Luna octombrie potrivit ANM: zile însorite, nopți tot mai reci

De Ioana Costas
Luna octombrie potrivit ANM: zile însorite, nopți tot mai reci
Este cea mai stabilă lună de toamnă, când zile în şir vremea se menţine însorită, deşi nopţile devin tot mai reci. În majoritatea zonelor ţării apare fenomenul de brumă, se arată în caracterizarea climatică a lunii octombrie întocmită de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Potrivit instituției, în luna octombrie se anunță temperaturi medii cu 5-7 grade Celsius mai mici decât în luna septembrie.

“Ţara noastră se află mai mult sub influenţa maximului barometric est european, iar dorsala anticiclonului Azoric se retrage treptat spre vestul continentului. Din cauza modificării distribuţiei centrilor barici pe continent, dar şi reducerii duratei de strălucire a Soarelui, temperaturile medii lunare din această lună sunt, în general, cu 5 – 7 grade Celsius mai mici decât cele din luna septembrie. Din datele înregistrate în perioada 1961–2017 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii octombrie are valori cuprinse între 10 şi 12 grade Celsius în zonele de câmpie şi deal din Oltenia, Muntenia, Banat, Crişana, Dobrogea şi pe areale mai restrânse din Moldova. Valori între 8 și 10 grade Celsius sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureşului, celei mai mari părţi a Moldovei şi Subcarpaţilor”, se arată în informarea ANM.

Meteorologii anunță că “uneori, din cauza pătrunderii unor mase de aer tropical pe teritoriul ţării noastre, se mai pot înregistra temperaturi maxime <<estivale>> chiar şi în luna octombrie, temperaturi ce depăşesc 35 –38 de grade Celsius. Astfel, temperatura maximă absolută a lunii octombrie în România, este de 39 grade Celsius şi s-a înregistrat în ziua de 3 octombrie 1952, la Armăşeşti (județul Ialomiţa). Tot în această lună invaziile de aer artic produc adesea răciri bruşte şi intense ale vremii, temperatura minimă coborând chiar și sub -15 grade Celsius. Temperatura minimă absolută din octombrie în România este -21,3 grade Celsius, înregistrată la Întorsura Buzăului, în data de 27 octombrie 1988”.

Luna octombrie este printre cele mai sărace în precipitaţii dintre lunile anului. Astfel, cantităţile lunare de precipitaţii, medii multianuale, sunt cuprinse între 30 şi 50 l/m2 în cea mai mare parte a ţării. Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din octombrie, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 318,1 l/m2 , la Stâna de Vale, în anul 1992.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !