Investiţii-record în 2005

Investiţii-record în 2005
Volumul investiţiilor străine directe în România a atins un nivel record în 2005: aproximativ 6 miliarde de euro, în care sunt incluşi şi banii obţinuţi din privatizarea BCR.

Previziunile pentru anul următor sunt şi mai optimiste, deşi nu mai este aşteptată nici o privatizare de proporţii. Agenţia Română pentru Investiţii Străine estimează că străinii vor investi în jur de 6 miliarde de euro în ţara noastră, în 2006.

La începutul anului, ARIS estima un volum al investiţiilor străine directe în România de cel mult 3,8 miliarde euro. După primele zece luni, suma investită de oamenii de afaceri străini ajunsese deja la 3,4 de miliarde de euro. Mai mult cu aproximativ 85 la sută faţă de aceeaşi perioadă din 2004.

”Atâta timp cât lunile noiembrie şi decembrie, ca în fiecare an se anunţă cele mai bogate intrări de capital, ne aşteptăm la o depăşire substanţială a volumului de investiţii preconizate”, a anunţat Ana Maria Cristina, preşedinte ARIS.

Reprezentanţii ARIS apreciază că introducerea cotei unice de impozitare cu 16 procente a contribuit la creşterea spectaculoasă a investiţiilor străine. Odată cu creşterea sumelor investite, a crescut cu aproximativ 18 la sută şi numărul societăţilor străine care derulează afaceri în România.

În topul investitorilor străini în România, pe prima poziţie se află austriecii, care din 1990 până acum au investit 6,7 miliarde de euro. Numai în 2004 şi 2005, două companii din Austria au preluat pachetele majoritare de acţiuni ale Petrom şi BCR, tranzacţii în urma cărora statul român a încasat aproximativ 3 miliarde de euro.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !