Luaţi cu japca de italieni

12Comentarii
Copii luaţi cu japca
Copii luaţi cu japca
ARAD – O familie din Arad îşi caută cu disperare cei patru nepoţi, care au fost adoptaţi în Italia. VIDEO

O familie de pensionari din Arad încearcă, de doi ani, să îşi recupereze cei patru nepoţi dispăruţi în Italia. Copiii, cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani, au fost înfiaţi de câteva familii din Torino, după ce i-au fost luaţi mamei care locuieşte în Italia.

Femeia şi-a pierdut copiii după ce s-a recăsătorit cu un italian şi a fost reclamată de fostul ei concubin că nu îi îngrijeşte. Atât bunicii, mama copiilor, cât şi autorităţile şi avocaţii din România spun că s-au încălcat legile româneşti privind adopţia.

Păcălită de un italian

După ce tatăl copiilor ei a fost închis, Andreea Karosy a decis să ia drumul Italiei. Acolo a trăit câţiva ani în concubinaj cu un italian. Arădeanca, concubinul acesteia şi copiii trăiau din ajutorul pentru minori oferit de statul italian.

„A plecat pentru a oferi o viaţă mai bună copiilor. A fost însă păcălită de italianul cu care a plecat. I-a făcut acte să plece, pentru a trăi după copii. Văzând ce urmăreşte s-a măritat cu un alt italian, cu care are doi copii.

Celălalt a căutat să se răzbune şi a făcut tot felul de reclamaţii la asistenţa socială. Cei de acolo au luat copiii fără să vadă cum trăiesc micuţii sau dacă sunt maltrataţi. Mă gândesc că s-au luat mulţi bani. Au venit carabinierii cu doi asistenţi. Au dat buzna peste ei în casă şi au luat copiii de la mama lor fără să stea de vorbă de ea şi fără niciun fel de act.

Eu ştiu că statul român nu permite să se dea în adopţie copiii, mai ales că au neamuri în România”, ne povesteşte Ana Lukass, bunica copiilor care au fost duşi de autorităţile din Torino  la un centru pentru minori, iar apoi, rând pe rând au fost înfiaţi de către familii italiene.

Îşi vrea nepoţii

Degeaba a încercat mama să îşi găsească copiii că eforturile sale au fost în zadar. De doi ani de zile şi bunicii încearcă să dea de urma lor.

Părinţii Andreei Karosy au demonstrat cu acte că au posibilitatea să îi întreţină pe copii. Cu toate acestea, nu au primit nici un răspuns, ba mai mult, nici măcar nu ştiu dacă mai sunt în viaţă.

„Am fost chemaţi de mai multe ori la Tribunal, au fost şi asistenţii sociali aici, pentru a vedea dacă am cu ce să cresc copiii şi am, slavă Domnului. Fiind bunica lor maternă am mai mult dreptul la ei decât un străin”, mai spune bunica din Arad.

La CEDO

Avocatul bunicilor, Viorica Gretina, spune că adopţia celor patru copii în Italia a încălcat legile româneşti şi convenţiile internaţionale privind drepturile copiilor. „Tribunalul din Torino a pronunţat o decizie definitivă şi irevocabilă privind adoptarea acestor minori de familiile italiene.

Potrivit legislaţiei din România, adopţia internaţională a unui copil având cetăţenia română nu se poate încuvinţa decât în cazul în care adoptatorul are calitatea de bunic al acestora. Minorii în cauză sunt cetăţeni români, cu domiciliu în România, încuvinţarea procedurilor de adopţie nu se poate realiza decât de organele competente din România.

Conform convenţiei asupra protecţiei copiilor şi cooperării în materia adopţiei internaţionale spune că adopţiile nu pot avea loc decât dacă autorităţile competente ale statului de origineau stabilit că minorul este adoptabilşi au constatat că o adopţie internaţională corespunde interesului minorului”, a declarat Viorica Gretina, avocatul angajat de bunica copiilor.

Pentru că au pierdut toate procesele în Italia bunicii sunt hotărâţi să se adreseze Curţii Europene a Drepturilor Omului, de la Strasbourg.

L.S.12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor