„La Arad a fost revoluţie”

21Comentarii
„La Arad a fost revoluţie”
„La Arad a fost revoluţie”
ARAD – Liderul revoluţiei de la Arad consideră că spiritul revoluţionar trebuie păstrat.

Adevărul : Ce simte Valentin Voicilă, la 18 ani de la revoluţia pe care a condus-o în Arad ?

Valentin Voicilă: În primul rând, acelaş respect pentru cetăţenii Aradului. Mă consider onorat a fi cetăţean al acestui oraş, din 1984. Îi iubesc pe arădeni  arădeni pentru atitudinea lor, care subliniază curajul în lupta pentru libertate.

Ce simt ? Simt respect pentru cei care au murit, pentru familiile care au rămas îndoliate, pentru răniţi, pentru întregul oraş Arad.Respect, respect, respect…

Adevărul : Ca să fie clar odată pentru totdeauna : ca lider necontestat, consideraţi că a fost sau nu a fost revoluţie ?

V.V: Întrebarea mă face să zâmbesc. Vorbim de Arad. A fost revoluţie. Eu am venit din stradă, dintre cei mulţi şi nimeni nu mi-a spus ce să fac. Am făcut ce am crezut de cuviinţă, consultându-mă de fiecare dată cu liderii muncitorilor. Dacă ar fi existat un plan stabilit dinainte şi cineva ne-ar fi indicat traseul care trebuia urmat, mi-ar plesni obrazul să stau acum de vorbă cu jurnaliştii.

Adevărul : De când lumea, revoluţiile au avut în prima linie oameni cu un curaj nebunesc, poate fără prea multă cultură sau valoare intelectuală. Faptul că fără ei nu s-ar putea face revoluţie, faptul că şi-au pus viaţa în joc, i-ar îndreptăţi să pretindă să fie în fruntea comunităţii şi după aceea, să conducă societatea care nu s-ar fi înfăptuit fără curajul lor ?

V.V : Educaţia, în acele zile a avut o importanţă capitală pentru mine. Cred că fiecare om trebuie să fie pus la locul lui în funcţie de pregătirea necesară.

Recunoaşterea pentru implicarea în decembrie 1989 ţine de o altă dimensiune, nu de cea administrativă în mod deosebit, ci de cea istorică. Într-o societate democratică, competitivă, avem nevoie de profesionişti adevăraţi.

Adevărul :Consideraţi că recunoaşterea, în cele mai multe cazuri, ar trebui să se limiteze la asigurarea unui trai fără grija zilei de mâine?

V.V : Acei revoluţionari, nu neapărat cei care au certificat, cei care şi-au dovedit curajul conducând masele, zi şi noapte pe baricade, cred că trebuie sprijiniţi şi din punct de vedere financiar. Vremurile sunt grele, sunt săraci, mulţi dintre ei.

Nu mi se pare corect ca proprietarii unor pământuri şi case, care au trăit în Occident sau chiar în România, să revendice şi să primească- pe bună dreptate- bunurile pe care le-au avut, iar cei care au făcut posibil acest lucru, prin sacrificiu, să fie muritori de foame.

Adevărul : Deci, ne-am lămurit, a fost revoluţie. A meritat sau nu a meritat ?

V. V : Vorbim despre evenimente şi aş vrea să le explic celor care citesc ziarul Adevărul că evenimente înseamnă revoltă populară-Timişoara- înseamnă revoluţie, înseamnă un program şi puţină lovitură de stat la Bucureşti.

Toate acestea,  îngemănate, înseamnă evenimente. În Arad a existat revoluţie, pentru că am avut un program, pentru că am început-o înainte ca Ceauşescu să îşi spună punctul de vedere în data de 21, la ora 11,00 şi nu cred că putem vorbi despre o lovitură de stat pe plan local.

Aradul a făcut revoluţie, mergând alături de Frontul Democratic Român al celor de la Timişoara, prezentat Aradului şi susţinut din plin. Eu cred că a meritat şi, indiferent cât de grea ar fi democraţia, din anumite puncte de vedere, nu voi regreta niciodată.

Adevărul : Cât de bine credeţi că îi sună Uniunii Europene afirmaţia că un anumit popor, pe care l-a adoptat, are spirit revoluţionar ?

V. V: Spiritul revoluţionar s-ar putea să deranjeze într-o Europă care, într-un fel, îţi nivelează conştiinţa, căreia nu prea îi convine să te manifeşti împotriva celor care conduc la Bruxelles sau în altă parte, riscând să îţi atragi antipatii. Ca om care am stat în faţa morţii, eu cred că este biblic, este moral să îţi spui punctul de vedere când ceilalţi greşesc. Sunt şi ei oameni, pot greşi, şi dacă spiritul revoluţionar se manifestă la o dimensiune europeană, într-un mod civilizat, cred că putem fi ascultaţi şi recunoscuţi.21Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor