La Odvoş, lemnul se prelucrează la el acasă

La Odvoş, lemnul se prelucrează la el acasă
Într-o zonă rurală, în care locurile de muncă nu sunt „pe toate gardurile”, apariţia unui investitor serios, care să pună pe picioare o afacere „beton” , este demnă de toată lauda.

Asta, pentru că toată lumea are de câştigat: respectivul om de afaceri are acces la o piaţă a muncii destul de rentabilă, primăria – pentru că are de la cine să încaseze taxe şi impozite şi, nu în cele din urmă, oamenii din zonă, care au un loc de muncă aproape de casă şi un salariu decent. Pe aceste principii funcţionează şi firma de prelucrare a lemnului pe care am vizitat-o cu prilejul drumului pe care l-am făcut la Odvoş.

Jurist transformat în patron de gatere

Viorel Mogoş, patronul „SC Vima SRL”, a intrat în afacerile cu lemne în anul 1994, când a deschis hala de prelucrare a materialului lemnos de la Odvoş. Cu timpul, pe lângă gaterul de aici a deschis şi un depozit de buşteni la Milova, unde materialul este sortat în funcţie de esenţă şi calitate. Numărul angajaţilor a crescut şi el de-a lungul anilor, acum societatea având sub contract 65 de oameni, toţi calificaţi în prelucrarea lemnului. Originar din Maramureş, Mogoş s-a stabilit în judeţul Arad în urmă cu 20 de ani, unde şi-a găsit o a doua casă.

„Am ajuns aici cu serviciul, mi-a plăcut zona şi oamenii şi, după ce am intrat în afaceri, m-am stabilit la Arad. Trebuie să vă spun că sediul firmei noastre este tot acolo, la Odvoş şi la gara din Milova având doar puncte de lucru. Majoritatea oamenilor care lucrează la noi sunt din Conop, doar opt sunt din Lipova şi trei din Bârzava”, a început să povestească Viorel Mogoş. „Înainte de 1994, când am început să pun firma pe picioare, am făcut afaceri cu piese auto. Am văzut că prelucrarea materialului lemnos este o investiţie foarte rentabilă, şi am decis ca peste 6-7 luni să mă extind. Mă gândesc să mai construiesc o hală la gara de la Milova, creând astfel cel puţin 20 de noi locuri de muncă. Mai mult, în loc de două schimburi, se va lucra în trei schimburi. Pe de altă parte, m-am înscris la silvicultură, pentru că acum lucrez în acest domeniu, profesia mea de bază fiind cea de jurist, provenind din Ministerul de Interne”, susţine omul de afaceri.

Cherestea şi furniruri, din buşteni

Pe lângă prelucrarea lemnului, societatea lui Mogoş se ocupă şi cu exploatarea materialului lemnos, care este cumpărat de la proprietarii de terenuri forestiere. Şi cum zona este cunoscută pentru pădurile sale, lemnul nici nu trebuie transportat foarte departe. După ce sunt tăiaţi, arborii sunt duşi la depozitul de la Milova, unde sunt sortaţi şi, după caz, vânduţi, sub formă de lemne de foc, sau trimişi la gaterul de la Otvoş, pentru a fi transformaţi în furnir, PAL sau scândură, în funcţie de comenzi. „Principalul nostru furnizor este Romsilva. De aici cumpărăm stejar, fag, carpen, tei. Depinde foarte mult de scopul pentru care cumpărăm aceste esenţe. Din stejar fabricăm mai ales furniruri, dar şi cherestea folosită în general la realizarea mobilierului stil, fagul este folosit pentru mobila tapiţată şi placaje, din esenţele moi se face panel, iar din plop şi tei facem placaj mai gros, PAL-ul fiind realizat din lemnul care este tocat special în acest scop. Pot să vă spun că am vândut destul lemn pentru prelucrare în PAL”, spune inginerul Dan Mariş.

Lemnul – valorificat în mod superior

Prelucrarea primară a lemnului se face la Milova, în timp ce la Odvoş se realizează operaţiunile de prelucrare secundară. „Noi valorificăm în mod superior lemnul pe care alţii l-ar folosi doar pentru foc”, continuă să ne povestească cu mândrie Mariş. „La Milova facem prelucrarea primară, adică sortăm lemnul după esenţe, îl tăiem la dimensiunile cerute de beneficiar, secţionăm butucii pentru a stabili care se pretează pentru prelucrarea secundară. Aceasta constă în transformarea butucilor în cherestea, furnir şi alte produse similare”, afirmă inginerul. De remarcat că vremea nefavorabilă nu îi împiedică pe angajaţii firmei să-şi desfăşoare activitatea. Deşi condiţiile meteo fac imposibilă exploatarea, muncitorii de la gater continuă să-şi vadă de treabă, deoarece stocurile disponibile sunt suficiente pentru a nu duce la reducerea activităţii.

În ceea ce priveşte personalul, toţi oamenii sunt specializaţi în ceea ce fac, calificaţi fiind la locul de muncă. Printre cei angajaţi aici îşi desfăşoară activitatea un maistru de exploatare, un expert în măsurători-sortări, fasonatori calificaţi, salariul mediu fiind de 7,5 milioane de lei.

Patronul donează anual între 60 şi 70 de milioane

În condiţiile în care cifra de afaceri a „SC Vima SRL” este de 50 de miliarde de lei pe an, patronul Viorel Mogoş s-a gândit că n-ar strica să facă şi nişte „investiţii” în domeniul social. A sponsorizat cu scândură şi lemne de foc şcolile şi grădiniţele de pe raza comunei Conop, a cumpărat conductele necesare introducerii apei curente la şcoala de la Milova, a făcut, de asemenea, donaţii la bisericile din Milova şi Conop, omul de afaceri donând anual între 60 şi 70 de milioane de lei.

Lucian Şerban0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !