Legea ne bagă ciorile pe gât

De Alin Gherasim
Reactualizat la:
10Comentarii
Legea ne bagă ciorile pe gât
O ordonanţă de urgenţă a Guvernului ne obligă să stăm cu ciorile în plin centrul Aradului.

ARAD. Gălăgie mare, atât ziua cât şi noaptea, zeci de kilograme de excremente, păsări moarte, care intră în putrefacţie, toate acestea ne sunt „servite” în plin centrul Aradului, la Kilometru 0. Parcările mediane, aflate între liniile de tramvai, colcăie de fecale de ciori care, după ce se uscă, se ridică în aerul pe care îl respirăm zi de zi. Odată la câteva luni, ciorile mor pe capete, din cauza diferitelor boli ori a bătrâneţii, intrând în putrefacţie şi răspândind un miros greu la numai câţiva metri de Palatul Administrativ. Aceste aspecte sunt cunoscute de ani de zile de către cei din clădirea Primăriei Arad, care ar trebui, într-un fel sau altul, să ia măsuri şi să ne scape de hărmălaia şi gălăgia din centru. Numai că nimeni nu pare să facă nimic în această direcţie. Şi, după ce am consultat reprezentanţii municipalităţii, nici nu e de mirare. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 57/2007 interzice ca ciorile să fie… deranjate. În primă fază, am contactat-o pe Ralu Cotrău, purtătorul de cuvânt al Primăriei, întrebând despre situaţia ingrată în care se află centrul municipiului. „Vor fi relocate”, ne-a spus aceasta. Eram convinşi că este vorba despre o glumă, iar răspunsul serios va veni după o documentare a celei care păstrează legătura cu presa. Însă nu a fost nicio glumă: ciorile nu pot fi vânate. Mai mult, în această perioadă nu pot fi nici măcar relocate, adică mutate, pe înţelesul tuturor.

După ce s-a documentat pe subiect, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad ne-a transmis un punct de vedere concis, pe lege. Iar legea ne-a lăsat cu gura căscată: indiferent de cât de mare este deranjul creat de înaripatele negre din centru, nu se poate face nimic. „Potrivit prevederilor articolului 33, alineat 4 al Ordonanței de Urgență a Guvernului 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice și articolului 37, alineat 2, în perioada de reproducere și creștere a puilor, precum și parcursul rutei spre zonele de cuibărit este interzisă capturarea, uciderea, vânarea, folosirea oricăror mijloace sau metode pentru capturarea ori omorârea păsărilor enumerate în anexa 5C a ordonanței, care cuprinde specii de interes comunitar între care se numără și cioara. Articolul 52 stipulează că vânarea speciilor cuprinse în anexa 5C în perioada de reproducere și creștere a puilor, vânarea acestora, capturarea sau uciderea lor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă”, ne-a transmis Ralu Cotrău, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Aşadar, nimeni nu riscă să ajungă inculpat într-un dosar penal din cauza ciorilor din centrul Aradului.

Fără toaletare

Iar această lege nu împiedică doar stârpirea ciorilor sau mutarea lor, ci şi toaletarea copacilor din centrul municipiului. „Este şi motivul pentru care toaletarea copacilor din mai multe zone ale Municipiului Arad (Bulevardul Revoluţiei, Piaţa Mihai Viteazul, Parcul Pădurice-Podgoria) este adeseori îngreunată de existenţa acestor cuiburi de ciori care nu pot fi distruse, mai ales în perioada de ecloziune şi de creştere a puilor”, ne mai spune purtătorul de cuvânt. Aşadar, copacii vor fi curăţaţi de abia după ce puii de ciori ies din ouă şi pot zbura singuri.

Risc de boli

Pe lângă deranjul fonic şi vizual, prezenţa ciorilor într-un asemenea număr în plin centrul municipiului ar putea avea efecte negative chiar şi asupra stării de sănătate a arădenilor. Potrivit medicilor, chiar dacă aceste cazuri sunt rare, păsările sunt cunoscute pentru faptul că pot transporta peste 60 de boli transmisibile. Dejecțiile ajută la răspândirea bolilor atunci când praful de fecale intră în zone de locuit sau când cineva intră în spațiile contaminate și începe să respire spori de ciuperci.

Mutarea, mai târziu

Momentul exact în care ciorile vor putea fi mutate de la Kilometrul 0 nu îl ştim. Nu îl ştiu nici reprezentanţii Primăriei Arad. Aceştia spun că vor monitoriza cuiburile din copaci şi, când acestea vor fi părăsite de pui, înaripatele vor putea fi relocate. O dată exactă nu există, însă.

Taguri: , , ,


10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor