Laureatul Nobel, Ștefan Hell, vine acasă, la Sântana

De Diana Dutu
3Comentarii
Laureatul Nobel, Ștefan Hell, vine acasă, la Sântana
El va fi declarat cetăţean de onoare al oraşului. Liceul Tehnologic din Sântana îi va purta numele.

Administraţia din Sântana pregăteşte, zilele acestea, trei evenimente importante pentru comunitatea locală. Ne oferă detalii primarul Daniel Sorin Tomuţa: „În 26 mai – avem confirmarea -, domnul profesor Ștefan Hell va fi prezent la Sântana. Cu ocazia acestei vizite vom avea o şedinţă festivă de Consiliu Local în cadrul căreia domnul profesor va primi titlul de Cetăţean de Onoare al Oraşului Sântana. De asemenea, la Liceul Tehnologic vom avea un moment în care domnul profesor va asista la o festivitate prilejuită de împlinirea a 265 de ani de învăţământ la Sântana. Tot atunci vom serba noua denumire a Liceului Tehnologic, care va lua numele domnului profesor: Liceul Tehnologic «Ştefan Hell». Vor fi trei evenimente pe care le vom sărbători în 26 mai” – a declarat Daniel Sorin Tomuţa pentru Jurnal arădean/ Aradon.

Profesor eminent

Reamintim, în octombrie 2014, Ştefan Hell a primit, alături de alţi doi oameni de ştiinţă, premiul Nobel pentru chimie, pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente. Născut la 23 decembrie 1962 la Arad, Ştefan Hell şi-a petrecut copilăria în Sântana, unde a urmat cursurile şcolii generale, între 1969 şi 1977. S-a înscris la Liceul „Nikolaus Lenau” din Timişoara în 1977, ale cărui cursuri le-a urmat până în martie 1978, când a plecat în Germania stabilindu-se la Ludwigshafen, unde a urmat cursurile de liceu, susţinând bacalaureatul în 1981. A obţinut licenţa şi diploma de doctor în chimie la Universitatea din Heidelberg. În prezent, desfăşoară o eminentă activitate ştiinţifică la Institutul Max Planck pentru Chimie Biofizică din Göttingen şi la Centrul German pentru Studiul Cancerului din Heidelberg. Stefan Hell este profesor universitar de fizică experimentală la Universitatea din Göttingen şi profesor asociat de fizică la Universitatea din Heidelberg.

Ştefan Hell este membru de onoare al Academiei Române din anul 2012. Anul trecut, el a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis şi de Casa Regală a României.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor