Iohannis pune accent pe educaţie

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
Klaus Iohannis si Vasile Blaga, flancati de Cornel Popa si Gavrila Ghilea
Klaus Iohannis si Vasile Blaga, flancati de Cornel Popa si Gavrila Ghilea
Din experienţa sa ca primar, Klaus Iohannis este convins că România are nevoie de oameni calificaţi, pentru a deveni prosperă. Prezent miercuri la Teatrul din Oradea, pentru un miting electoral ACL, a subliniat că vrea o educaţie mult mai performantă pentru România de mâine, considerând că „educaţia este vitală pentru orice naţiune” şi că doar aşa se poate ajunge la o ţară prosperă.

Cere „mai puţină gălăgie, mai puţin spectacol (în politică – n.r.) şi mai multă aplecare pe problemă”. Se declară pentru extragerea aurului la Roşia Montană doar prin tehnologii nepoluante, dar se arată periculos de necunoscător faţă de fracturarea hidraulică, procedeul prin care se extrag gazele de şist. Este Klaus Iohannis, candidatul liberalilor şi al democrat-liberalilor la Preşedinţie.

„Fracturat” la gaze

Acelaşi Iohannis spune că fracturarea hidraulică este o tehnică veche, folosită în mod curent, însă pierde din vedere faptul că extragerea ţiţeului prin fracturarea rocilor, de la câteva sute de metri adâncime, este incomparabil mai puţin periculoase decât exploataţii pe arii extinse, de la kilometri adâncime, pe tot cuprinsul ţării. Confruntat cu aceste aspecte de către redactorul JB, Iohannis s-a repliat: „O să mă documentez şi vă răspund data viitoare”. În privinţa proiectului RMGC de la Roşia Montană, de extragere a aurului, argintului şi a celorlalte metale preţioase prin cianurizare, candidatul Iohannis declară următoarele: „Proiectul de la Roşia Montană e o privatizare eşuată. Exploatarea durează puţin, doar zece ani, statul ia puţin, iar tehnologia este nesigură”. Adaugă că ar vrea ca aurul să fie exploatat, dar plecând de la alte premise.

Deşi etnic german, subliniază că respinge autonomia pe criterii etnice, aşa cum este dorită în Ţinutul Secuiesc, dar susţine reorganizarea administrativ-teritorială: „Regionalizarea administrativă aduce o îmbunătăţire. O regionalizare administrativă şi nu una etnică”.

Altfel, Iohannis nu susţine ideea lansată de Tăriceanu, de suspendare a preşedintelui Băsescu. „Aşa se face politică, ca în ziua în care se alege noul preşedinte, să-l suspendăm pe vechiul preşedinte?”, întreabă omul de la Sibiu.

Când vorbeşte despre educaţie performantă, Iohannis are un discurs similar cu cel al primarului de Oradea. „Toţi investitorii caută oameni calificaţi. Şi nu toţi trebuie să fie doctori sau ingineri. Indiferent dacă lucrează la strung sau la spital, pe tractor sau la universitate, ne trebuie oameni performanţi. Dacă reuşim să facem sistemul educaţional performant şi scoatem oameni performanţi, vom câştiga mai bine, vom trăi mai bine. Acest lucru îmi doresc eu pentru sistemul educaţional: locuri de muncă, cu venit decent. Să nu mai fie atâţi români cu mâna întinsă la stat”, e viziunea lui Iohannis.

În ciuda deciziei Tribunalului Bucureşti, care a respins noul statut al PNL, Klaus Iohannis afirmă că rămâne preşedintele PNL. „Sunt preşedinte. Rămâne doar problema de la statut”, spune Iohannis. Co-preşedintele Alianţei Creştin-Liberale (ACL), Vasile Blaga spune că nu există nicio problemă cu candidatura lui Iohannis pentru Preşedinţia României. „ACL a fost recunoscută la Tribunal. Am fi putut candida cu oricare din cei 21 de milioane de cetăţeni ai României”, subliniază liderul PDL. Altfel, atât Iohannis, cât şi Blaga recunosc că portofoliul acordat României în cadrul Comisiei Europene – cel al Politicilor Regional – este unul bun.

Liderii ACL Bihor - primari si parlamentari

Trabant vs. Mercedes!

Înainte de Iohannis, de pe scena Teatrului au vorbit mai mulţi lideri locali şi naţionali ai PNL şi PDL. Vasile Blaga a cerut activelor celor două partide un scor de 70% pentru Iohannis, în Bihor, la fel ca în 2009, „când au votat şi maghiarii şi liberalii” pentru Traian Băsescu. În pledoaria sa pro-Iohannis, Blaga a subliniat că „Klaus Iohannis e un om demn, elegant, care îşi alege cuvintele, nu procedează ca cei doi clasici în viaţa politică (Băsescu şi Ponta – n.r.)”. Mihai Răzvan Ungureanu a cerut ca, o dată ajuns preşedinte, Iohannis să aducă o autostradă pentru Bihor, iar preşedintele Iohannis să vină să inaugureze cursurile Universităţii din Oradea.

„PSD-ul e un Trabant cu goarnă de tren, spre deosebire de noi, care avem un Mercedes”, s-a exprimat plastic MRU. Şeful PDL Bihor, Găvrilă Ghilea vede în Iohannis calităţile nemţilor: în primul rând eficient. „Dl Iohannis este singura soluţie, cea mai credibilă, ne poate da o şansă pentru un nou început, poate fi un preşedinte al tuturor românilor”, susţine pedelistul, în timp ce Cornel Popa a arătat că pentru succesul campaniei lui Iohannis „o mare responsabilitate cade pe umerii primarilor. Ne vom bate cu un competitor care are ca armă principală minciuna şi dezinformarea”.

Exemplul Sibiului

Primarul Ilie Bolojan a avut un discurs debordant, arătându-se foarte implicat în a le spune celor ce au umplut teatrul de ce Iohannis este mult peste Victor Ponta şi de ce bihorenii au tot interesul să-l susţină pe primarul de Sibiu. Bolojan e convins că „Ponta va fi un preşedinte slab pentru România”, arătând cum acesta s-a răzgândit subit în problema de la Roşia Montană şi cum „PSD nu a susţinut judeţul Bihor”. Dacă Vasile Blaga a afirmat că în mandatul lui Iohannis, Sibiul „s-a occidentalizat încă dinainte să intrăm în UE”, Bolojan a plusat: „Iohannis este la al patrulea mandat de primar. A fost votat de trei ori cu peste 75%, iar după primul mandat nu te votează pentru că eşti foarte simpatic – dânsul, de altfel, nici nu este foarte simpatic – ci pentru că faci treabă. La Sibiu sunt investiţii străine mari, aeroport funcţional, un centru istoric plin cu turişti, a fost capitală culturală europeană, s-a dezvoltat cu o viteză mai mare decât celelalte oraşe din România. Este şi meritul lui Iohannis. Dacă a fost în stare să care 30 kg în spate, acum îi dau 50 kg. Sper să le care”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !