Lăcomia, dar şi incompetenţa

A devenit un truism să spui că această guvernare e penibilă, catastrofală prin rezultatele măsurilor pe care le ia ori, după caz, pe care nu le ia. Atât de numeroase sunt deciziile inepte ale Cabinetului Boc, încât ne-am obişnuit cu ele şi nimic nu ne mai miră.

Mai grav, populaţia a ajuns să-şi piardă sentimentul de indignare, de revoltă, obişnuindu-se cu năpasta de deasupra capului.

Cum să ne explicăm contraperformanţele guvernării portocalii? Să nu aibă Băsescu, Boc et co. orgoliul de a demonstra că merită încrederea electoratului care i-a votat? Oricâtă disponibilitate pentru a sfida cetăţenii, legile, Constituţia ar exista în sânul PDL, nu cred că acest partid şi-a pierdut foamea de a mai guverna ani buni, de aci înainte. Atunci, dacă e aşa, lăcomia de a prăda Bugetul, de o manieră nemaiîntâlnită în ultimii 70-80 de ani, le întunecă portocaliilor mintea în aşa hal încât nu se mai gândesc la viitorul lor în politică? După felul, după „arta” în care sunt sifonaţi banii publici, ai putea zice că da, nu le mai pasă decât de clipa de acum. Totuşi, cred că mai există o explicaţie.

Nu este vorba doar de o sfidare generală – a legilor şi a electoratului, deopotrivă. Avem de-a face şi cu o guvernare bazată pe oameni mediocri, submediocri, inculţi, pe alocuri. Este guvernarea unor inşi care, în bună parte, sunt produsul nefericit al fabricilor de diplome care au invadat România, după 1989, făcând din facultăţi un loc unde competenţa nu se probează, ci se măsluieşte cu examene şi diplome cumpărate. Însuşi premierul Emil Boc, care predă un curs de Drept constituţional pe la o facultate, a absolvit Dreptul la fără frecvenţă. Veţi spune că şi la f.f. se poate învăţa carte. Mai rar se învaţă carte, la f.f., atât de temeinic încât să ajungi profesor universitar. Să zicem că pot fi şi excepţii, dar nu e cazul lui Boc, Iar asta o demonstrează avalanşa de legi şi ordonanţe care sunt declarate neconstituţionale, de CCR. Nenorocirea e că această incompetenţă disimulată în competenţă este dominantă atât în rândul miniştrilor Cabinetului Boc, cât şi în rândul secretarilor de stat, al directorilor de instituţii centralizate sau deconcentrate. Or, unde domneşte incompetenţă, nu poate fi loc pentru performanţă. Fapt confirmat din plin de actuala guvernare.

Tristan Mihuta

tristan.mihuta@informmedia.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !