Judecătoare din Arad, în cursa pentru CSM

De Alin Gherasim
18Comentarii
Judecătoare din Arad, în cursa pentru CSM
Pentru prima oară în istorie, instanţele din Arad vin cu o propunere pentru Consiliul Superior al Magistraturii: Nicoleta Lavinia Coţofană.

O arădeancă este în cărţi pentru a intra în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), instituția cu rol de garant al independenței justiției, care propune Președintelui României numirea în funcție a judecătorilor și procurorilor și veghează la buna desfășurare a activității profesionale a acestora. Consiliul este instituția competentă în ceea ce privește recrutarea, promovarea, transferarea, detașarea, sancționarea disciplinară și eliberarea din funcție a judecătorilor și procurorilor. Revenind la arădeanca noastră, Nicoleta Lavinia Coţofană este primul magistrat din Arad care s-a înscris în cursă pentru a deveni membru CSM. În prezent, aceasta este judecător la Judecătoria Arad, secţia Civilă şi, foarte important, spune că, dacă va ajunge membru CSM, nu vrea să renunţe la scaunul de judecător de la Arad, ci vrea să ocupe ambele funcţii simultan. Nicoleta Lavinia Coţofană vine cu un proiect interesant, susţinând că CSM trebuie reconstruit din temelii. „Proiectul judecătoarei, unul extrem de spectaculos şi interesant, propune practic o reformă radicală a CSM, o schimbare din temelii a Consiliului, mai ales în ceea ce priveşte relaţia cu magistraţii. Totodată, Coţofană doreşte o transparentizare a activităţii membrilor CSM, însoţită de o responsabilizare a judecătorilor şi procurorilor ajunşi în Consiliu”, spun şi cei de la luju.ro, un site cu şi pentru magistraţi.

Câteva idei

Răsfoind proiectul de candidatură al Nicoletei Coţofană, cele mai interesante aspecte care apar acolo se referă la reformarea sistemului de justiţie. De la instituirea unui mecanism de comunicare între puterile statului, până la asigurarea unor condiţii de lucru normale pentru întreg personalul din justiţie, ori transparentizarea procesului de luare a deciziilor şi asigurarea transparenţei activităţii Inspecţiei judiciare şi a unităţii de practică la nivelul serviciilor sale, judecătoarea din Arad pare hotărâtă să modifice modul actual de funcţionare a CSM, un mod deloc transparent, care lasă loc de multe interpretări. „Veritabila reformă a justiţiei se face zi de zi, în sala de judecată, în unitatea de parchet, etc., dar pentru aceasta trebuie create toate condiţiile”, spune Nicoleta Lavinia Coţofană. Pentru moment, judecătoarea din Arad are toate premisele pentru a prinde un loc în CSM. Practic, proiectul ei de candidatură este unul consistent, cu direcţii clare şi exacte. Dar Coţofană ar putea întâmpina o piedică în drumul ei spre Consiliul Superior al Magistraturii. Potrivit legii, candidatura poate fi depusă de un singur membru al unei Curţi de Apel. Judecătoria Arad aparţine de Curtea de Apel Timişoara. Iar din jurisdicţia acestei Curţi mai există un candidat. Practic, prima luptă se va da între Nicoleta Lavinia Coţofană şi colegul ei. De abia apoi se va intra în linie dreaptă pentru accederea în CSM.

Cine este Coţofană?

Nicoleta Lavinia Coţofană a absolvit Liceul „Moise Nicoară” Arad în anul 1996, iar în 2001 a absolvit Academia Națională de Informații, Psihosociologie-Informații. Din 2004 până în 2014 a făcut o serie de studii de Drept la Universitatea Bucureşti, inclusiv Institutul Naţional al Magistraturii. În ceea ce priveşte experienţa sa, din 2001 şi până în 2012 a fost ofiţer SRI, în perioada 2012-2014 a fost auditor la Institutul Naţional al Magistraturii, iar din 2014 judecător, iniţial stagiar la Oradea, ulterior definitiv la Judecătoria Arad.

Taguri: , , ,


18Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor