Între mare şi mic la chiriile ANL din Arad

De Ioana Costas
38Comentarii
Între mare şi mic la chiriile ANL din Arad
© Blocurile ANL de pe strada Voinicilor Foto: JA
Locatarii blocurilor ANL acuză Primăria de măriri ale chiriilor.

„S-au scumpit chiriile ANL!”, spune un cititor al ziarului, care arată cu degetul spre Primăria Arad pe care o consideră responsabilă de măriri. Primăria Arad spune însă altceva. Cititorul nostru face referire la blocurile ANL din cartierul Micălaca, mai exact cele situate pe strada Voinicilor, în capăt şi ne spune că au crescut chiriile, spre exemplu, de la 130 de lei la 330 de lei şi că această mărire trebuie plătită acum retroactiv din luna aprilie când s-a luat decizia majorării. „Am fost înştiinţaţi că trebuie plătită majorarea retroactiv din luna aprilie a acestui an. Trebuie să plătim diferenţa de la 130 la 330 de lei. Celor care au sub 35 de ani li s-a mărit chiria de la 130 de lei la 330, iar cei care au peste 35 de lei li s-a scăzut chiria la ANL de la 480 la 400 de lei. Înţeleg să treacă o lună şi să ne spună că s-au mărit chiriile şi că trebuie plătit, dar nu 5 luni! Primăria Arad ne spune că totul se stabileşte de la Bucureşti, însă la Lipova, Chişineu Criş, că şi acolo sunt blocuri ANL, ne-au spus că toate, inclusiv chiriile, se stabilesc de primăria oraşului respectiv”, ne-a povestit cititorul nostru.

Contactată de Jurnal Arădean/Aradon, Primăria Arad spune: „Observăm că vă aflați în eroare când faceți referire exclusiv la majorarea chiriilor ANL din municipiul Arad” şi că de fapt „ca urmare a recalculării, chiria s-a redus pentru 48% din chiriașii ANL din municipiul Arad (128 apartamente – blocurile Micălaca Est Voinicilor). Exemplificăm cu situația contractului cu cea mai mare chirie de la aceste apartamente: prin recalculare a scăzut de la 489 lei la 424 lei”. Exemplu însă pe care fără eroare l-a dat şi cititorul nostru. În ceea ce priveşte majorarea chiriilor la blocurile ANL, Primăria Arad spune că „noua metodologie de calcul a influențat în mod diferențiat cuantumul chiriilor, în funcție de situația indiviuală a fiecăruia din chiriași. Anterior chiriile lunare erau cuprinse între 134 – 331 lei iar, în urma recalculării, valorile se situează între 134 – 449 lei/ lunar”. Primăria mai spune că „recalcularea cuantumului chiriei conform noii metodologii s-a făcut pentru fiecare contract ANL, în funcție de situația individuală a fiecărui chiriaș.”

Primăria Municipiul Arad administrează 268 de locuinţe construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, date în folosinţă în anii 2003, 2006 și 2009. Instituţia ne-a transmis că, de fapt, „criteriile-cadru de închiriere și metodologia de calcul a chiriei sunt stabilite prin lege, nefiind o prerogativă a administrației locale”.

Taguri: , , , , ,


38Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor