Legile trec, interesele rămân

2Comentarii
KIRALY ANDRAS
KIRALY ANDRAS
ARAD – Deşi a fost aprobată, legea încadrării în muncă a tinerilor a fost respinsă de PD şi PNL. Comunicat I|Comunicat II|Comunicat III|Comunicat IV|Comunicat V

În urmă cu mai bine de o săptămână plenul Camerei Deputaţilor a votat, printre altele, şi proiectul de lege 992/2006, proiect care face referire la stimularea încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor.

O astfel de lege ar presupune atât beneficii pentru angajatori cât şi pentru tinerii angajaţi. Astfel elevii şi studenţii care s-ar încadra în muncă pe perioada vacanţelor ar beneficia de un stimulent financiar lunar egal cu 50 la sută din salariul minim brut pe ţară, iar perioada maximă de acordare a acestor bani ar fi de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, iar stimularea financiară a angajatorilor ar fi acordată din bugetul de asigurări sociale.

Cu toate acestea, mare parte dintre deputaţii PD şi PNL, 30 dintre cei 37 de liberali şi 37 dintre cei 41 de democraţi, care şi-au exprimat votul, au decis să spună „nu” acestei iniţiative.

Deputatul PC de Arad Lia Ardelean care a susţinut în plenul Camerei Deputaţilor propunerea legislativă a declarat că „propunerea legislativă trebuia susţinută deoarece elevii şi studenţii vor avea în viitor posibilitatea legală de a acumula deprinderi practice la locurile de muncă”.

„Politicianisme”

Lia Ardelean a afirmat că votul împotrivă dat de deputaţii PNL şi PD la această propunere legislativă este cauzat de „interesele politicianiste” ale acestora. „PNL şi PD nu votează decât propunerile promovate de parlamentarii lor. Cu toate că la dezbaterile din comisiile de specialitate opiniile lor sunt favorabile, la votul final se opun, fapt ce demonstrează că toate iniţiativele promovate de ei sunt exclusiv din interes electoral şi nu pentru a rezolva problemele oamenilor”.

„Proiectul avea minusuri”

Pe de altă parte deputatul PNL de Arad, Mihai Calimente, care a votat împotriva acestei iniţiative a ţinut să precizeze că „au fost şi alte argumente decât cele politice”. În sprijinul acestor argumente Calimente a invocat şi faptul că proiectul legislativ „nu a primit nici de la Guvern un aviz favorabil pentru că avea unele deficienţe, fapt pentru care s-a şi propus ca Guvernul să vină cu un alt proiect de lege”. Cu toate acestea liberalul a subliniat că încurajează încadrarea în muncă a elevilor şi studenţilor, dar „am considerat că proiectul propus avea minusuri din punt de vedere al formulării juridice şi de aceea am optat pentru votul împotrivă”.

De muncă, în campus

Şi deputatul democrat arădean Constantin Igaş a subliniat că „Partidul Democrat nu e împotriva acestui proiect de lege. Din contră, este o iniţiativă bună, dar nu rezolvă problemele legate de ceea ce înseamnă angajarea în muncă a tinerilor, şi în primul rând a celor care studiază”.

Igaş ca propus ca „în perioada următoare trebuie să gândim o lege prin care campusurile universitare şi campusurile şcolare să poată oferi locuri de muncă pentru elevii şi studenţii care realizează credite la nivel deosebit”.

Tinerii pro şi contra:

Cirpian Luca, preşedinte OT-PD Arad: „Prevederile propunerii legislative nu ar putea asigura integrarea durabilă pe piaţa muncii a elevilor şi studenţilor, deoarece prin aceste prevederi, se stimulează încadrarea în muncă doar pe perioada vacanţelor”.

Călin Abrudan, preşedinte TNL Arad: „Nu pot decât să cred că votul negativ al deputaţilor liberali a survenit pe baza unor carenţe ale proiectului de lege. Sunt sigur că nu a fost vorba despre un vot politic”.

A.G.
2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor