Invazia burlanelor în oraşul arădean fără încălzire centralizată

De M.B.
24Comentarii
Invazia burlanelor în oraşul arădean fără încălzire centralizată
Cei 2.000 de locatari ai blocurilor din Lipova se încălzesc la sobe, după ce a fost desfiinţată centrala termică a oraşului.

LIPOVA. Locuitorii din Lipova sunt doar cu numele orăşeni, pentru că au condiţii ca la sat. Oraşul nu mai are sistem centralizat de încălzire de aproape 20 de ani, iar locatarii celor aproximativ 500 de apartamente din blocuri se încălzec la sobe. Astfel, acolo unde îşi ţineau murăturile sau maşinile, adică în pivniţe şi garaje, depozitează acum lemne de foc. Balcoanele sunt şi ele ticsite, iar pe toate spaţiile verzi dintre blocuri se văd doar grămezi mari de lemne pregătite pentru iarnă.

Sute de burlane

Imaginea oraşului mediaval este greu încercată în ultimii ani. Centrul a fost reabilitat la nivel de infrastructură, dar imobilele seculare arată deplorabil, cu faţadele distruse de trecerea timpului. Turiştii care iubeau în trecut acest oraş şi se întorc, rămân cu un gust amar dacă ajung în zona de blocuri. Există în Lipova aproximativ 30 de blocuri, în care locuiesc 2.000 de oameni, adică 20 la sută din populaţie. Faţadele acestor imobile fac zona să pară un ghetou, din cauza numeroaselor burlane din table care ies din pereţi şi care afumă oraşul.

Caloriferele, la fier vechi

Locatarii blocurilor nu au vrut să strice imaginea oraşului şi nici să trăiască ca la ţară, dar au fost forţaţi de împrejurări. În urmă cu aproape 20 de ani, sistemul centralizat de încălzire a fost desfiinţat. Oamenii şi-au dus caloriferele la fier vechi şi şi-au instalat sobe.

„Energia produsă de centrala oraşului era prea scumpă, iar oamenii s-au debranşat singuri, pe rând, până când a trebuit să fie închisă centrala. Acum oamenii se încălzesc la sobe, pentru că nu avem nici gaz. Sigur, e foarte urât să vezi blocurile cu atâtea burlane, dar ar fi exagerat să aplicăm amenzi când nu putem oferi alternativă”, spune primarul Iosif Jichici.

Cu lemnele la etaj

Oamenii sunt nevoiţi să crape lemne sub balcoane şi să le ducă la etaj cu găleţi sau plase. Unii, mai ingenioşi, şi-au montat scripeţi motorizaţi, care fac munca grea: trag lemnele de la sol în apartamentele de la etajele IV sau V, unde sunt mai greu de dus.

„Plătim taxe ca la oraş, dar trăim ca la ţară. Apa pentru baie o încălzim tot pe sobe, iarna, ca să mai economisim curentul pentru că boilerul electric consumă mult”, spune un pensionar de pe strada Aurel Vlaicu.

Centrală pentru instituţii

Majoritatea locatarilor acestor blocuri sunt bătrâni şi se descurcă greu cu lemnele, însă nu îşi pot face speranţe că se va schimba ceva în următorii ani. Pentru că nu există gaz, nu se pot instala centrale de apartament sau de bloc. Primarul spune că solicitările de racordare la reţeaua de gaze sunt vechi şi chiar dacă sunt aprobate, nu ştie când se va împlini visul locuitorilor acestui oraş de a avea condiţii mai bune.

„Acum avem în derulare un proiect estimat la două milioane de euro, pentru construirea unei centrale pe biomasă”, a declarat edilul. Din păcate, viitoarea centrală va deservi doar instituţii publice, cum sunt şcolile, spitalul sau primăria. Populaţia va trebui să se descurce în continuare cum poate, pentru că până când nu va exista gaz nu se pune nici problema unui proiect de reînfiinţare a sistemului centralizat de încălzire.

Taguri: ,


24Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor