La şedinţa CLM, cu ochiul omului simplu

Fără doar şi poate că o şedinţă de Consiliu Local Municipal, trasmisă în direct, de o televiziune, s-ar constitui într-un spectacol pentru orice privitor. Şi, poate, ar exista mulţi doritori. Din păcate însă, acest lucru, în cazul Aradului (nu avem cunoştinţă nici de alte cazuri), nu este posibil.

Nici o televiziune nu a încercat până acum să-i pună pe cetăţeni în directă legătură cu CLM-ul, astfel încât aceştia să poată trage concluzii referitoare la modul în care se comportă, discută şi decid viitorul municipiului aleşii noştri, consilierii locali.

„Adevărul”, ca de fiecare dată până acum, încearcă să vă redea, pe cât posibil, având în vedere că e vorba de scris, nu de privit, atmosfera din ultima şedinţă de Consiliu Local Municipal, cu tot ceea ce ţine de acest aspect: reacţii, comportament, discuţii, mimică, stări sufleteşti ş.a.m.d.

De aceea, ceea ce veţi citi mai jos ţine mai mult de subiectivism, asta datorită modului de percepţie pe care-l avem fiecare dintre noi – în cazul acesta, cu privire la desfăşurarea unei şedinţe. Având în vedere cele de mai jos, poate că veţi putea spune, măcar o dată, că aţi participat la o şedinţă ordinară a CLM, cea de joi, 23 februarie 2006, la care aleşii noştri au fost puşi să voteze nu mai puţin de 47 de hotărâri.

Şedinţă liniştită

De la bun început, vă spunem că am asistat la o şedinţă liniştită, „ieşită din grafic” doar de vreo câteva ori, datorită unor intervenţii venite din partea „opoziţiei independente”, compusă din consilierii independenţi Dorel Popa, Rodica Borza, Coloman Edeleni şi Gheorghe Curta. Pe Emanoil Voicu îl excludem din această „tabără”, chiar propunem să-i fie mutat scaunul, în Consiliul Local!, de lângă cei patru consilieri indicaţi mai sus, şi aşezat undeva de unde să vadă mai bine pe ce parte a costumului are primarul scame. Probabil că i se trage de la Parktronic…

Să nu vă speriaţi însă, Voicu nu e singurul care nu scapă nici măcar o mică grimasă a primarului. Mai sunt. Şi nu putem trece de acest subiect fără a-i nominaliza pe democratul Ionel Costin (preşedinte de şedinţă), Ovidiu Marian (PD), Ovidiu Moşneag (PNL) şi Florin Manta (PD), oameni, într-adevăr, de nădejde ai edilului-şef.

Ora 13,45

Când i-am văzut pe Alexandra Braica (PSD) şi pe Gheorghe Falcă discutând pe hol, înainte cu 15 minute de ora 14, ne-am gândit că nu vor exista întârzieri şi că aleşii vor începe la timp şedinţa, având speranţe că vom prinde primul meci din cupa UEFA, al Rapidului. N-a început la timp, ci cu întârziere de 15 minute! Între timp, Cristian Moisescu (PD) îi sărută mâna domnei Braica, nescăpând momentul s-o pupe şi pe un obraz. Rămâne un gentleman Cr. Moisescu, pupă până şi mâna şi obrajii opoziţiei… Intră şi Dorel Popa, fostul primar, în sală. N-a scăpat încă de şchiopătatul provocat de un accident la picior. Ne spune că a venit din America de o săptămână, dar că telefonul mobil îi funcţionează doar începând de astăzi (joi – n.n.). Popa, venit primul, anunţă că pleacă tot primul, solicitând votul consilierilor pentru a părăsi sala la ora 4 fără un sfert. I se dă acceptul. Apoi se votează acordarea titlului de cetăţean de onoare lui Zoltan Farmaty. Popa propune un minut de reculegere. Şi acesta, aprobat.

Ora 14,30

Începe şedinţa cu adevărat, în sensul că se discută punctual probleme stringente ale municipiului. Viceprimarul Levente Bognar cască. După câteva minute, iese din sală. O fi având ceva cafea prin birou, pentru că jos, la subsol, Primăria a desfiinţat bufetul. Gheorghe Falcă e calm. Ba chiar surprinzător de calm, având în vedere că-l cunoaştem altfel. Se votează un amendament, după care, Rodica Borza ridică o problemă referitoare tocmai la ceea ce s-a votat. Primarul o ridiculizează, imitându-i gesturile de mimică în timp ce doamna independentă vorbeşte. Mai mulţi consilieri râd. Se trece mai departe, şi, după numai câteva clipe, aceeaşi Rodica Borza scapă primul „Nu înţeleg. Despre ce vorbim?”. Era prima intervenţie dintr-o serie de alte şapte. Identice. Nu credem că avem ce comenta. Altfel, doamna Rodica, elegantă. Ca de obicei.

Ora 15,10

Preşedintele de şedinţă, Costin, vrea să facă o remarcă-glumă la adresa independenţilor. Nu-i iese. Şi nu ştim să-i fi ieşit nici cu alte ocazii. Probabil că e atent mai mult la ceea ce-i spune primarul, aflat lângă el, şi nu-şi gândeşte prea mult ieşirile. Dekany are un schimb de replici cu Coloman Edeleni, acesta din urmă intervenind peste spusele viceprimarului. Dekany conchide: „Nu mai spun nimic, dacă nu vreţi”. Oare cine e viceprimar în acest caz? În fine, nu ştim din ce cauză, după vreo 15 minute, Dekany părăseşte sala, revine din nou după 10 minute, pleacă din nou după alte 15… Şi, dus a fost! N-a mai venit, ca şi Popa. Cu singura diferenţă că vicele n-a cerut aprobare.

Ora 15,20

Discuţii interminabile cu privire la ziarul Primăriei. Se propune amendamentul ca acest ziar, chiar dacă e unul adminsitrativ, să nu fie politizat. Ceva de genul, să se scrie de administraţie, dar să nu se scrie de consilieri. Ei fiind angrenaţi politic. Cu siguranţă, atunci, că se va scrie doar de primar şi de cei doi viceprimari. Pe de altă parte, hotărârea e una conform legii, Primăria fiind obligată să tipărească un asemenea cotidian de informare. Gratuit. Discuţiile din jurul subiectului ne demonstrează că unii consilieri habar n-au ce e cu acest ziar. Şi nici pentru ce apare.

Ora 16,00

Se votează cu spor pentru locuri în AGA. Nici o surpriză, lucrurile fiind negociate înainte. Suntem abia la punctele 19-20-21 de pe ordinea de zi. E clar, nu mai prindem primul meci din UEFA! Însă, surpriză, începe să funcţioneze maşina de vot. „Da”-ul se derulează cu repeziciune asupra tututor hotărârilor. „E bine. Prindem meciul”- spune Ioan Dolha (PRM). Stop. Votându-se preluarea cetăţii Aradului, Gheorghe Curta cere cuvântul pentru a i-l transmite senatorului Aurel Ardelean. Nu ştiam de ce acesta din urmă n-a părăsit sala de la începutul şedinţei. La microfon, d-l Ardelean îi felicită pe consilieri şi le mulţumeşte pentru vot. După asta, atrage atenţia cu privire la Hotărârea privind amplasamentul Monumentul Marii Uniri. Încheie, oferindu-se să amenajeze – Universitatea Goldiş, nu dumnealui – o grădină botanică pe perimetrul unei părţi din Cetatea Aradului. Acum am înţeles de ce a stat atâta vreme. Pleacă.

Ora 16,45

Hotărârile se iau cu repeziciune. Se iscă cearta referitoare la salariul anual (1.000.000.000, cu 12 salarii, ca premiu, incluse) al directoarei de la SC TOP. Şi aceasta, prezentă, mimează gesturile lui Edeleni, în timp ce acesta acuză. Are ceva din purtările primarului şi această directoare. O apără Neamţiu şi Moşneag, consilieri ce iau cotă parte din salariul ei, ca membrii ce sunt în AGA la TOP. Mai mult, Neamţiu e şi angajat la TOP. Oare el ce venit o fi având? Probabil că e unul bun şi că pentru acest venit a părăsit PRM-ul, aflat în opoziţie… Moşneag susţine că directoarea are rezultate. Pe primar nu-l interesează şi propune, normal şi lăudabil, să i se scadă premiile. Nu-l bagă nimeni în seamă, mai ales că, în timp ce edilul şef vorbeşte, Moşneag o sună pe directoare (AFLATĂ ÎN SALĂ!) pe mobil. Trece amendamentul, dar premiul nu coboară semnificativ.

Ora 17,10

Pe banda rulantă se derulează ultima hotărâre. La diverse, nimic spectaculos. Consilierii-bărbaţi se grăbesc, care mai de care, să se îmbrace şi să plece. Ei, mai sunt iubitori de fotbal şi în CLM! De fotbal, nu de UTA, să precizăm, pentru a evita eventualele confuzii.

Ne-am încheiat „transmisiunea”. E vremea reclamelor, dar în nici un caz nu în ceea ce-i priveşte pe consilierii locali municipali.

Alin Olteanu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !