„Judeţul riscă falimentul”

De Andreea Pintea
11Comentarii
„Judeţul riscă falimentul”
© Președintele Iustin Cionca, alături de o serie din primari, au prezentat previziunea bugetară pe anul 2018 FOTO: A.P.
Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean, susţine că „Aradul pierde peste 45 de milioane de euro! Toate marile proiecte riscă să se blocheze”.

Situaţia bugetului de la nivelul Consiliului Judeţean Arad, dar și la nivel de primării, ar putea deveni una dramatică, dacă proiectul bugetului pe anul viitor rămâne neschimbat. Practic, președintele CJA Arad, Iustin Cionca, a venit în fața mass-media cu o parte dintre primarii din județ pentru a atrage atenția asupra falimentului care ar putea lovi județul. Practic, pe proiecția bugetară pe anul viitor județul Arad ar risca să piardă proiecte în valoare de peste 134 de milioane de euro.

„Inițial, calculul ne indica o pierdere de 35 de milioane de euro. Va fi sigur peste 45 de milioane, pentru că am fost anunțați că localitățile care au excedent bugetar nu vor mai primi în anul 2018 sume din cotele defalcate din Taxa pe Valoare Adăugată! Este lovitură după lovitură, într-un moment în care toți ne așteptăm la un buget mai bun, nu la un măcel bugetar”, a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

Implicarea societății civile

Iustin Cionca a cerut public societății civile să solicite tuturor parlamentarilor de Arad să facă amendamente pentru corectarea proiectului de buget, ca Aradul să nu piardă bani. „Chemăm alături de noi și societatea civilă ca împreună să solicităm parlamentarilor de Arad să pledeze de la tribuna Parlamentului ca banii Aradului să rămână acasă, să depună si să susțină amendamente în interesul legitim al fiecărei localități a Aradului și al fiecărui arădean! Județul Arad va pierde peste 45 de milioane de euro, în care includem aproximativ 16 milioane la municipiu, iar pe calculele noastre de ultimă oră aproximativ 10 milioane Consiliul Județean, un milion de euro orașul Curtici, sute de mii de euro fiecare oraș și comună! Și cele mai mici comune din județul Arad vor pierde între 50.000-100.000 de euro!

Această prognoză înseamnă falimentul unor comune și blocarea marilor proiecte de dezvoltare! Fie că vorbim despre proiectele pe drumuri județene, proiectele transfrontaliere, investițiile în spitale și școli, sau chiar reparațiile curente și întreținerea localităților, totul riscă să se blocheze!”, a declarat preşedintele Iustin Cionca.

„Vom ajunge să ținem copiii în frig”

Letiţia Stoian, primarul comunei Semlac şi preşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, filiala Arad, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă la Consiliul Județean, că se va ajunge în situația ca primăriile să nu poată cofinanța proiectele europene pe care le-au accesat, să nu își poată plăti angajații și să nu poată face investiții.

„Nu am crezut că așa ceva se mai poate întâmpla în România! Ne întoarcem în urmă cu 10 ani. Modificările Guvernului pur şi simplu blochează întregul sistem de funcţionare al administrațiilor locale! Noi din bugetul pe care îl avem plătim grădinițele și școlile, creăm condiţii copiilor, gospodărim localitatea. Toate cheltuielile au explodat, şi mă refer aici la gaz, iluminat, salarii. Vom ajunge în situaţia în care nu vom mai putea asigura cheltuielile de funcţionare în şcoli şi grădiniţe, iluminatul, reparațiile la trotuare, nimic! Cum să procedăm? Să ţinem copiii în frig? Sau să le spunem să îşi aducă lemne de acasă, ca acum 30 de ani? Sunt supărată, și cred că mă înțelegeți. Trebuie să se găsească soluţii să ne putem continua activitatea în condiţii optime, să terminăm proiectele începute şi cele pe care le-am depus pentru finanţare, pentru a putea oferi condiţii optime cetăţenilor din comună. Eu pentru asta cer ajutorul parlamentarilor de Arad!”, a declarat Letiția Stoian.

primari-1

Taguri: , , , , ,


11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor