Laureat Nobel, la UVVG

Laureat Nobel, la UVVG
© La acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al UVVG
Prof. dr. med. h.c. Stefan Hell, laureatul Premiului Nobel pentru Chimie, va vizita din nou Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad

Prof. dr. med. h.c. STEFAN W. HELL, personalitate ştiinţifică marcantă, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie pe anul 2014, căruia Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, i-a acordat, în data de 28 mai 2012, înaltul titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest Vasile Goldiş din Arad, va vizita joi, 26 mai 2016, din nou UVVG, Institutul de Ştiinţe ale Vieţii din cadrul Campusului Universitar „Vasile Goldiş” şi Centrul de Studii Germanice „Friedrich Schiller”.

Prof. dr. med. h. c. STEFAN W. HELL va susţine, în Aula „Magna Universitaria” din cadrul Campusului Universitar „Vasile Goldiş”, începând cu orele 17.00, prelegerea „Secretele unei cariere ştiinţifice de succes”. Cu această ocazie, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad îi va acorda laureatului premiului Nobel, prof. dr. med. h.c. Stefan W. Hell, cea mai înaltă distincţie a Universităţii – „Placheta de Aur”.

Prof. dr. med. h. c. STEFAN W. HELL a fost recompensat cu Premiul NOBEL pentru CHIMIE pe anul 2014, de către Academia Regală de Ştiinţe din Suedia, pentru descoperirile făcute în „dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie”.

Stefan W. Hell

Prof. dr. med. h. c. STEFAN W. HELL s-a născut în anul 1962 la Arad și a copilărit în Sântana, unde a urmat cursurile şcolii generale între anii 1969 şi 1977. S-a înscris la liceul „Nikolaus Lenau” din Timişoara în 1977, ale cărui cursuri le-a urmat până în martie 1978, iar în aprilie 1978 a plecat în Germania împreună cu părinţii, stabilindu-se la Ludwigshafen. A urmat studiile universitare la Universitatea din Heidelberg, unde a obţinut şi titlul de Doctor în Fizică cu calificativul „Suma Cum Laude”. Prof. dr. med. h. c. STEFAN W. HELL este directorul Institutului de Chimie Biofizică „Max Planck”, din Göttingen, (Germania), Departamentul de Nanobiofotonică din cadrul Centrului German de Cercetare al Cancerului (DKFZ); Şef Divizia de Nanoscopie Optică.stefan hell 2

Placheta de Aur

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG, a declarat cu ocazia Zilelor Academice Arădene că „Universitatea de Vest «Vasile Goldiş» din Arad va primi o vizită deosebit de importantă, a profesorului Ștefan Hell, directorul Institutului de Chimie Biofizică «Max Planck», laureat al Premiului Nobel pentru Chimie pe anul 2014, așa cum a făcut-o și în 2012, prilej cu care Universitatea noastră i-a acordat cea mai înaltă distincție de Doctor Honoris Causa. Afirmam atunci, prin Laudatio, pe care l-am prezentat că, nu peste mult timp profesorul Ștefan Hell va deveni un laureat al Premiului Nobel. Ne pregătim pentru o nouă vizită a profesorului Ștefan Hell în cadrul căreia îi vom prezenta un proiect de cercetare științifică în domeniul pe care domnia sa l-a abordat şi programul de cooperare dintre Institutul de Științe ale Vieții şi Institutul de Chimie Biofizică „Max Planck” din Germania”. „Domnia sa va susţine, în Aula Magna Universitaria, o prelegere despre «Secretele unei cariere ştiinţifice de succes», ocazie cu care îi vom acorda «Placheta de Aur», a Universității de Vest «Vasile Goldiş» din Arad”, a mai subliniat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele UVVG.

Premii şi distincţii

Ca urmare a performanţelor excepţionale, prof. dr. med. h.c. STEFAN W. HELL a obţinut numeroase premii şi distincţii dintre care amintim:

2000 – Premiul ICO, Comisia Internaţională de Optică (ICO)

2001 – Premiul Helmholtz pentru metrologie (co-laureat)

2002 – Premiul de Inovare al Fundaţiei Leibinger

2002 – Premiul de Cercetare Carl-Zeiss al Fondurilor Ernst Abbe

2002 – Premiul Karl-Heinz Beckurts

2004 – Premiile „Gottlieb Daimler” şi „Karl Benz”, Academia de Ştiinţe „Brandenburg” din Berlin

2006 – Premiul pentru Inovare al Preşedintelui Germaniei

2007 – Premiul „Cozzarelli” conferit de Proc. Natl. Acad. Sc. (Lucrările Academiei Naţionale de Ştiinţe) SUA

2007 – Premiul „Julius Springer” pentru fizică aplicată

2008 – Premiul „Gottfried Wilhelm Leibniz” al Consiliului German de Cercetare (DFG)

2008 – Premiul Statului Saxonia Inferioară

2009 – Premiul Otto „Hahn” pentru fizică

2009 – Doctor honoris causa med., Universitatea din Turku, Finlanda

2010 – Premiul „Ernst Hellmut Vits”

2011 – Premiul Familiei „Hansen”

2011 – Premiul European pentru Ştiinţă „Körber” (Ştiinţe ale fizicii)

2011 – Premiul „Gothenburg Lise Meitner” 2010/2011

2011 – Premiul „Meyenburg” pentru cercetare în domeniul cancerului0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !