Lucruri de considerat despre achiziţia maşinilor de tip CNC

Reactualizat la:
Lucruri de considerat despre achiziţia maşinilor de tip CNC
De-a lungul anilor tehnologia s-a schimbat atât de mult încât inovaţiile pe piaţă sunt aplicate pentru o vastă gamă de unelte. Este şi cazul maşinilor de tip CNC care acum sunt mai complexe ca oricând. Desigur, alegerea unei astfel de maşini vizează în primul rând ceea ce ţine de nevoile cumpărătorului. Şi cu toate acestea există teorii general valabile pentru o astfel de achiziţie.


Utilă. Poate că mai presus de orice contează extrem de mult ca maşina CNC în cauză să fie o necesitate. Un utilaj care nu oferă rezultate constante, cu ritm repetitiv, cu investiţii foarte mari în ceea ce priveşte întreţinerea, ce se strică destul de des este de fapt un mare minus în productivitate.

Acurateţea este un alt aspect destul de important. Asta înseamnă să ţii cont de faptul că fiecare element din componenţa unei maşini de tip CNC trebuie să fie proiectat cu stabilitate şi structura special destinată scopului maşinii.

Uşurinţă de operare. Cu cât se petrece mai puţin timp în ceea ce priveşte setarea maşinii în funcţie de operaţiune, de schimbare a setărilor şi de monitorizare, cu atât se diminuează anumiţi timpi morţi din producţie. De aceea este important ca o maşină CNC să fie capabilă să opereze la un înalt nivel şi în acelaşi timp să aibă un proces de operativitate la un minim de efort.

Funcţiile utilajului. Cu cât este mai complexă cu atât mai bine. O maşină CNC ar trebui să fie compatibilă cu software-ul, să fie uşor de programat şi cu aplicaţii diverse.
Întreţinerea să fie facilă. Ca orice alt utilaj şi maşina CNC are nevoie de întreţinere şi de schimbare de piese. Orice schimb de acest gen ar trebui să fie uşor accesibil pentru operatori pentru că timpul costă şi orice moment în care utilajul este în repaus înseamnă productivitate scăzută.

Pe scurt spus, o maşină CNC se doreşte a fi uşor de întreţinut. Se doreşte de regulă un acces uşor la rezolvarea unor probleme, unor momente critice legate de operativitatea maşinii. De asemenea se consideră că modalitatea de întreţinere pe termen lung trebuie să fie un lucru uşor de bifat de către orice operator, fără a opri pentru mult timp producţia şi a întârzia cu programul de lucru.

Din motive evidente până la urmă, pentru că bugetul este restrâns, o idee bună în afacere şi investiţia necesară este dată şi de alternative second hand. Aşadar, o sursă precum gama de maşini CNC second hand de la Surplex reprezintă modalitatea prin care unii îşi acoperă investiţia. Sunt mai rentabile din punct de vedere al costurilor ce se implică la achiziţie, ca mai apoi să se dovedească a fi avantajoase şi când vine vorba de costurile de întreţinere. Calitatea în modul de operare nu este deloc una scăzută aşa că nu există un compromis în achiziţie.

Există multe considerente de luat în seamă când vine vorba de achiziţia şi nevoia unei maşini de tip CNC. Selectarea unui utilaj de acest gen are în vedere aplicaţii diverse, tocmai de aceea există pretenţia de a se preta vremurilor moderne. Investiţia este pe cât de necesară pe atât de extinsă, aşa că orice detaliu contează. Asta nu exclude totuşi şi responsabilitatea întreţinerii pe cont propriu, a utilizării cu grijă, având în vedere specificaţiile clare înscrise de producător.