Mai e puțin până la finalizarea reabilitării. Cum arată Filarmonica?

De Diana Dutu
Reactualizat la:
5Comentarii
Mai e puțin până la finalizarea reabilitării. Cum arată Filarmonica?
Aflat în faza finisajelor, interiorul Filarmonicii ni se dezvăluie într-o formă pe care restauratorii o apreciază ca fiind mult mai apropiată de cea inițială, de la începutul anilor 1900.

După câteva termene nerespectate, finalizarea lucrărilor de reabilitare a învelitorii, fațadei principale și a sălii de spectacole a Filarmonicii de Stat din Arad nu mai este legată de o dată fixă. Primăria se limitează acum să anunțe că „lucrările de reabilitare a Palatului Cultural sunt la faza ultimelor finisaje”.

„Arădenii se vor putea bucura în curând de concertele Filarmonicii găzduite de această clădire minunată” – a subliniat primarul Gheorghe Falcă, în urma vizitei efectuate pe şantierul de la Palatul Cultural.

Ce s-a făcut?

Lucrările efectuate până acum au presupus modernizarea, reabilitarea, repararea şi refuncţionalizarea spaţiilor din administrarea Filarmonicii. Proiectul a cuprins, printre altele, următoarele lucrări de reabilitare: consolidări la subsol în zona scenei, consolidarea structurii balcoanelor, realizarea unui dren perimetral, reabilitarea fațadei principale între turnuri, reabilitarea acoperișului (foaiere și sala de spectacole), reabilitarea pardoselilor, tâmplăriei, vitraliilor la sala de spectacole şi foaiere, refacerea picturii murale la sala de spectacole și foaiere, refacerea instalațiilor electrice, termice, PSI și ventilații etc.

De asemenea, se are în vedere construcţia unui ascensor (lift hidraulic pentru şase persoane), precum și a unei rampe electromecanice pentru persoanele cu dizabilităţi.

17 milioane de lei

Investițiile de reabilitare a Filarmonicii Arad sunt derulate de Municipalitate cu fonduri din bugetul local. Valoarea lucrărilor de construcții se ridică la aproximativ 17,3 milioane de lei. Este una dintre cele mai ample reabilitări de monument istoric din municipiul Arad.

„Cu siguranţă, la finalul lucrărilor, Aradul va avea una dintre cele mai frumoase săli de concerte din România” – a concluzionat primarul Gheorghe Falcă.

Orgă

Pe scena sălii mari de concerte se are în vedere amplasarea unui instrument muzical de tip „orgă ”. Potrivit proiectului, amplasarea acesteia va duce la îmbunătățirea programelor de concert, având în vedere cerințele tot mai diversificate ale spectacolelor, atât din punct de vedere calitativ, cât și al repertoriului concertelor cu orchestră și cor.

GALERIE FOTOdownload-27

download-285Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor