Lecția de natură a săptămânii: Curiozități din lumea protecției mediului

De Valentin Goran
Reactualizat la:
Lecția de natură a săptămânii: Curiozități din lumea protecției mediului
Paul Hac, directorul Parcului Natural „Lunca Mureșului” Arad, ne vorbește despre resursele naturale folosite în exces de oameni și ne arată cum alte țări au implementat programe care să vină în ajutorul mediului înconjurător.

Știați că…?

În prezent consumăm atât de mult ţiţei într-un an, cât i-ar trebui Pământului să producă într-un milion de ani. În anul 2002, lumea consuma 76 milioane de barili (12.160.000.000 litri) de ţiţei pe zi.

Autovehiculele din întreaga lume ard în fiecare zi 8 milioane de barili (1.280.000.000 litri) de petrol, fiind responsabile pentru aproape un sfert din gazele cu efect de seră emise în atmosferă.

5 (1)

În oraşul brazilian Curitiba, primăria a introdus un program de reciclare a materialelor numit „Schimbul Verde” prin care, pentru materialele aduse la locurile de colectare, populaţia primeşte bonuri de masă, bilete de autobuz sau caiete pentru şcoală. Programul are o rată de participare de 70% şi scuteşte de la tăiere, prin reciclarea materialelor, echivalentul a 1.200 de arbori în fiecare zi.

4 (1)

În Danemarca, 35% din populaţie se deplasează cu bicicleta, iar în Germania – 15%. Compania de transport feroviar din Germania (DB) a început să promoveze, cu câţiva ani în urmă, transportul bicicletelor cu trenul, iniţiind chiar un serviciu on-line prin care călătorii se pot informa cu privire la acest tip de serviciu. În anul 2002, în Germania erau transportate cu trenul 1.600.000 de biciclete, în compartimente special destinate lor.

Una din trei persoane din ţările subdezvoltate nu are acces la apă potabilă de calitate, estimându-se că 10 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza bolilor digestive provocate de apa nefiltrată corespunzător sau poluată.

2 (1)

Un volum de 15.000 m³ de apă pot întreţine 100 de familii dintr-o ţară subdezvoltată timp de 3 ani, sau 100 de oaspeţi într-un hotel de lux timp de 55 de zile.

3 (1)

Un hotel din Las Vegas a reuşit să facă economii de 70.000 USD pe an întrebând clienţii dacă doresc să le fie spălate zilnic prosoapele şi lenjeria de pat. Faptul că cei mai mulţi au refuzat, a contribuit, indirect, la protejarea mediului prin reducerea poluării şi a consumului de apă.

Un robinet defect, care picură, consumă 1,9 litri de apă pe oră, respectiv 45,6 litri/zi şi 1368 litri/lună.

1 (1)0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !