La Preparandia s-a celebrat Ziua Culturii Naționale

De I.P.
La Preparandia s-a celebrat Ziua Culturii Naționale
© FOTO: Iza Pal
Clădirea Preparandiei, locul unde a funcţionat prima şcoala pedagogică din Transilvania, a găzduit luni, 15 ianuarie un program literar artistic dedicat Zilei Culturii Naționale care marchează anul acesta 168 de ani de la data naşterii lui Mihai Eminecu.

Evenimentul organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad și Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” a cuprins două părţi, una literară şi una artistică. Momentul literar a fost susţinut de Lucia Cuciureanu, critic literar şi membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Arad, care a expus dizertația intitualtă „Eminescu- o ispită fără timp“ în faţa publicului foarte tânăr format din învăţăceii Liceului Special „Sf. Maria” Arad.

În continuare, elevii Liceului de Artă „Sabin Drăgoi” au pregătit un recital de poezii din opera lui Mihai Eminescu și un recital de lieduri pe versurile poetului național. De asemenea, un cvartet format tot din elevi ai liceului sus numit a prezentat un moment de muzică clasică.

Protagoniştii programului zilei au fost:

Recital poezie

Timeea Pădurean și Vlad Vajdovics, clasa a XII-a – „Floare albastră“

clasa prof. Nicolae Mihai Brânzeu şi Zoltan Lovas
Răzvan Jurcuța – „Dorința“ de Vasile Popvici
Lois Borlovan – „La steaua“ de Nicolae Bretan
Daiana Sofia – „Somnoroase păsărele“ de Emil Monția

clasa prof. Dulcica Florea
Laura Cosma și Camilla Csermak – Pe lângă plopii fără soț

clasa prof. Felicia Fleter
Ana Oroșan, Anda Gheorghiță – Eminescu

clasa prof. Radiana Barb
Cvartetul Colegiului de Arte: Sârbu Ilinca, Mocuța Denis, Coman Tania, Ciprian Ciunta – prof. coordonator Grațiela Macarie.

Clasa prof. Radiana Barb
Cvartetul Colegiului de Arte: Sîrbu Ilinca, Mocuţa Denis, Coman Tania, Ciprian Ciunta- prof. coordonator Graţiela Macarie

De la declararea ei în anul 2010, Ziua Culturii Naționale se doreşte a fi nu numai o zi în care se celebrează „Luceafărul” poeziei românești, ci și una de reflecție asupra culturii române, în general, a esenței românismului din sufletul oricărui român, dar și o zi a celor care trăiesc pentru a dezvolta cultura românească. În fiecare an, în 15 ianuarie, pe lângă Mihai Eminescu, trebuie să ne gândim și la Ion Creangă, Ion Luca Caragiale, Constantin Brâncuși, George Enescu, Sergiu Celibidache, Angela Gheorghiu, Cristian Mungiu și mulți alții. Fie că sunt cunoscuți din literatură, din muzică, din teatru sau film, din sculptură, pictură ori arhitectură, aceștia au marele merit de a fi dus Cultura Naţională mai departe de graniţele ţării.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !