ITM descinde la firmele care folosesc zilieri

De Andreea Pintea
1Comentariu
ITM descinde la firmele care folosesc zilieri
© Inspectorii verifică zilierii
Respectarea legii zilierilor este în atenția Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad, care desfășoară o amplă acțiune de control.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad derulează o nouă campanie prin care se verifică modul de respectare a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri.

„S-au declanșat acțiuni de control la beneficiarii la care se prestează muncă necalificată cu caracter ocazional. De asemenea, au loc în permanență acțiuni de informare și conștientizare a beneficiarilor de lucrări și a zilierilor. Campania se desfășoară pe întreg parcursul anului curent și are următoarele obiective: identificarea beneficiarilor de lucrări care utilizează zilieri și luarea măsurilor în domeniul sănătății și securității în muncă în cazul nerespectării de către aceștia a prevederilor Legii 52/2011; creșterea gradului de conștientizare al beneficiarilor și zilierilor care desfășoară activități cu caracter ocazional în domeniile stabilite de legiuitor în ceea ce privește necesitatea aplicării și respectării prevederilor legale în domeniu; diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către beneficiarii din domeniile controlate a prevederilor Legii 52 /2011; determinarea beneficiarilor de a respecta obligația de a înființa, completa registrul de evidență a zilierilor și de a transmite un extras al acestuia la ITM Arad în termenul legal”, a explicat Ecaterina Isac, inspector șef ITM Arad.

Categorii pentru zilieri

Zilierii pot desfășura numai activităţi necalificate, cu caracter ocazional, și numai în următoarele domenii: agricultură; silvicultură; pescuit şi acvacultură; colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase; recuperarea materialelor; comerţ cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii; activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor; publicitate; activităţi de interpretare artistică – spectacole, activităţi suport pentru interpretarea artistică – spectacole şi activităţi de gestionare a sălilor de spectacole; activităţi de cercetare-dezvoltare în biotehnologie, activităţi de cercetare-dezvoltare în alte ştiinţe naturale şi inginerie; activităţi de cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste; activităţi de întreţinere peisagistică; creşterea materialului săditor; activităţi ale grădinilor zoologice, botanice şi ale rezervaţiilor naturale; creşterea şi reproducţia animalelor semidomesticite şi a altor animale; hoteluri şi alte facilităţi de cazare; facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată; facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată; activităţi ale bazelor sportive; activităţi ale cluburilor sportive; activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente.

20 de sancțiuni

„Beneficiarul care foloseşte zilieri pentru alte activităţi decât cele expres reglementate de prezenta lege se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000 lei. În anul 2017, au fost înregistrate la ITM Arad 4.008 de persoane care au desfășurat activitate în calitate de zilieri. Urmare a acțiunilor de control efectuate de către inspectorii de muncă în anul precedent au fost aplicate peste 20 de sancțiuni în valoare totală de 70.000 lei”, a mai punctat Ecaterina Isac.

Taguri:


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor