La Muzeul Memorial „Ioan Slavici”

De Daniel Albu
La Muzeul Memorial „Ioan Slavici”
Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Primăria Șiria i-au omagiat pe Eminescu și Slavici

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Primăria Șiria, Consiliul Local Șiria, Muzeul Memorial „Ioan Slavici” și Școala Gimnazială „Ioan Slavici” din Șiria au sărbătorit, zilele trecute, 167 ani de la nașterea marelui scriitor român Ioan Slavici (18 ianuarie 1848) și 165 de ani de la nașterea marelui poet român Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850).
În incinta Muzeului Memorial „Ioan Slavici”, artistul fotograf prof. univ. dr. Virgiliu Jireghie, din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” a prezentat expoziția de fotografie „Pădureanca”, realizată în anul 1986, cu prilejul filmărilor pentru filmul Pădureanca, după opera lui Ioan Slavici cu același nume.
La evenimentul moderat de Laura Mateș, muzeograf, au participat ing. Valentin Bot, primarul comunei Șiria, prof. Marcel Priescu, Corina Jurgiu, directorul Școlii Gimnaziale „Ioan Slavici” Șiria, Garofița Popa, consilier județean, înalte fețe bisericești, consilieri locali, cadre didactice și elevi de la Școala Gimnazială „Ioan Slavici” Șiria, alături de numeroși șirieni.
Primarul comunei Șiria, ing. Valentin Bot ne-a declarat: „Am participat la un eveniment deosebit în incinta Muzeului „Ioan Slavici” din Șiria, un eveniment organizat de către Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Școala Gimnazială „Ioan Slavici” din Șiria, Căminul Cultural, Muzeul Județean Arad, la care au participat persoane din comună, alături de elevii Școlii Generale „Ioan Slavici”. A fost o manifestare deosebită datorită faptului că Ioan Slavici și Mihai Eminescu au fost în mijlocul nostru prin programul și prin discuțiile avute între participanţi. Această manifestare trebuie să fie an de an la Șiria și trebuie să fie un început pentru noua realizare din comuna noastră, Teatrul de vară „Ioan Slavici”.”
Prof. Marcel Priescu, consilier local, a subliniat frumoasa prietenie dintre Slavici și Eminescu, iar elevii Școlii Gimnaziale „Ioan Slavici”, îndrumați de cadrele didactice, au prezentat lucrări și cântece spre omagierea celor doi clasici și un pus în scenă un concurs de cunoștințe despre Slavici și Eminescu. „Ziua de astăzi o considerăm una cu o semnificație înaltă pentru noi, deoarece ne unim în simțire și în cuget, împreună toți cei care lucrăm în domeniul culturii și al educației spre a aduce cinstirea cuvenită celor doi oameni mari, poetului Mihai Eminescu și celui care este șirianul nostru, Ioan Slavici. Amândoi vor rămâne ca nemuritori pentru această comună, de aceea cinstirea lor este o bucurie și o mândrie a noastră”, a declarat prof. Marcel Priescu, consilier local.
În desfășurarea programului, cei prezenţi au fost invitați la Școala Gimnazială „Ioan Slavici”, unde elevii au prezentat programe artistice.
„Expoziția Pădureanca, care reprezintă și un pretext de a ne întoarce pe meleagurile lui Slavici cu ocazia acestei evocări Slavici-Eminescu, a fost realizată în 1986 cu ocazia filmărilor pentru filmul Pădureanca. După cum se știe, filmul a fost realizat de regizorul Mărgineanu în județul Arad și a avut mai multe locații. Expoziția a fost în premieră la Arad în toamna anului 1986, atunci când la Cinematograful Dacia a avut loc și premiera filmului Pădureanca. A avut apoi un itinerariu în întreaga țară, iar în străinătate a fost prezentă la Szeged, la Institutul Cultural Român, la Viena, la Casa de Cultură din sectorul 7 și la Gyula, la Liceul „Nicolae Bălcescu”. Mă bucur că după mai bine de un sfert de secol expoziția își păstrează prospețimea, impresionează și trezește în noi acele ecouri legate de Slavici și Eminescu”, a precizat prof. univ. dr. Virgiliu Jireghie, din cadrul Facultății de Științe Umaniste Politice și Administrative a UVVG.

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !