Justiţie, doar la televizor

Năstase, Tender, Iacobov, Patriciu, Copos, Iancu, Sereş, Remeş, Mureşan, Becali… Şi mulţi alţii.

Toţi au jucat, într-un fel s-au altul, în serialul fluviu „Justiţia făcută la televizor”. N-am auzit să li se fi întâmplat ceva. Procesele, care mai sunt, sunt fără sfârşit, fără consecinţe penale. Singura pedeapsă a fost blamul public indus prin canalele de televiziune. Acum, e rândul lui Voicu, Costiniu, Căşuneanu, Locic şi cine o mai urma, conform scenariului. Ce pedeapsă vor primi? Probabil, aceeaşi pe care au încasat-o predecesorii lor în ale spectacolului de „execuţie” publică.

 Când am aflat că judecătorul Florin Costiniu este chemat la DNA în aceeaşi zi cu Locic şi Căşuneanu, aş fi pariat pe orice sumă că vor fi reţinuţi. Până şi casele de pariuri ar fi retras acest caz cu final previzibil. Spectacolul trebuia alimentat, ca să nu lâncezească şi să dezvolte intriga. Singura chestiune pe care nu aş fi prevăzut-o, pentru nimic în lume, este faptul că la DNA este aşa penurie de cătuşe, încât Costiniu şi Cătuneanu au fost legaţi laolaltă. Dincolo de ironie, ce-o fi vrut să însemne gestul procurorilor? Se îndoieşte cineva că cei doi au fost legaţi deolaltă de dragul publicului, mai precis pentru a-i da satisfacţie, fie şi una amăgitoare, după atâtea rateuri în cazurile celor pomeniţi în debutul comentariului de faţă?

 Suntem în faţa unui spectacol care are şi scenarist şi regizor. Altfel cum să ne explicăm sârguinţa de a face martoră toată ţara la acest „proces

public”, care se aseamănă, din multe privinţe, cu cele organizate în prima jumătate a epocii comuniste. Este greu de crezut, bunăoară, că nu avem un regizor, când judecătoarea care a deliberat ieri, în cazul cererii de arestare a celor trei, are soţul (subprefect de Dâmboviţa) anchetat de DNA pentru intermediere de tranzacţii imobiliare ilegale. După cum este greu să nu crezi că suntem părtaşi la o ofensivă împotriva judecătorilor, atât de „recalcitranţi” şi atât de greu de stăpânit de către vârful puterii.

 Aud că există un apel semnat de 300 de magistraţi care cheamă la marea curăţenie în justiţie. Crede cineva că apelul acesta nu este şi el comandat? Avem toate motivele să credem că este tot atât de spontan pe cât a fost apelul cetăţenilor din Râmnicu Vâlcea, când au cerut ca primarul lor, arestat, să fie făcut cetăţean de onoare. Oricum, spectacolul continuă.

T.M.



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !