La praznicul de Boboteaza

De Vasile Filip
La praznicul de Boboteaza
Creștinii ortodocși au sărbătorit ieri Botezul Domnului sau Boboteaza și au primit apă sfințită.

ARAD. Această sărbătoare reprezintă botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul.

 

Boboteaza – Epifania

La 30 de ani, la plinătatea vârstei bărbatului desăvârşit, Iisus Hristos a venit la Iordan, unde Sf. Ioan Botezătorul boteza și spunea celor care-l ascultau: „Cel ce m-a trimis să botez cu apă, Acela mi-a zis: peste Care vei vedea Duhul coborându-Se și rămânând peste El, Acela este Cel ce botează cu Duh Sfânt”. Când a apărut Hristos pe malul Iordanului, Sf. Ioan Îl recunoaste și-L arată mulțimilor: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”. Hristos îi cere lui Ioan să-L boteze. Apoi, cerurile s-au deschis, Duhul lui Dumnezeu S-a coborât în chip de porumbel și a stat peste Iisus, iar Tatăl a mărturisit: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!”. De aceea se mai spune că pe 6 ianuarie prăznuim Sfânta şi Dumnezeiasca Arătare a Domnului Dumnezeu şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos – Epifania.

 

Aghiazma Mare

Bisericile din municipiu și județ au fost pline, ieri, de credincioșii veniți la slujbele oficiate cu ocazia praznicului, dar și pentru a lua, pentru casele lor, apă sfințită – Aghiazma Mare – care are harul izbăvirii de rele.

Apa de la Bobotează are o putere deosebită, fiind Sfințită printr-o îndoită chemare a Sf. Duh în cursul rugăciunii de sfințire, iar Sfinţirea are loc în însăși ziua în care Mântuitorul a sfințit apele, botezându-Se în Iordan. Ea se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămâne tot așa de proaspătă, de curată și plăcută la gust. Se pot stropi cu Aghiazma cea Mare casa, curtea și grădina, vitele și chiar ogoarele și livezile, pentru a le feri de rele. În caz de boală, putem, de asemenea, să gustăm din ea cu credință. De aceea se spune că fiecare creștin sau fiecare casă trebuie să ia din Aghiazma de la Bobotează și să o păstreze într-un vas curat și la loc de cinste.

Sf. Ioan Botezătorul

A doua zi după Bobotează, ziua de 7 ianuarie este închinată preamăririi Sfântului Ioan Înaintemergătorul, ca unul care, botezând pe Mântuitorul în Iordan, a descoperit cel dintâi lumii, după semnul ce i s-a dat de sus, că Domnul Iisus este cu adevărat Mesia. Cu prilejul acestui praznic, transmitem tuturor cititorilor și cititoarelor noastre, care-și sărbătoresc astăzi onomastica, să aibă parte de bucurii, sănătate și împliniri în toate.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !