Investitorii exotici aduc bani în Arad

1Comentariu
Investitorii exotici aduc bani în Arad
ARAD. Străinii ce investesc în judeţul nostru vin în mare parte din ţările Europei, dar sunt şi cazuri mai speciale.

Investiţiile străine în Arad sunt o parte importantă a dezvoltării economice a judeţului nostru, iar prezenţa unor firme italiene, austriece sau franţuzeşti nu mai surprinde pe nimeni. Cu toate acestea, raportul Oficiului Judeţean al Registrului Comerţului privind investiţiile vine cu … surprize.

Sute de mii de dolari au ajuns să fie investiţi la noi în judeţ de către firme cu origini ceva mai exotice. Spre exemplu, 200.000 de euro au venit tocmai din Insulele Seychelles, iar peste 48.000 de dolari au ajuns în investiţii din Arad tocmai din insulele Turks şi Caicos.

Cu toate acestea, cel mai mare număr de firme cu capital străin sunt din Italia – 1.600, pe locul secund, la o diferenţă uriaşă, situtându-se Germania cu 578 de firme şi Ungaria cu 451 de societăţi. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte situaţia capitalul în dolari investit în judeţul nostru, italienii nu deţin supremaţia. Cu aproape 85 de milioane de dolari, firmele nemţeşti sunt cele care au vărsat cei mai mulţi bani în investiţiile din Arad, urmate la o diferenţă semnificativă de cele franţuzeşti – 53,3 milioane dolari.

Peste 345 de milioane de dolari au ajuns ca investiţii în judeţul nostru după ce firme din alte ţări au hotărât să vină în Arad. Potrivit ultimului raport al Registrului Comerţului Arad, la finele lunii august, în judeţul nostru existau investiţii din 47 de ţări, ce acopereau în mare parte cam toate continentele.

Germania conduce

Cei mai mulţi bani au fost vărsaţi în economia Aradului de către firmele nemţeşti. Germania, cu un număr de 578 de societăţi comerciale, a avut un aport în dolari de aproximativ 85 milioane de lei. Cel mai mic aport la buget este constituit de trei companii din Palestina, care au adus Aradului 73 de dolari, în timp ce ţări precum Macedonia – 1 firmă, Bulgaria – 2 firme, Serbia – 12 firme, Gibraltar – 1 firmă, au avut aporturi sub 1.000 de dolari. Chiar şi din Republica Moldova există capital investit în Arad, numărul societăţilor moldovene fiind de 25, iar aportul de 10.000 de dolari.

Capital exotic

200.000 de dolari este capitalul investit în judeţul nostru de către firme ceva mai exotice. Este vorba despre investitori din Insulele Seychelles, patru la număr, care, însă, cu suma investită, se clasează pe la mijlocul topului investitorilor străini în Arad în funcţie de aportul în dolari.

Nordicii şi asiaticii, cu bani

Chiar dacă Suedia are în Arad doar nouă firme, aportul adus de aceste societăţi clasează ţara nordică pe poziţia a cincea cu 29,8 milioane dolari. Aceaşi situaţie o întâlnim şi în cazul firmelor asiatice, în special cele japoneze, care, deşi sunt doar patru la număr, au un capital total investit de peste 20 de milioane de dolari.

Afaceri în offshore

Prezenţa a 15 companii din Cipru în topul investitoriilor străini, cu un aport total echivalent cu 1,9 miloane dolari, atrage din nou atenţia asupra statelor ce facilitează mediul economic şi unde nu există taxe şi impozite. Procedura este una cât se poate de legală, existând chiar şi companii care se ocupă de înfiinţarea acestor firme. 

În cifre

47 de ţări au societăţi comerciale în judeţul nostru, având un aport important în investiţii

1.600 de firme italiene fiinţează în Arad, acesta fiind numărul cel mai mare al firmelor cu capital străin

112 investitori au venit în judeţul Arad tocmai din Statele Unite ale Americii, cu un capital total de peste 4,85 miloane dolari

Andreea Pintea

andreea.pintea@informmedia.ro

Taguri: , , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor