Locuitorii de pe Lalelelor, în război cu muncitorii care pun bordurile

De Cristian Cotuna
13Comentarii
Locuitorii de pe Lalelelor, în război cu muncitorii care pun bordurile
O lucrare nouă pe o stradă, făcută, se pare, cu viciu de construcție. Muncitorii nu au folosit apă la balastul cu care au montat bordurile… pentru că nu au avut.

Locatarii acuză că muncitorii au stabilizat bordurile cu balast amestecat cu ciment fără apă, astfel că marginile au luat-o deja la vale și asta înainte ca lucrarea să fie finalizată. Este vorba de strada Lalelelor, din cartierul arădean Micălaca, care a intrat într-un proces de reabilitare, laolaltă cu alte 99 de străzi. Aici, însă, muncitorii parcă nu au avut răbdare să facă treaba ca la carte.

Incredibil: balast fără apă!

„Uite, ăsta e betonul, la două, trei zile după ce s-a turnat, îl fărâmițez eu în mână, păi nu se poate! Am verificat toată strada. Lucrarea lor nu ține nicio bicicletă!”, spune ironic unul dintre arădenii supărați. Un alt arădean nemulțumit ne spune că „nu există simț de răspundere. Nu se pune accent pe calitate. Bordura aia, că o pui în beton de calitate, că o pui în beton prost, tot atâta costă. Diferența e că nu e de calitate”. Și nemulțumirile arădenilor continuă să curgă: „Betonul ăsta nu e de calitate, ar trebui să țină zeci de ani. Nu vreau să critic proiectul, care este binevenit, dar betonul se sfarmă. La noi se obișnuiește: azi termină infrastructura și peste două săptămâni vin cei cu gazul, apoi cei cu apa. E tipic, la noi!”.

Supărați că strada lor ar putea fi reabilitată defectuos, oamenii le-au cerut explicații constructorilor, care ar fi recunoscut că s-a lucrat orbește. Motivul este însă unul absurd. „I-am întrebat ce se întâmplă? Au zis că nu au avut apă și din cauza asta nu a fost consolidat. Bucuria că ne reabilitează nu mai e bucurie”, ne spune resemnat unul din locatarii din zonă. Între timp, însă, fără să țină cont de obiecțiile arădenilor, muncitorii au mers mai departe, la străzile următoare.

Nesimțirea muncitorilor

Mai departe, arădenii s-au dus în căutarea șefului de șantier: „Aveți vreun șef de echipă aici? Vrem să îl întrebăm cum se pun bordurile, căci se pun foarte prost”. Răspunsul primit a fost acesta: „Dar de unde știu oamenii cum se pun bordurile? Păi oamenilor nu le convine că li se face strada nouă? De-aia, le era mai bine înainte!”. Deoarece nu au avut sorți de izbândă cu muncitorii, arădenii supărați l-au reperat pe șeful de echipă al șantierului. Acesta recunoaște, direct sau mai voalat, că acolo este o problemă, însă dă asigurări că va reface structura de sprijin a bordurilor.

Borduri care cad și prea îngustă

O altă supărare de-a oamenilor este legată de lățimea străzii și de faptul că drumul se îngustează brusc din cauza unui stâlp. „Șoseaua a fost mai lată, de 6,5 metri și ne-au făcut-o de cinci metri. Când vine gunoiul și o mașină mică nu pot trece deodată”, se plâng arădenii.

Beneficiarul, adică municipalitatea, susține că nu a făcut recepția lucrării și că cei responsabili vor fi foarte atenți atunci când vor îndeplini aceasta formalitate. „În Micălaca se reabilitează toate străzile, constructorul e în faza de execuție, iar dirigintele de șantier este și el acolo şi toţi vor avea responsabilitatea recepției în momentul finalizării lucrărilor realizate în etape”, declară reprezentanții Palatului Administrativ. Între timp, Primăria Municipiului Arad a trimis în zonă o echipă pentru a face verificări. Concluziile, însă, vor veni la finalizarea lucrărilor, atunci când municipalitatea va face și recepția acestei lucrări.

Gheorghe Falcă, pe șantier!

O reacție neașteptată a venit din partea edilului orașului care a decis să se implice personal în această „poveste” cu borduri. Astfel, primarul Gheorghe Falcă a mers la fața locului pentru a discuta cu muncitorii, care l-au asigurat că lucrarea va fi conformă cu standardele impuse de contract.



13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor