Iohannis, de acord cu Grindeanu. Reacţii la cald

De Simion Todoca
10Comentarii
Iohannis, de acord cu Grindeanu. Reacţii la cald
Preşedintele Klaus Iohannis nu a mai prelungit suspansul, semnând, vineri dimineaţă, decretul prin care aprobă candidatura lui Sorin Grindeanu pentru funcţia de premier, propus de către coaliţia PSD-ALDE. Politicienii arădeni spun, la unison, că gestul preşedintelui a fost unul „normal”, în schimb există unele reţineri în privinţa persoanei, suspiciuni că ar putea pune Executivul total la dispoziţia PSD.

Glad Varga, deputat PNL

„Preşedintele a luat o decizie normală, nu este nicio surpriză. Mă aşteptam la aceasta atunci când preşedintele a respins-o pe Sevile Shaideh, dar a adăugat că aşteaptă altă propunere din partea majorităţii. S-a dovedit că nu este vorba despre un război al preşedintelui cu câştigătorii alegerilor, ci de prudenţă, având în vedere importanţa profilului persoanei desemnate pentru funcţia de premier al unui stat membru NATO şi UE. Cred că noua propunere a PSD-ALDE a fost de această dată una normală, asupra activităţii lui Sorin Grindeanu neexistând suspiciuni serioase. Rămâne de văzut cine vor fi miniştrii, care vor fi audiaţi în comisiile de specialitate. Sunt foarte curios cine va fi ministrul Mediului, când va veni la comisie aştept să vină cu nişte direcţii precise de acţiune în acest domeniu, care, chiar dacă nu este receptat la justa sa importanţă, constituie o cheie de boltă a strategiei Uniunii Europene, inclusiv în repartizarea fondurilor, dar şi a dezvoltării industriei, transporturilor, construcţiilor şi toate celelalte ce ţin de economia unei ţări”.

Farago Petru, deputat UDMR

„Cred că a fost o decizie normală, nu mai trebuia prelungită aşteptarea. Ca persoană, Sorin Grindeanu mi se pare o alegere potrivită, are experienţă în administraţie, ceea ce contează foarte mult, este bănăţean şi cunoaşte bine problemele şi specificul regiunii. Nu pot să mă pronunţ în privinţa votului pe care îl vom da în Parlament, pentru că acest lucru se va stabili la şedinţa de grup”.

Florin Tripa, deputat PSD

„Reacţia preşedintelui a fost una care ne dă speranţa unei colaborări corecte, instituţionale, în interesul naţional. O situaţie de conflict, întreţinut pe motive politice, nu poate decât să deterioreze imaginea României, să afecteze profund relaţiile externe, să semene neîncredere în privinţa stabilităţii. Prin contrast, o colaborare bună, un dialog corect, ajută la creşterea încrederii partenerilor externi, mai ales în domeniul investiţional. Ştiu că repet ce am mai spus, dar îmi doresc ca şi la nivelul Aradului, inclusiv în ceea ce-i priveşte pe toţi parlamentarii, să existe colaborare şi eforturi comune pentru binele arădenilor”.

Sergiu Vlad, deputat USR

Nu cred că era nevoie de bluful lui Liviu Dragnea, care a ameninţat cu ieşirea oamenilor în stradă, având în vedere faptul că preşedintele recunoscuse, la respingerea primei propuneri- Sevil Shhaideh- dreptul PSD-ALDE, care are majoritatea, de a face o nouă propunere. Deasemenea, nu cred că preşedintele Klaus Iohannis a luat decizia pentru că s-ar fi speriat de ameninţări, ci pentru că era normal să nu se respingă fără motive întemeiate o nouă propunere. Domnul Dragnea a declarat că abia îi mai poate opri pe oameni să iasă în stradă. Să sperăm că nu va fi cazul de aşa ceva din cauza măsurilor pe care le va lua Guvernul, ci oamenii chiar să nu aibă motive să protesteze”

Ioan Cristina, senator PNL

„Indiferent de conotaţiile pe care le dau unii sau alţii, a fost o decizie din sfera normalităţii. Vom vedea, săptămâna viitoare, care vor fi persoanele desemnate pentru funcţiile de miniştri, pentru că ei sunt cei chemaţi să ducă la îndeplinire strategia, programul de guvernare. Sper că vor fi oameni foarte bine pregătiţi din punct de vedere profesional, dar, mai ales, oameni care să aibă curajul să spună, fie şi doar în interiorul partidului, ce este fezabil şi ce nu din toate cele promise de către politicieni. Nu comentez dacă este mai bine sau mai rău ca Guvernul să fie controlat de către partid, care a câştigat alegerile pe baza unui program care trebuie respectat, dar susţin că partidul este obligat să aibă încredere în profesioniştii lui, nu să-i oblige să ia măsuri eronate. Pentru că acestea vor duce, inevitabil, la eşecuri pe care le va deconta în primul rând partidul”.

Adrian Wiener, senator USR

„Partidul va decide cum vom vota în Parlament la momentul validării, dar, personal, am serioase suspiciuni în privinţa persoanei Sorin Grindeanu. Desigur, este o propunere mai bună decât prima, dar mă tem că este vorba despre o persoană teleghidată. Pe ce mă bazez? Pe faptul că Dragnea, când l-a propus pe Grindeanu şi i-a prezentat calităţile prima a fost aceea că la un moment dat, în decursul carierei sale administrative, i-a cerut lui, Liviu Dragnea, sfatul în ceea ce priveşte rezolvarea unei probleme. Adică, servilismul faţă de Dragnea este o calitate? Dacă consultarea cu Dragnea când este vorba despre probleme importante este o obligaţie, unde va fi separarea puterilor în stat? Executivul trebuie să fie independent, premierul este al României nu al PSD, chiar dacă este nominalizat de PSD. Dragnea a subliniat de mai multe ori că aşteptările pe care le are de la premier sunt să nu iasă în evidenţă, să nu-şi cultive personalitatea, pentru că i-ar accentua autoritatea. Nu spun autoritarism, ci autoritate, iar aceasta ar aputea să-i pună lui Dragnea în pericol puterea în partid. Dealtfel, Dragnea a spus, fără să-l fi întrebat cineva, că nu există pericolul formării unor poli în partid”.

Mihăiţă Calimente, preşedinte ALDE Arad

„Salut decizia preşedintelui, dar dezavuez modalitatea în care a procedat. Desemnarea candidatului de prim ministru al unei ţări trebuie făcută într-un cadru oficial, nu printr-un mesaj pe facebook sau pe site-ul prezidenţial. Este o lipsă de respect faţă de Parlament, de viitorul premier, de majoritatea care l-a propus şi faţă de cine mai vreţi. Părerea mea- sper să mă înşel- este că viitorul premier va avea mari probleme în relaţia cu preşedintele, ceea ce nu este deloc bine pentru nimeni.Sper ca preşedintele să priceapă, totuşi, că este preşedintele românilor, nu liderul opoziţiei care vrea să revină la putere”10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor