Luptă surdă pentru terenul de la Polivalentă

De Alin Gherasim
5Comentarii
Luptă surdă pentru terenul de la Polivalentă
© Terenul pe care CJA îl va pierde cel mai probabil Foto: JA
Consiliul Judeţean este la un pas să piardă terenul intravilan din zona Polivalentei, dar nu renunţă la luptă.

Situaţia terenului de aproximativ 5.000 de metri pătraţi, aflat în zona Sălii Polivalente, la piciorul podului spre Micălaca, continuă să fie subiect de scandal. Situaţia a fost prezentată de mai multe ori în Jurnal arădean şi pe www.aradon.ro. Am scris mai multe materiale despre asocierea dintre CJA şi SC Continental Hotels SA, o asociere în care instituţia judeţeană a venit cu terenul respectiv. În schimb, compania hotelieră s-a angajat să ridice pe terenul cu pricina un complex hotelier dedicat, în special, sportivilor din Arad. Doar că societatea care deţine lanţul hotelier Continental a bătut pasul pe loc 11 ani de zile. Firma va încasa, chiar şi aşa, sume frumuşele. De ce? Pentru că terenul respectiv va fi scos la licitaţie de un lichidator judiciar care lichidează societatea Continental Vest, la care acţionari sunt Consiliul Judeţean Arad şi Continental Hotels SA. Recent, pe adresa CJA a venit un convocator al Adunării Generale a Acţionarilor Continental Vest, prin care lichidatorul convoacă adunarea care va avea un singur punct pe ordinea de zi: prezentarea şi aprobarea Regulamentului de vânzare pentru valorificarea bunurilor aflate în patrimoniul Continental Vest. Dar CJA nu este de acord cu propunerile lichidatorului.

Bani puţini

Cea mai vehementă acuză a celor de la CJA se referă la preţul de pornire a licitaţiei pentru terenul de aproape jumătate de hectar, aflat într-o zonă centrală a oraşului. „În Regulamentul de vânzare pentru valorificarea bunurilor aflate în patrimoniul Continental Vest SA, valoarea terenului aportat de UAT Judeţul Arad este evaluată la 1.396.100 lei. Raportul SC EXPERT SPRL înregistrat la Consiliul Judeţean Arad sesizează că valoarea de evaluare a terenului adus ca aport în natură de UAT Judeţul Arad oscilează considerabil în perioada 2007-2016, respectiv de la un maxim de 4.989.000 lei în anul 2009, la un minim de 1.396.100 lei în anul 2017. În acest context, în opinia consultantului SC EXPERT SPRL, în vederea conservării drepturilor acţionarului UAT Judeţul Arad, se recomandă efectuarea unei evaluări proprii a activelor Continental Vest Arad SA prin intermediul unui evaluator independent”, spun cei de la CJA.

Mai precis, dacă tot pierde terenul, Consiliul Judeţean ar vrea să primească o sumă mai mare din această vânzare. Totodată, instituţia mai arată că lichidatorul societăţii Continental Vest „a contractat serviciul de evaluare a activului Continental Vest Arad SA compus din teren intravilan situat în Municipiul Arad, Bulevardul Iuliu Maniu, fără a obţine, în prealabil, de la Adunarea Generală a Acţionarilor, un mandat în acest sens”. În plus, „lichidatorul Mitu Insolvency IPURL nu a întreprins cele mai adecvate demersuri pentru o publicitate eficientă pentru promovarea acestei licitații pentru activul (terenul) Continental Vest Arad SA (terenul care face obiectul licitației este situat în municipiul Arad), lichidatorul nu a afișat nici un element-panou pe respectivul teren prin care să anunțe vânzarea acestuia, nu a publicat nici un anunț de vânzare în ziarele și mass-media locală)”, mai spun cei de la CJA.

Fără acord

Toate motivele enumerate mai sus au dus la întocmirea unui proiect de hotărâre ce urmează să intre pe masa de vot a consilierilor judeţeni. În acest proiect se propune ca reprezentantul CJA în AGA Continental Vest, respectiv consilierul Ioan Plaveţi, să nu voteze aprobarea regulamentului de vânzare a terenului respectiv. Chiar dacă se va întâmpla acest lucru, cel mai probabil, regulamentul va fi adoptat. Şi asta deoarece Continental Hotels deţine 75 la sută din acţiunile firmei Continental Vest, în timp ce CJA deţine doar 25 la sută.

Doar un sfert

Dacă terenul va fi vândut la licitaţie, Consiliul Judeţean va primi o sumă de bani direct proporţională cu ponderea acţiunilor în societatea Continental Vest. Aşadar, în vistieria judeţului va intra doar un sfert din suma care va fi încasată pentru terenul de la Polivalentă. Dacă terenul va fi vândut la valoarea estimată de 1,4 milioane de lei, în cel mai fericit caz, CJA va primi vreo 400.000 de lei. Adică vreo 90.000 de euro. Şi asta pentru un teren de 5.000 de metri pătraţi, teren aflat în zona centrală a oraşului.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor