nu avem noutăţi iar candidaţii pentru Parlamentul României (în afară de 2 sau 3 încă parlamentari) sunt nişte iluştri anonimi. Cât despre ce voi face eu, am perspective frumoase. Viaţa merge înainte şi, mulţumită lui Dumnezeu, această viaţă poate fi frumoasă. Voi pleca o perioadă în SUA, unde voi vizita 6 state, în care voi purta cu cinste şi cu demnitate imaginea de român şi mă voi strădui să promovez România.

La întoarcere, pentru 2017 am o serie de proiecte pe care sper să le realizez pentru Arad.Spunea Eliot : „ Oamenii curajoşi escaladează munţii, oamenii inteligenţi zboară peste ei!”. Sper ca peste” munţii de mâine” din viaţa mea şi a oraşului şi judeţului nostru drag să trec curajos şi inteligent!

„La selectarea candidaţilor, de cele mai multe ori primează interesul obscur de gaşcă şi de partid” Samuel Caba8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor