Liderii reuniţi la Bruxelles au ajuns la consens

Reactualizat la:
Liderii reuniţi la Bruxelles au ajuns la consens
Discuţiile privind bugetul european între anii 2007-2013 au ajuns la consens! În ultima sa propunere, preşedinţia britanică s-a oferit să-şi diminueze bugetul cu zece miliarde şi jumătate de euro, pentru ajutorarea celor zece noi ţări membre.

Diplomaţii acestor state cred că noua ofertă este cu mult mai realistă, subliniind că eşecul adoptării bugetului ar fi afectat credibilitatea blocului european. La încheierea summitului, Macedonia a primit totodată statutul de ţară-candidată la aderare.

Propunerea finală a Marii Britanii va readuce 5 miliarde şi jumătate de euro, destinaţi ajutorării regionale pentru noile membre ale Uniunii, din diminuările propuse anterior la controversatul buget. Fondurile suplimentare se adaugă celor aproape 2 miliarde de euro reveniţi, la începutul săptămânii, din totalul celor 14 miliarde în reduceri stipulate în prima soluţie de compromis, propusă de Marea Britanie pentru perioada 2007-2013.

Numeroase noi membre au ameninţat atunci că îşi vor exercita dreptul de veto, dacă diminuările iniţiale nu aveau să fie drastic reduse. Conform ultimei oferte, care a mulţumit pe toată lumea, Uniunea Europeană va avea bugetul total de 862,3 miliarde de euro faţă de 849,3, cât se propusese anterior.

Spania şi Italia au câştigat câte 2 miliarde de euro pentru cercetare şi dezvoltare, Germania a obţinut încă 400 de milioane de euro pentru landurile sărace, în timp ce Olanda şi Austria îşi vor micşora contribuţiile la bugetul Uniunii cu un miliard şi, respectiv, 600 de milioane de euro.

Comisia Europeană va fi, totodată, chemată să treacă în revistă întreg programul de venituri şi cheltuieli ale Uniunii, inclusiv subsidiile acordate agriculturii, şi să întocmească, până în anii 2008-2009, un raport amplu, care va servi la întocmirea viitorului buget.

Discordia privind actualul buget european a pornit de la ambiţia Marii Britanii de a tăia subvenţiile de care beneficiază, în prezent, mai ales fermierii francezi. În replică, preşedintele Jacques Chirac a declarat că Franţa doreşte ca rabatul Marii Britanii să fie abolit după anul 2013.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !