La teatru, n-ai tu treabă!

De Adriana Barbu
La teatru, n-ai tu treabă!
A patra zi din FITN5 ne propune două spectacole produse de Teatrul ACT din Bucureşti şi Teatrul Național Târgu Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”.

Ce puteţi viziona la Festivalul de Teatru Nou, ediţia a 5-a, marţi, 9 mai? Două spectacole, adică 3 ore şi 25 de minute de teatru bun. A patra zi din festival începe la ora 19.00, la Sala Mare, cu spectacolul „N-ai tu treabă!” de Cătălin Ştefănescu, după „Dănilă Prepeleac” de Ion Creangă, în regia lui Alexandru Dabija, cu Marcel Iureş, Andrei Seuşan, Alexandru Voicu. Spectacolul produs de Teatrul ACT, București, durează o oră şi 20 de minute şi nu este recomandat persoanelor sub 14 ani.

„N-ai tu treabă” spune „povestea multor oameni care fascinează prin schimbarea spectaculoasă a condiției, pornind de jos și ajungând sus, spre încântarea mulțimilor care speră veșnic în biletul câștigător. Din motive numai de el știute, dintre care cel mai plauzibil pare apropierea morții, Dănilă face o favoare apropiaților și lumii în general și acceptă să povestească CUM a ajuns de la condiția de sărăntoc și idiotul satului la starea de bunăstare actuală”, după cum descrie piesa însuşi regizorul Alexandru Dabija.

Autorul spectacolului, Cătălin Ştefănescu spune despre cele scrise că „pentru mulți dintre noi, azi, minunata poveste a lui Creangă poate să pară ceva nostim, dar de o dezarmantă naivitate. Însă, pe cărările și ocolișurile sale, se ivesc întrebări valabile de când lumea. De ce nu se potrivește o socoteală simplă, făcută acasă, cu cea din târg? De ce furtul de la cineva care a agonisit avere poate fi considerat un lucru justificat? De ce trage norocul doar la unii? De ce se spune că banul e ochiul dracului? Pentru toate problemele astea, și pentru multe altele, la noi există un răspuns suveran: N-ai tu treabă!”.

Al doilea spectacol

Seara de marţi continuă la teatru în Sala Studio, de la ora 20.30, cu „Patru piesuțe politice despre dușmani” de Csaba Székely, în regia lui Aba Sebestyén. Decorul îi aparţine lui Lokodi Aletta, costumele lui Hotykai Evelyn, muzica – Cári Tibor, pe scenă urmând să urce Csaba Ciugulitu, Cristian Iorga, Luchian Pantea, Andi Gherghe, Raisa Ané, Loredana Dascălu şi Georgiana Ghergu.patru-piesute-politice-despre-dusmani-foto-credit_bristena-2

Producătorul acestui spectacol care durează două ore şi cinci minute este Teatrul Național Târgu Mureș – Compania „Liviu Rebreanu” şi acesta fiind, la fel ca spectacolul de dinainte, nerecomandat persoanelor sub 14 ani.

Despre ce este vorba? Despre o piesă nouă, scrisă special pentru actorii companiei „Liviu Rebreanu” de către Székely Csaba, autor de expresie maghiară, poate cel mai vizibil tânăr dramaturg al ultimilor cinci ani în teatrul românesc. Vor fi, ca atare, patru fabule despre putere, conviețuire, frică, adevăr și minciună, în regia lui Sebestyén Aba.

A cincea zi

Miercuri va fi cea de a cincea zi de festival iar oferta teatrală a zilei cuprinde trei spectacole.

 

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !