ITM avertizează: închisoare până la doi ani

De Valentin Goran
1Comentariu
ITM avertizează: închisoare până la doi ani
Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad reamintește angajatorilor ce pot păți dacă nu respectă legislația în vigoare: angajatorii se pot alege cu închisoare de la trei luni până la doi ani sau amendă dacă nu respectă prevederile legale privind minorii.

O persoană fizică este considerată aptă de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani, dar contractul de muncă poate fi încheiat în calitate de salariat la împlinirea vârstei de 15 ani, cu condiția ca părinții sau aparținătorii legali să își dea acordul. Încadrarea în muncă pentru tinerii sub 15 ani este interzisă. De asemenea, foarte important este și încadrarea în locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, care poate fi făcută abia după împlinirea majoratului, la 18 ani.
Inspectorii ITM Arad atrag atenția și asupra faptului că durata timpului de muncă pentru tinerii de până la 18 ani este de șase ore pe zi, respectiv 30 de ore pe săptămână, nu pot lucra pe timp de noapte, beneficiază de o pauză de masă de cel puțin 20 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de patru ore și jumătate și beneficiază de concediu de odihnă suplimentar de cel puțin trei zile lucrătoare. „Trebuie precizat faptul că nerespectarea prevederilor legale privind regimul de muncă al minorilor se sancţionează drastic. Practic, încadrarea în muncă a unui minor cu nerespectarea condiţiilor legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activităţi cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, a declarat Ecaterina Isac, inspector șef al ITM Arad.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor