L-au sărbătorit pe Arghezi

De Vasile Filip
O lecţie de literatură la UVVG
O lecţie de literatură la UVVG
Întâlnire de suflet cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la nașterea lui Tudor Arghezi.

Aula „Ștefan Cicio Pop” cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a găzduit, recent, vizita elevilor din clasele a VI-a și a VII-a de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara și Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” din Arad, cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la nașterea poetului român Tudor Arghezi. Elevii, însoțiți de profesorii lor, au fost întâmpinați de doamna Doina Arghezi, soția regretatului Baruțu T. Arghezi, fiul poetului Tudor Arghezi și de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiș”.

În cadrul întâlnirii, elevii au recitat poezii și au fost organizate concursuri pe teme literare, iar doamna Doina Arghezi a prezentat manuscrise și obiecte de artă din cadrul Colecției de artă „Doina și Baruțu Arghezi”.

„În fiecare an îl sărbătorim pe Tudor Arghezi alături de tinerii de la școlile noastre. De data aceasta am avut norocul ca alături de noi să fie clasele a VI-a și a VII-a de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara și de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” din Arad. Manuscrisele argheziene au ajuns la Arad și sunt adăpostite în Centul de Cercetare a Literaturii Argheziene. Acest centru cuprinde 7400 de manuscrise, ceea ce înseamnă foarte mult. În cadrul acestui Centru există o biblioteca mare, compusă din 3000 de cărți, o fonotecă, iar anul viitor vom realiza o carte omagială cu fotografii și cu momente din viaţa lui Tudor Arghezi. Preocuparea pentru literatura vă va aduce pozitivitate și o îmbunătățire a expresiilor și a limbajului”, a declarat doamna Doina Arghezi.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a precizat: „Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” a împlinit zilele trecute 25 de ani de existență. Întreaga comunitate, cadrele didactice, studenții și prietenii Universităţii am sărbătorit această vârstă tânără, dar foarte importantă pentru noi, deoarece am făcut un bilanț cu tot ceea ce am realizat în cei 25 de ani. Am pregătit aproape 100.000 de absolvenți în tot acest timp. Universitatea noastră poartă numele marelui patriot Vasile Goldiș, care a realizat un mare act în istoria poporului nostru și anume Marea Unire, aici la Arad. Ne-am bucurat foarte mult de prezența elevilor la Universitatea noastră și le mulțumim distinselor doamne care sunt alături de ei. Avem o comoară de neprețuit, pe doamna Doina Arghezi, deoarece dumneaei este o doamnă cu înalte studii, erudită, care a trăit aproape 40 de ani în Elveția. Cu mulți ani în urmă, Doina și Baruțu T. Arghezi s-au stabilit la Arad, deoarece doamna Arghezi este din Podgoria Aradului, de la Ghioroc, și au pus bazele unei Colecții de Artă excepțional de frumosă și un Centru de Cercetare a Literaturii Argheziene, deoarece Tudor Arghezi a fost unul dintre cei mai mari poeți ai Europei. Ei au fondat acest Centru de cercetare unde se găsesc numeroase manuscrise, care așteaptă să fie studiate, repuse în circuitul național al științei și literaturii. Îi mulțumim doamnei Doina Arghezi pentru această donație pe care a făcut-o Universităţii noastre și îi dorim viață lungă cu sănătate, să se poată interesa de funcționarea acestui centru. Vă invităm să vizitați Universitatea noastră și cu alte ocazii și vă propunem ca următoarea excursie să o organizaţi la castelul Universitar de la Macea și la Grădina Botanică”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !