Lăsată să cadă pradă suferinţei

24Comentarii
Lăsată să cadă pradă suferinţei
ARAD – Lucreţia Anghel, o arădeancă cu handicap sever luptă cu Primăria pentru casă şi medicamente. |VIDEO

La cei 31 de ani ai săi, Lucreţia Anghel a fost greu încercată de viaţă. Părăsită de părinţii care au aflat că suferă de o boală incurabilă, femeia a fost nevoită să se ia la trântă cu greutăţile vieţii încă de mică. Cu toate că a ajuns să-şi ducă zilele într-un scaun cu rotile a reuşit să termine o facultate şi chiar să-şi facă singură o pagină pe internet. Soarta, care a luat chipul autorităţilor locale, continuă însă să-i joace feste. Ajunsă la capătul răbdării, femeia ne-a contactat la redacţie, spunându-ne, printre lacrimi, că nu mai ştie la cine să apeleze. Doreşte să-şi cumpere locuinţa pe care a primit-o de la Primărie, unde stă de aproape opt ani, dar spune ea, este purtată pe drumuri.

Deplasându-ne la adresa indicată, strada Mihai Eminescu numărul 16, apartamentul 2, am găsit-o pe Lucreţia Anghel, într-o cameră, rece, pentru că, din cauza bolii, cu greu mai poate să-şi facă focul, pe care o împarte cu o pisică. Un pat, o masă şi două scaune cu rotile, sunt toate obiectele care ar putea fi considerate piese de mobilier în camera femeii. În ciuda sărăciei în care a fost condamnată să trăiască, Lucreţia Anghel doreşte ca spaţiul în care locuieşte să fie al ei. „În data de 11 noiembrie 2007 am depus o cerere, la Primărie, prin care solicitam să cumpăr locuinţa. Deşi mi s-a spus că am dreptul să fac acest lucru şi cererea mi-a fost acceptată, cu toate că nu am primit număr de înregistrare, nici până acum nu am primit vreun răspuns. Cu plata chiriei sunt la zi. Mai mult decât atât, plătesc, conform contractului numărul 250 din 19.04.2004, atât pentru camera în care stau, cât şi pentru o boxă de 23,35 metri pătraţi, care mi-a fost luată anul trecut şi dată unor vecini”, susţine Lucreţia Anghel. Femeia spune că, în condiţiile în care îşi permite să plătească, în fiecare lună, o chirie de 90 de lei, ar putea să plătească şi rata care i-ar fi stabilită de Primărie.

 

O boală necruţătoare

Pe lângă faptul că i se refuză locuinţa mult dorită, femeia ne povesteşte că autorităţile locale sunt nepăsătoare şi în ceea ce priveşte sănătatea sa. „De opt ani sunt imobilizată într-un cărucior din cauză că sufăr de mielopatie cronică progresivă avansată evolutivă, învelişul măduvei osoase fiindu-mi inflamat. De patru ani sunt nevoită să dorm în cărucior, din cauza durerilor şi a faptului că mă mişc foarte greu. Singura soluţie pentru mine ar fi să-mi cumpăr Dysport, un medicament care costă 825 de euro flaconul şi care îmi relaxează tot corpul. Din nefericire am nevoie de două astfel de flacoane în decurs de trei luni. Interesându-mă, am aflat că, Primăria ar avea posibilitatea să îmi dea o parte din bani, să îmi dea toţi banii sau să îmi cumpere medicamentul. Anul trecut, la începutul lunii noiembrie, am solicitat sprijin de la domnul viceprimar Bognar, care a cerut celor de la Serviciul Social să facă o anchetă fără de care nu pot primi ajutorul. Ancheta socială a fost făcută luna trecută, dar nici de data aceasta nu am primit niciun răspuns”, mai spune Lucreţia Anghel.

 

Autorităţile sunt neputincioase

Reprezentanţii Primăriei susţin însă că nu au bază legală pentru a veni în sprijinul femeii. „Legea 112/1996 spune că au dreptul să-şi cumpere locuinţa doar persoanele care în ianuarie 1996 aveau contract de închiriere”, a declarat Corina Drăgici, purtătorul de cuvânt al Primăriei. În ceea ce priveşte pivniţa, funcţionarii de la Primărie susţin că din cauza unei erori de apartamentare, accesul la boxa Lucreţiei Anghel se face printr-o altă boxă aparţinând unui vecin, care refuză să-i permită să treacă pe acolo. „Am început să facem demersurile pentru a obţine un drept de servitute, astfel încât doamna să poată avea acces la pivniţa ei, trecând prin spaţiul deţinut de vecin”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Cât despre ajutorul social solicitat pentru a-şi cumpăra medicamentul atât de necesar, Corina Drăghici spune că femeia va putea obţine de la Primărie doar un ajutor de urgenţă de 500 de lei. „Aceste ajutoare de urgenţă se acordă ocazional. După ce s-a efectuat ancheta socială i s-a aprobat un ajutor de urgenţă de 500 de lei, documentaţia fiind acum la semnat. Mai mult nu îi putem oferi. A durat atât de mult pentru că a trebuit să aşteptăm răspunsul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) cu privire la faptul dacă tratamentul pentru boala de care suferă este sau nu acoperit de CAS. Nefiind acoperit putem să îi dăm aceşti bani”, a încheiat Corina Drăghici.

L.S.24Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor