La loc comanda cu festivalul: se ţine şi la Sebiş, şi la Moneasa

De Alin Gherasim
La loc comanda cu festivalul: se ţine şi la Sebiş, şi la Moneasa
După câteva zile de contre, pentru a împăca pe toată lumea, Consiliul Judeţean ţine Festivalul Cântecului Popular din Ţara Zărandului şi la Moneasa, şi la Sebiş.

Scandalul iscat pe marginea Festivalului Cântecului Popular din Ţara Zărandului, care, după 49 de ani de organizare în Moneasa, a fost mutat în Sebiş, pare să se „stingă”. Şi cum au reuşit cei de la Consiliul Judeţean Arad să îngroape securea războiului? Nici mai mult, nici mai puţin decât organizând acelaşi festival în ambele localităţi. Preşedintele CJA, Iustin Cionca, a anunţat, printr-un comunicat de presă, că atât Moneasa, cât şi Sebişul vor beneficia de ediţia 50 a Festivalului Cântecului Popular din Ţara Zărandului. „Festivalul se va organiza, ca în fiecare an, la Moneasa, dar fiind vorba despre o ediție aniversară, anul acesta va primi o amploare deosebită, prin organizarea unui eveniment de gală la Sebiș. Evenimentul a fost inclus pe agenda Centrului Cultural Județean, care intenționează să pună în valoare tradițiile folclorice autentice, cântecul, jocul și portul popular”, spun cei de la CJA.

Atacuri politice

După cum ne-au obişnuit deja, cei de la Consiliul Judeţean aruncă vina, ca de fiecare dată, în curtea Guvernului. „Din păcate, Ministerul Culturii nu a susținut financiar acest eveniment, oricât de important ar fi el pentru stațiunea Moneasa sau pentru turiștii care o vizitează (de altfel, dincolo de vorbe multe, Guvernul României nu a susținut Moneasa la modul consistent niciodată, nici cu fonduri pentru cultură și cu atât mai puțin pentru dezvoltare locală). Ar fi fost de dorit ca parlamentarii PSD, măcar, să fi obținut o finanțare pentru stimularea acestui eveniment, ceea ce însă nu s-a întâmplat, pentru că și interesul acestora față de Moneasa este tot declarativ”, se arată într-o declaraţie care, teoretic, aparţine lui Cionca.

Scot banii

Pentru a limita, probabil, scandalul pornit de acest festival, CJA a decis să bage „mâna în buzunar” şi să scoată bani pentru organizarea evenimentului în ambele localităţi din judeţul nostru. „Consiliul Județean, prin Centrul Cultural Județean, fac un nou efort financiar și creează două evenimente distincte. Cel de la Moneasa va respecta tiparul edițiilor anterioare, iar cel de la Sebiș va reuni întreaga zonă a Văii Crișurilor, într-o gală care să marcheze continuitatea actului cultural de bună calitate. Sebișul are și avantajul faptului că administrația locală de aici s-a preocupat să construiască și să amenajeze un Palat Cultural modern, care are capacitatea să primească interpreții și publicul în caz de vreme rea”, se arată în comunicatul Consiliului Judeţean. „Ceea ce la Moneasa nu există, fiindcă aici nici administrația locală și nici cea de la București nu a reușit să realizeze un obiectiv care să găzduiască evenimente de amploare”, a completat Cionca.
„Noi respectăm și tradițiile arădene, respectăm și publicul. De aceea marcăm anul acesta prin două evenimente aniversarea Festivalului Cântecului Popular din Țara Zărandului. Răspundem astfel solicitărilor și inițiativei primarilor de pe Valea Crișurilor, care au nevoie de manifestări culturale de valoare”, se mai arată într-o declaraţie semnată de preşedintele CJA.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !