Lecţie de istorie la casa lui Cicio-Pop din Arad

De Valentin Goran
4Comentarii
Lecţie de istorie la casa lui Cicio-Pop din Arad
Elevii Școlii Porfesionale Astra au avut parte de o lecție de istorie inedită exact la edificiul de unde s-a pornit Marea Unire. Vă oferim, așadar, o lecție inedită din Aradul de acum 99 de ani.

Vă mai aduceți aminte de elevii Școlii Profesionale Astra, care și-au făcut un obicei din a combina orele de istorie cu activități de ecologizare și nu numai. Ultima dată elevii au ecologizat „La Movile”, de lângă Vladimirescu, unde profesorul de istorie Stoica Cristian, coordonatorul elevilor, le-a și predat în aer liber istoricul acestui loc. Ei bine, acum, tinerii și profesorul lor și-au îndreptat atenția spre primul sediu al Guvernului Transilvaniei, de la Arad, cu gândul la Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 și la aportul fără echivoc adus de marii arădeni implicați în politica de atunci.

Arad, un rol deosebit de important

Aradul a avut un rol deosebit de important în lupta pentru Unirea Transilvaniei cu Patria Mamă, visul de veacuri al atâtor generaţii. Datorită acestor fapte istorice de necontestat, elevii însoţiţi de conducerea unităţii de învăţământ s-au deplasat în data de 18 iulie, la primul sediul al Guvernului Transilvaniei. Ȋn faţa acestui important edificiu al României au aflat de la profesorul însoţitor mai multe despre evenimentele care au avut loc acum 100 de ani. „Acesta este prima acţiune dintr-un şir mai lung de manifestări prin care conducerea Şcolii Profesionale «ASTRA» doreşte să marcheze 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu Patria Mamă, România”, a declarat prof.dr. Stoica Cristian, cadru didactic în cadrul Școlii Profesionale Astra.

Pentru cei interesați de istoria Aradului

Edificii arădene care amintesc de Marea Unire

La Arad funcţionează începând cu data de 2 noiembrie 1918 primul Guvern al Transilvaniei, (Consiliul Naţional Român Central) în casa lui Ştefan Cicio Pop din Arad de pe strada care astăzi îi poartă numele de la numărul 3. Ştefan Cicio Pop a fost preşedinte al Consiliului Naţional Român Central.

Ȋn edificiul din Arad unde a funcţionat Şcoala Civilă – Ortodoxă Română de Fete (sediul fostului Spital T.B.C. de pe strada Mihai Eminescu nr. 46) la 15 noiembrie 1918 s-a hotărât ca Unirea Transilvaniei cu Patria Mamă să fie expresia unei Mari Adunări Naţionale, aici luându-se hotărârea organizării la Alba Iulia a Marii Adunări Naţionale de la 1 Decembrie.

La Arad au funcţionat trei ziare importante în lupta pentru Unire: ,,Tribuna Poporului”, ,,Tribuna” ( 1901-1912) şi ziarul ,,Românul” organul de presă al P.N.R.-ului din anul 1911 până după Marea Unire!

Arădenii și Marea Adunare Națională

Vasile Goldiş a fost ideologul Marii Uniri, membru al primului Guvern al Transilvaniei (C.N.R.C.), conducătorul ziarului ,, Românul”. La 1 Decembrie 1918 rosteşte celebrul său discurs la Alba-Iulia şi Rezoluţia Unirii prin care motivează Unirea Transilvaniei cu România. Ȋn concluzia expozeului el, afirmă că libertatea naţiunii române din Transilvania nu poate fi concepută în afara unirii ei cu România. Vasile Goldiş este autorul hotărârilor istorice ale adunării.

Arădeanul Ioan Suciu a fost organizatorul Marii Adunări Naţionale de Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918.

Episcopul Ioan Ignatie Papp episcop al Aradului şi locţiitor de mitropolit a fost preşedinte al Marii Adunări Naţionale de la 1 Decembrie 1918. Ierarhul, la 1 Decembrie 1918, a rostit celebrele cuvinte: ,,Cel ce a înviat din morţi a înviat azi şi neamul românesc”. Dintre militanţii arădeni pentru Unire şi pentru drepturile politice ale românilor la sfârşitul sec. XIX-lea începutul secolului XX mai trebuiesc amintiţi: scriitorul Ioan Slavici, Ioan Russu-Şirianu, avocatul Mihai Veliciu, episcopul Iosif Goldiş, liderul socialist Ion Flueraş.

????????????????????????????????????

dsc_0140

dsc_01634Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor