Invitaţie la…Complexul Muzeal Arad

Complexul Muzeal Arad
Complexul Muzeal Arad
ARAD – Muzeul din Arad a fost deschis în 1893 ca expoziţie de relicve a revoluţiei paşoptiste, etalată în holul de la etajul II al Teatrului de Stat.

Două decenii mai târziu, muzeul a fost mutat în noul construit Palat Cultural (1913), alături de filarmonica şi biblioteca oraşului. Aici au fost amenajate, alături de vechea expoziţie de relicve, săli de expunere pentru colecţia de arheologie şi istorie medievală precum şi o galerie de artă europeană. În perioada interbelică, au fost adaugate o expoziţie de etnografie şi două camere memoriale dedicate oamenilor politici arădeni Vasile Goldiş şi Ştefan Cicio-Pop (1934).

După preluarea puterii de către comunişti, colecţiile şi expoziţiile de bază au fost reorganizate în spiritul noii ideologii, în 1954-1955 fiind redeschise secţia de istorie veche, „Muzeul Revoluţiei de la 1848” şi galeria de artă iar în 1956 expoziţia de etnografie. Dupa o reamanajare radicală care a durat mai bine de doi ani, expoziţia permanentă de arheologie şi istorie din cadrul Palatului Cultural, a fost redeschisă în 1979. Galeria de artă a fost mutată într-un nou sediu, pe care îl ocupă şi astăzi, unde a fost vernisată în 1984.

În urma schimbărilor politice din decembrie 1989, expoziţiile de bază au eliberate de balastul ideologic, iar în 1992 a fost deschisă secţia de ştiinţe ale naturii şi un an mai târziu cea de istorie interbelică. Galeria de artă, remodelată în întregime, a fost vernisată în forma ei actuală în 1998. În decembrie 2004, a fost vernisată expoziţia permanentă „Arad – Decembrie 1989”.

La ora actuală, muzeul deţine peste 125.000 piese şi este un factor foarte activ pe scena culturală arădeană, fiind un ferment în reformarea acesteia.

V.F.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !