Licitație cu repetiție, la Sântana

De Eugen Rogojan
3Comentarii
Licitație cu repetiție, la Sântana
„Licitația cu scandal” de la începutul lunii februarie, de la Sântana, se va relua, anunță primăria orașului.

Terenul de 1.800 de metri pătrați din vecinătatea Primăriei Orașului Sântana a fost scos la licitație în luna ianuarie 2018, pe data de 1 februarie având loc licitația propriu-zisă. Pentru cei aproape două mii de metri pătrați, s-a stabilit prețul de pornire de 8,5 euro metrul pătrat, adică aproximativ 15.000 de euro pentru întreg terenul, aflat într-o zonă ultracentrală.

Evaluarea și… realitatea

Deși prețul de pornire a fost stabilit de către un evaluator acreditat de Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România, prețul real al terenului, stabilit în urma licitației, a fost unul cu mult mai mare. Licitația desfășurată în prima zi a lunii februarie „s-a lăsat” cu vânzarea terenului la prețul de aproximativ o sută de euro metrul pătrat, adică cu peste 90 de euro mai mult pe metru pătrat, decât prețul de pornire. Cumpărătorul este un bărbat din Șiria – un anume M.O.

S-a răzgândit

Bărbatul a avut timp 30 de zile să vireze banii pentru achiziționarea terenului, însă pe 5 martie, Primăria Orașului Sântana a anunțat că „licitația pentru terenul de 1.800 mp de lângă primărie se va relua. Câștigătorul licitației desfășurată în luna februarie a anunțat oficial că renunță la achiziționarea acestui teren”.

A doua licitație… la fel ca prima

Am contactat Primăria Orașului Sântana, pentru a întreba dacă va fi solicitată o a doua evaluare a terenului, ținându-se cont că la prima licitație, prețul a crescut de peste zece ori. „S-au început procedurile pentru licitație, care va avea loc undeva în luna aprilie. Prețul de pornire este cel arpobat în Consiliul Local și stabilit de o firmă de specialitate. Asta, deși eu mi-aș fi dorit să mărim acum prețul de pornire, tocmai pentru a elimina persoanele care vin doar ca să încurce. Însă, asta ar fi însemnat să mai pierdem timp, încă o lună, două”, a spus Daniel Tomuța, primarul orașului Sântana. Așadar, și a doua licitație va porni tot de la 8,5 euro metrul pătrat.

„Motivele nu stau în picioare”

Asta spune primarul Daniel Tomuța despre motivele invocate de câștigătorul primei licitații. „Reprezentantul cumpărătorului, cel care a și fost la licitație, a transmis că a vorbit cu arhitectul cu care s-au consultat ei și acesta i-ar fi spus că sunt niște probleme legate de construirea acolo a unui centru comercial, dar și că termenul cerut în caietul de sarcini, de un an (pentru finalizarea construcției – n.r.), ar fi prea scurt. Dar lucrurile astea le știa de dinainte, așa că nu mi se pare că motivele stau în picioare, nu mi se pare un motiv plauzibil”, a declarat edilul pentru Jurnal Arădean/aradon.ro.

Terenul, „cu destinație”?

La fel ca în cazul licitației, și renunțarea la cumpărarea terenului s-a lăsat cu ecouri în rândul locuitorilor orașului. Asemenea primei „licitații cu scandal”, și acum, Primăria este acuzată de unii localnici că a „pregătit pentru cineva terenul, vrea bani la buget doar de la oamenii de rând din impozit, iar alţii au facilităţi”. Alții vin cu propuneri, cum ar fi „să facem un parc pentru copii din acea zonă”, „să deschidem acolo o benzinărie”, sau chiar „un club pentru tineretul din Sântana”. Rămâne de văzut dacă, în urma celei de-a doua licitații, prețul va mai crește simțitor față de cel de pornire, sau dacă, în sfârșit, se va găsi un cumpărător real.

3-teren-santana
Primarul oraşului este acuzat de un consilier, dar şi de localnici, că a scos la vânzare un teren central la un preţ mult mai mic decât cel al zonei.Un anunţ de licitaţie pentru vânzarea unui teren din centrul oraşului Sântana a atras administraţiei locale numeroase critici din partea localnicilor. ...
download
Administrația locală din Sântana nici nu visa să obțină de 12 ori mai mult decât a cerut pe un teren din centrul orașului, respectiv 100 de euro pe metrul pătrat. Scandalul iscat în jurul licitației de vânzare a unui teren din centrul orașului Sântana, despre care Jurnal Arădean și Aradon au scri...3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor