Mai este loc la stânga sau la dreapta ?

Fostul lider sindical, Miron Mitrea, potenţial candidat la preşedinţia PSD, nu scapă nicio ocazie de a spune că, dacă Geoană va face sau nu va face ceva, partidul sigur se va rupe. Obstinaţia lui poate fi interpretată în mai multe feluri, după cum şi ţintele pe care le are în faţă pot fi mai multe.

Cea mai puţin plauzibilă este aceea de a câştiga alegerile, şansele sale fiind aproape de zero, având în vedere cu cine se va confrunta. La o adică, ar pierde chiar şi în faţa lui Geoană, ca să nu mai vorbim de Liviu Dragnea sau Năstase. El ştie acest lucru, iar ieşirile sale la rampă nu sunt altceva decât exerciţii de fixare în mentalul celorlalţi a imaginii sale ca susţinător fără rezerve a candidaturii lui Cristian Diaconescu, omul cu şanse serioase la victorie.

De ce vrea Mitrea să fie cunoscut ca promotor al lui Diaconescu ? Simplu, doar aşa va avea şansa de a merge cu acesta în tandem, să ocupe funcţia de prim-vicepreşedinte.  Dacă va reuşi, nu îi va fi greu, ulterior, să conducă, de fapt, partidul şi să îl detroneze pe Diaconescu, prin metodele pe care le stăpâneşte la perfecţie. Oricât ar fi de prostănac Geoană, a mirosit aceasta demult şi tocmai de aceea va încerca să împiedice înfiinţarea acestei funcţii, pentru că, deja e clar, în tandem cu el nu va merge niciunul dintre greii partidului.

Presupunând că Mitrea va eşua lamentabil în tentativa sa, nu este greu de ghicit că va trece el însuşi la punerea în practică a avertismentului privind ruperea partidului şi alcătuirea altuia. Ştiind că are această sarcină, îşi pregăteşte de pe acum motive „plauzibile”, altele decât trădarea. Întrebarea este : mai există loc, la stânga sau la dreapta, pentru un partid care să aibă cât de cât şanse de afirmare pe scena politică românească ? Înclin să cred că răspunsul este, categoric, nu, partidul pe care îl va înfiinţa având doar rolul de a începe în forţă, cu multă gălăgie, o campanie de publicitate agresivă, pentru ca, ulterior, să îşi vândă titulatura unui partid mare care are nevoie de un nume nou, dobândit în urma unei fuziuni „istorice”. E greu de ghicit care partid ?

Citat: Niciun partid rupt dintr-unul mare nu a supravieţuit

Simiona Todoca

simion.todoca@informmedia.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase