Liber pe terase, pentru fumători, tot anul

De Adriana Barbu
5Comentarii
Liber pe terase, pentru fumători, tot anul
Proprietarii de restaurante şi baruri îşi vor putea păstra terasele tot anul, dacă proiectul dedicat fumătorilor scoşi afară din baruri va trece de CLM.

Nu va mai exista noţiunea de terase sezoniere, aşa că fumătorii vor putea fuma măcar pe terase liniştiţi. De fapt chiar ei sunt justificarea unui proiect de hotărâre care se va afla pe 22 noiembrie pe ordinea de zi a şedinţei ordinare CLM a lunii, care vorbeşte de eliminarea noţiunii de terase sezoniere. Aleşii locali sunt chemaţi să voteze „modificarea Hotărârii nr. 9/2011 a Consiliului Local al Municipiului Arad privind Regulamentul de desfășurare a activităților comerciale în municipiul Arad, cu modificările și completările ulterioare”, proiect construit în baza raportului Serviciului Construcții și Urbanism din cadrul Primăriei Municipiului Arad.

Proiectul vorbeşte de faptul că „Regulamentul de desfășurare a activităților comerciale în municipiul Arad se modifică după cum urmează: Art. 13 se abrogă; Se înlocuiește sintagma de terasă sezonieră din cuprinsul hotărârii cu termenul terasă, iar Art. 58 alin. (4) va avea următorul conținut: „După obținerea avizului pentru ocuparea domeniului public, comerciantul este obligat să solicite orar de funcționare pentru terasă. Orarul de funcționare se acordă pe perioada solicitată de la data aprobării acestuia”.

De ce un astfel de proiect acum? Pentru că, potrivit celor indicate în expunerea de motive, iniţiatorul proiectului, primarul, consideră oportună „modificarea Hotărârii nr. 9/2011 privind Regulamentul de desfășurare a activităților comerciale în Municipiul Arad în sensul reglementării perioadei de funcționare a teraselor pe toată perioada anului întrucât condițiile atmosferice blânde permit clienților șederea pe terase și în sezonul rece”.

Mergând mai în detaliu pe justificare, în raportul de specialitate care însoţeşte proiectul se arată faptul că la baza lui stau „solicitările agenților comerciali în ceea ce privește perioada de funcționare a teraselor aflate în vecinătatea cafenelelor sau restaurantelor, ca acestea să funcționeze pe toată durata anului și nu doar în perioada 1 martie – 30 noiembrie a fiecărui an”, totul „în vederea asigurării unui spațiu deschis pentru clienții fumători și pe perioada iernii ca urmare a impunerilor Legii nr.15/2016 pentru prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun, ce interzice fumatul în spațiile publice închise”. Tot aici se reiterează faptul că „din experiența ultimelor ierni, condițiile atmosferice blânde permit clienților șederea pe terase”.

În raport se precizează şi faptul că se propune înlocuirea sintagmei „terasă provizorie” cu termenul „terasă” având în vedere că prin modificarea anterioară se pierde sensul de terasă sezonieră.

Dacă plătesc taxa

Un lucru ar trebui meţionat din start: proprietarii de baruri, restaurante şi cluburi care vor dori să-şi păstreze terasele pe tot parcursul anului şi nu vor mai trece la montarea şi demontarea lor după încheierea sezonului cald, vor trebui să plătească taxa de ocupare a domeniului public pentru terase pe tot parcursul anului. Ceilalţi vor plăti taxe pe câte luni vor dori să-şi ţină deschisă terasa.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor